Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dokuzuncu Ay

Tırmanma 
Bu zamanlarda bebekler tutunarak ayağa kalkmayı ve tırmanmayı öğrenirler. Bu farklı bir beceri olup ayakların koordinasyonu, yük kaldırma ve kolları kullanarak vücudu yukarı kaldırmayı içerir. Genç tırmanıcı genellikle merdivenleri çok sever Merdivenlerden inip-çıkmak bebek için farklı bir olaydır. Bu daha iki üç ay içinde geliştiremeyeceği farklı beceriler gerektirir. 

Aileler merdivene tırmanan bebeklere özel ilgi göstermek zorundadır. Merdiven başına ve sonuna düşmeleri önleyecek kapılar konulması gerekmektedir. 

Mutfakta Emniyet 
Büyükler yemek işi ile uğraşırken bebek için araştırılacak en gözde mekanlardan biri de mutfaktır. Onun ellemesinden zarar gelmeyecek olan plastik tabaklar, tava ve ölçme kaplarını ona verebilirsiniz. Bu dönemde küçük boyutlu eşyaları büyüklerin içine yerleştirmek ve istiflemek de bebeğin gelişiminde önemli bir süreçtir. Plastik bir kaşık alıp bir tencereye vurarak şarkı söylemeye çalışırsa hiç şaşırmayın. Onun bir elinde bir kaşık, diğer elinde bir çatalla tencere çalmasına dikkat ediniz. 

Maalesef, güvenlik önlemleri alınmadığında bebeğe zarar verebilecek bölgeler de vardır. Sizlere kısaca mutfakta dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı belirteceğiz. 

• Mümkünse fırını kilitleyin. Çok meraklı bebekler kalkmak için fırın kapağına tutunarak düşebilirlşer, ya da onu incelemek için açabilirler. 

• Keskin aletleri bebeğin ulaşabileceği yerlerden uzakta tutunuz. 

• Kucağınızda bebek varken sıcak bir tenecere veya tavayı karıştırmak felakete yol açabilir. 

• Soba ve ocak üzerinde sapları dışarıda kaplara dikkat ediniz. Sap kısımlarını bebeğinizin ulaşamayacağı iç tarafta tutmaya özen gösterin. Ocakların önüne bu tür kazaları önleyici metal bir araç-gereçten de yararlanabilirsiniz. 

• Temizleyicileri ve plastik torbaları çocuğa karşı kilitleri  dolaplarda muhafaza ediniz. 

Ek gıdalara tekrar bir göz atalım 
Bebek şimdi besin tercihlerinde daha açıktır. Neyi beğendiğini ve neyi beğenmediğinin daha iyi farkındadır. Mama sandalyesinin üzerinden yemeklerini fırlatan veya yemek yerine, elleri ile yiyecekleri ile oynayan bebeğinizle nasıl baş edeceğinizi zaman zaman kara kara düşündüğünüzü biliyoruz. Ayrıca bebeğinizin bazen çok aç gibi olup , bazen de zorla yediğine de rastlamışsınızdır. Bu tecrübeler ilk defa anne baba olanları üzse de, daha büyük yaşta çocuğu olan diğer ailelerin tecrübelerinden faydalanmak çözüm için bir başlangıç noktasıdır. 

Yemek masasında bağımsızlık 
Bebeğin daha çok şeyi bağımsızca yapma isteği yemek masasında da karşınıza çıkınca şaşırmayın. Sıklıkla, bebeği rahatsız eden yiyecekler değil onları yeme mecburiyetidir. Bir çözüm yolu onu siz kaşıkla beslerken eline de ayrıca bir bebek kaşığı vermektir. Parça yiyeceklere geçmek bazı aileler için bebeğin boğulabileceği endişesi ile ürkütücü gelebilir. Bebeğin ağzında dağılabilecek yumuşak, ezilmiş veya buharlanmış yiyecek ve meyveleri deneyin. 

Ek gıdalar hakkında son bir hatırlatma 
Katı yiyecek yemenin bebeğe kattığı bir tecrübe de yiyeceğin incelenmesidir. Bu yiyeceği hissetmek için parmakları ve hatta tüm elin kullanımını ve bir bütün olarak ağıza götürülmesini içerir. Bebeğin yiyeceğini incelemesine ne kadar sabredebileceğiniz aileye göre değişir. Gene de, bunun doğal beslenme tecrübesinin bir parçası olduğunu ve parmaklarla beslenme sanatını öğrenmenin bir yolu olduğunu unutmayın. Tavsiyemiz, ona kocaman bir mama önlüğü geçiriniz, hatta mama sandalyesinin altında kocaman bir çarşaf bile serebilirsiniz. Artık bebğinizin keyfine diyecek yoktur. Yemesine müsade edip bittiğinde yere indiriniz. Afiyet olsun! Tabi bu durumda yemekten sonra sıkı bir banyo da kaçınılmaz olabilir. 

Dışarıda yemek zamanı 
Eğer bebek mama sandalyesin oturabiliyorsa, onu dışarıda bir restorana götürmek eğlenceli olabilir. Araştırmanızı siz yapın. 

Loknataya gitmeden önce işte size bazı ipuçları 

• Sizi bekletmedfen oturtacak ve siparişlerinizi hemen alacak bir restoran seçin 

• Mama sandalyeleri olmasına dikkat edin 

• Erken gidin, geç vakit yenen akşam yemekleri çoğu zaman bebeği rahatsız edebilir. 

• Pencere kenarına veya mevsim ve hava uygunsa dışarı oturmayı deneyin. 
Ancak etrafta dolaşan insanlar veya caddede gezinen arabalar bebeği rahatsız 
edebilir. Çeşme, şelale ve havuz gibi su kaynaklarının yakını en ideal olanıdır. 

• Eğer bebek katı gıdaları yiyorsa, oturur oturmaz bir çeşidin hazır olmasını sağlayın. Aç bir bebekle uzun süre beklemek bir süre sonra bu hoş akşamın bir kabusa dönüşmesine neden olabilir. Parmak oyuncakları (uygun ise) bebeklerin zaman geçirmesini sağlar ve parmaklarını kullanarak meşgul olmalarını temin eder. 

• Bebeklerin ilginç eşyaları kavramaktan hoşlandıklarını unutmayın – tabaklar, çatal, bıçak, tuz ve biberlikler gibi tehlikeler için dikkatli olun. 

Kendi kendine sütten kesilen bebekler 

Bebek bağımsızlık için mücadele ettikçe, vücudunu daha iyi kullandıkça ve daha farklı tatlara alıştıkça bazı bebekler daha fazla meme emmek istemeyebilir. Birçok anne meme emmeyi kesmenin kendilerinden gelmesi gerektiğini sanırlşar ve bu da onlara sürpriz olur. 

Onu yeniden emzirmeye çalıştıkça bebeğinizin sizi itelemesini gözlemek üzücü olabilir. Fakat bu durum her iki taraf için de aslında özgürlük demektir. Bebek size katı gıdalardan aldığı besinlerin arytık ona yettiğini ve emmek istemediğini iafde etmektedir. Bırakın artık üzülmeyi, bu kadar uzun süre emzirerek en faydalı gıdayı bebeğinize sağladığınız için kendinizi kutlayın. 

Ev içi arayışları 
Bebeğin durmak bilmeyen hareket ve araştırma merakına şaşırırken, bir yandan da bebeğinizin sürekli olarak sizin nerde olduğunuz da gözlediğini fark edersiniz. Artık bebek evde sizi çok rahat arayıp bulacak bir gelişim aşamasına ulaşmıştır. Bebek sürekli girişim ve araştırmada bulunarak bir yandan bağımsızlaşırken diğer yandan da size bir oyuncak göstereceği zaman veya kucak istediğinde sizi nerede bulabileceğine de dikkat edecektir. Gelişen bağımsızlığında bu önemli bir aşamadır. Dünyasını araştırmaya sadece kendisine ilgi gösterenin etrafta olduğundan emin olarak devam edecektir. 

 

Bu makalemiz deb ilginizi çekebilir

 

12-24 Ayda Çocuklar Neler Yapabilir

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..