Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '18

 
Kategori
Siyaset
 

Doların Ateşini Yükselten Neden Şudur

Doların Ateşini Yükselten Neden Şudur
 

Küresel sermayenin tek amacı daha çok kar etmek olduğuna göre gelişmekte olan bizim gibi yabancı sermayeye bağlı ekonomi sistemiyle işlevini sürdürmeye çalışan ülkelerden kazanmaları diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha kolay olmaktadır. Çünkü her şeyiniz yabancı sermayeye bağlıdır. Yabancı sermaye şirketleri ülkenizde bulundurmuş olduğu hisse senetlerini geri çektiğinde ülke ekonomisini olumsuz şekilde etkileyebilmektedir.

Dolarda yaşanan durum yabancı sermaye şirketlerin ülkede kar etmek üzere bulundurmuş olduğu hisse senetlerin bir bölümünün ülkeden çekilmesinden kaynaklanmıştır.

Ekonomi'den pek anladığım söylenemez ama borsa ve dolar piyasası tıpkı satranç oyununa benzetmekteyim. İyi hamle yapabilen iyi öngörebilenin kar ettiği bir ticaret sistemi olarak tanımlıyorum.

Bugün dolardaki artışın sebebi sadece yabancı sermaye şirketleri değil, ülkede bulunan yabancı sermaye işbirlikçi tuccarların desteğiyle doların zirve yaptığını görmekteyiz.

Kim bu işbirlikçi tuccarlar?

Özal hükümeti ile birlikte serbest piyasa ekonomisi koşullarında oluşan 12 Eylül öncesinde sağ ve sol ideolojilere mensup beyin takımları çoğunlukta olmak üzere yeni zenginler yani borsa dolar faiz tuccarları.

12 Eylül'den sonra sağ ve sol ideolojiye mensup kişilerin çoğu kapitalist sistemin çarklarını oluşturan birer bireyler olarak karşımıza çıkmış ve bugün ekonomi direktörleri görevlerini üstlendiklerini görmekteyiz yabancı tuccarlarla işbirliği yaparak.

Sağ ideolojiye mensup kişiler daha çok siyaset arenasında ve brokraside boy gösterirken, sol ideolojiye mensup kişilerin daha çok ekonomi ayağında olduklarını görmekte ve iki ideolojiye mensup bireyler birbirleriyle dayanışma halinde maalesef ülke ekonomisi üzerinde rol oynamakta olduğunu görüyoruz.

Şuraya gelmek istiyorum;

Eski sağ ve sol ideoloji çoktan tarih olmuş, her iki ideolojiye mensup kişilerin ideolojilerine ihanet ettiklerini söyleyebiliriz istisnalar kaideyi bozmamak üzere.

Dolayisi ile yabancı sermeye ülke ekonomisinden yararlanmak istediği zaman ülkede yapay gündemler oluşturarak örneğin 2001 ekonomik krizinde olduğu gibi (Anayasa kitapçiği) algı oluşturularak dolar borsa faiz tuccarları kazançlarına kazanç katmışlar ve ülkedeki ekonomik kriz kısa zamanda alınan tedbirlerle aşılmıştı.

Şimdiki durum biraz farklı.

Ekonomik krizin adı konulmamış olsa da yaklaşık olarak bir yılı aşkın süredir ülke ekonomik krizi kapalı şekilde yaşadığını doların tırmanışından anlaşılmaktadır. Yani birbuçuk yıl önce dolar kurunu baz aldığımızda bugünkü yükselişini uzun zaman dilimine yayılmış bir ekonomik krizin göstergesi şeklinde tanımlarsak doğruyu söylemiş oluruz diye düşünüyorum. Yani 2001 krizinde doların artışı bir gecede oluşurken bugün bir buçuk yıl sürede benzer artışı gördüğümüzü ifade etmek istiyorum.

Saadete gelirsek..

Küresel sermaye tıpkı ülkede ekonomik kriz yaşanmışcasına uzun vadede kazanımlarını elde ettiğini düşünüyorum. Seçimlere yakın zamana kadar kazanımlarını doruklara çıkararak ekonomi tedbirlerle birlikte düzeltileceğini ve Erdoğan'a daha da güç kazandırılacağı gibi öngörmekteyim.

Dikkatinizi çekmek isterim ki, partili cumhurbaşkanı sistemi her ne kadar ülke için yeni bir sistem gibi görünüyor olmuş olsa da bu sistemin oluşturma sebebinin Büyük Ortadoğu Projesi'ne endeksli olduğunu düşünüyorum. Yani yeni sistem ile Ortadoğu'daki yeni yapılanma arasında bir ilintinin olduğunu düşünmekteyim.

Bizler her ne kadar İnce Akşener desek de küresel sermaye ne derse o olacaktır unutmayınız!

Nasıl mı?

Bana göre demokratik olmayan seçim sistemiyle. Yani otuzbeş yıldır çarşaf liste yöntemiyle yapılan seçimlerle her sonucu elde etmeniz mümkündür.

Nokta!

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..