Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Dördüncü boyut ışık, beşinci boyut zaman

Dördüncü boyut ışık, beşinci boyut zaman
 

Üç boyutlu dünyada, ışık dördüncü boyut ve zaman beşinci boyut olamaz mı?


En, boy ve genişlikten oluşan üç boyutlu dünyada, zamanın elle tutulamayan dördüncü bir boyut olarak kabul edildiğini söyleyen turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, aslında dördüncü boyutun ışık ve beşinci boyutun ise zaman olması gerektiğini belirtti.

Daha önce evreni yeniden tanımladığı yazısında, ışığın, hızının değil, evrenin genişlemesine oranının sabit olduğunu söyleyen Şahin, üç boyutlu dünya ile beş boyutlu dünya arasındaki farkın, üç odalı ev ile beş odalı ev gibi düşünülebileceğini ve yeni boyutların farkına varmanın, sahip olduğumuz zenginlikleri daha iyi fark etmemizi sağlayacağını açıkladı.

Beşinci boyut zamanı nasıl gündelik yaşantımızı düzenlemede kullanıyorsak, dördüncü boyut ışığı da yaşantımızdaki temel ihtiyaçların yeninden belirlenmesinde kullanabiliriz.

Genelde zamanı bir boyut olarak tanımlarken kullanılan ifade, “mekânın üç boyutu yanında o mekanda buluşmayı sağlayan öğe zamandır” ifadesidir. Işık olmadığı zaman mekân da olamaz ve bizlerin mekân idraki ışığın dalga boyu kadardır. Bu nedenle aslında zaman unsuruna geçmeden önce dördüncü boyutun ışık ve bundan dolayı da beşinci boyutun zaman olduğunu kabul etmemiz gerekir gibi görünmektedir.

Bu ikisinin yer değiştirmesi belki pek bir anlam ifade etmez gibi ise de, daha sonraki uygulamalar açısından önem kazanabilir. Ancak şu an için sıralamayı bu şekilde kabul edelim. (Işık, bazı yerlerde beşinci boyut da olabilir tabi ki).

Zaman içerisinde hareket eden bir ışık ile ışık içerisinde hareket eden bir zaman düşüncesi içerisinde dünyanın üç boyutu ile hangisine yakın olduğu konusu, paralel evrenler açıklaması ile çözülebilir. Dünya hem ışık içerisinde hareket eden bir zaman boyutunda ve hem de zaman içerisinde hareket eden bir ışık boyutunda yer alıyor olabilir.

Pratikte boyutların ispatı:

Nasıl ki fiziki boyutlar bir cismin tanımlanmasında gerekli ise, zaman boyutu, uzayda bir buluşma için gerekli ise, ışık da, görünür maddenin sınırlarını çizmek için gereklidir. Görebilme yeteneğimiz, ışığın dalga boyu kadardır.

Işık içinde yer alan zamanda mevcudiyetini sürdüren maddeler bir evreni oluştururken, zaman içinde yer alan ışıkta var olan maddeler de bir başka evreni oluşturmaktadır ve bunlar paralel evrenlerdir.

Bu yazıda konumuz, zaman içinde yer alan ışıkta var olan maddelerdir. Atomun bozunumu aslında bizlerin, zamanın beşinci boyut olduğu bir evrende yaşadığımızın küçük bir ispatı gibidir. Çünkü atomun ışıma yolu ile mevcudiyetini kaybetmesi, ışımanın gerçekleştiği daha büyük çerçevenin yani boyutun zaman olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.

Eğer aslında böyle olmasa idi, yani zaman dördüncü boyut olsa idi, o zaman atomlar ışıma yolu ile mevcudiyetini kaybetmeyecek, frekansları azalmak sureti ile zamandaki varlıklarını kaybedeceklerdi. (Aklıma gelen bu düşünceyi henüz ben de tam anlayamadım).

Bir diğer basit kanıt da, ışığın hızının ortalama bir hesapla bir saniyede aldığı yol olan üç yüz bin kilo metre sınırını aşamamasıdır. Bu da aslında zamanın bir üst boyut olduğunu ve ışığın dördüncü, zamanın beşinci boyut olduğunu göstermektedir.


H. Ertuğrul Şahin

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..