Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '18

 
Kategori
Felsefe
 

Dört Kollu, Dört Çeneli Mengenedeki İnsan Tipi

Dört Kollu, Dört Çeneli Mengenedeki İnsan Tipi
 

Yukarıdaki başlık çok saçma oldu, nasıl yani hem dört kollu mengene olur mu?

Dört kollu genellikle toplumumuzda tabut için kullanılır ve arkasından genellikle insan yaşarken edilmeyecek kadar büyük bir ikiyüzlülük örneği gösterilerek dört kolludaki insanın ne kadar iyi bir insan olduğu söylene söylene, toprakla buluşturulur. O halde dört kollu mengeneden kastedilen tabut olamaz, en azından mezarlığa defin işlemleri için taşıma maksadıyla konulduğu tabut olmamalıdır. Dört kollu daha basit, daha zor ve farkında olmadığımız, bilindik, hepimize aşina bir şey olmalı.

Dört çeneli mengeneye gelince soğuk demir kütleden yapılmış bir mengene türü olabilir. Ama mengenede de alt tarafında bir masaya sabitlenen birden fazla montaj cıvata ve somunlarının olduğu içine sıkıştırılan çeşitli maddeleri kaçmasın, sıçramasın, şımarmasın, uçmasın diye kesmeye, delmeye, dövmeye eğmeye, bükmeye yarayan bir alet işleyici yardımcısıdır. Yardımcısıdır zira kendi başına bir işe yaramaz. Askıya asılan elbise kadar anlamlı bir iş yapmaz. Ona birinin sürekli olarak müdahale etmesi gerekir. Yine yetmez, başka bir cihaz muhtemelen kendinden daha sert bir şeyin mengene çeneleri arasına sıkıştırılan parçayı daha sertleştirilmiş bir başka madde ile delinmesi gerekir. O halde yumuşakla sert arasındaki ilişki sert olan yumuşak olan cismi delebilecek kadar farklılık gösterse de buz ve kar veya buz ve su arasındaki ilişkiye benzer bir ilişki olduğunu insana düşündürebilir.

Sert olan yumuşak olanı deler. Mengeneye sabitlenen yumuşak yine kendi türü ve soğukta daha fazla işlem veya işkenceden geçirilen aynı türü tarafından daha karışık ilişkiler ağını kullanabilen tür tarafından delinir. Bu üst tür genellikle günümüz dünyasında insan olarak isimlendirilir.  

Dört çeneli mengene normalde pek görülen bir şey değildir. Elbette araya sıkıştırılan madde bir ağaç, cam, tahta veya maden türleri ise böyle olması gerekir. Dört çeneli bir mengene basit türler için gereksizdir. O halde insanı buraya sıkıştırmak gerekir. Bu bilinçli olmamalıdır. En azından tahta, iki çeneli mengenenin arasına sıkıştığında veya sıkıştırıldığında bunu pek hissetmez. "Ölmüş eşek kurttan" nasıl ki korkmazsa tahta da mengene ile mücadele etmez. Zaten öyle bir bilince sahip değildir.

Mengenelerin ikiden çoklu çenelere sahip olanları bir şekilde insanlar için imal edilmiştir. Siyasi partiler, televizyon, hatta kitaplar, farkında olarak bilinçli olarak yapılan özel bir çaba harcanan hemen her yapaylık mengenenin bir çenesini oluşturur. Siyasi olarak bile birden fazla çene tarafından sıkıca kavranan insan o sınırlar dışına çıkamaz, hatta orada olabilmek için yarışır. Bu da iki çeneli bir mengenede hareketsiz duran tahtadan daha farklı olmayan ama kesinlikle daha kullanışlı olan farklı teknikler uygulamak için hazır hale gelmesini sağlar. Türkiye’deki siyasi partileri düşünün, söz konusu partiler mengenenin birer çenesini oluşturur…

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..