Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Dost kazığı!

Dost kazığı!
 

Dost Kazığı !


Amerika Birleşik Devletlerinin bir hayali var.

Bu hayal; İran'a bir şekilde müdahele etmek. İsrail'i bölgesinde tek ve egemen kılmak. Yeni kuracağı ikinci (büyük) İsrail için gerekli zemini oluşturmak. Türkiye ve çevresinde bu oluşuma itiraz edebilecek gelişmeleri frenlemek ve kontrol altına almak.

Ancak büyük sorunlar var arka planda. Eski Dostlar yok artık.

Birincisi Avrupa Birliği Ağabey ABD'nin arkasından koşabilecek takate artık sahip değil. Afganistan ve Irak operasyonlarına zamanında destek veren Avrupalı Liderler ağır bedeller ödeyerek siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kaldılar. Borç batağındaki Avrupa Devletlerine verilen kazanımlar (Afgan madenleri, Irak petrolleri) artık günü kurtarmıyor.

Fransa'nın büyük bir iştahla giriştiği Libya işi Sarkozy'nin başını yaktı.

Avrupa savaş istemiyor. İş, Aş ve en önemlisi Huzur istiyor.

Almanya sanayisini ayakta tutabildiği sürece Almanyadır. Buda Rusyadan tedarik edeceği enerjiye bağlı olunca Almanlar Rusya ile terse gidebilecek hiçbir girişimin içinde bulunmak istemezler. Libyadaki isteksizliği ve Suriye konsunuda sesini hiç çıkarmamış olması bu nedenledir.

Fransa'da İran ile sıkı ticari ilişkilerini korumakta ısrar ediyor. Dolayısıyla İran davasında Amerikaya istediği desteği hiçbir şartla veremez.

Görünen o ki, ABD'nin annesi Birleşik Krallık bile üslerini (özellikle Kıbrıs) ABD'ye açmak istemiyor. İngiltere Başbakanı Brown'nun yaptığı son açıklama artık "EYE" ülkelerinin birbirleri ile farklı düşündüğünün bir  nişanesi. Diyor ki:

- İran'a karşı yapılacak herhangi bir askeri girişimi desteklemeyeceğiz. İran'nın nükleer silah ürettiğini düşünmüyoruz. Sorunu barışçıl yöntemlerle, ambargoyla çözelim.

Bilmem farkındamısınız. ABD kendi sonuna doğru yaklaşıyor. Eğer, Rusya-Çin-İran birlikteliğini aralayamazsa, bütün kurtuluş planları suya düşecek.

Bizimkilerin acilen bir B planı hazırlaması lazım. Suriye'deki meselenin bir sonunun olmayacağı gibi, daha şimdiden yarı yolda bırakıldığımızı da dikkate alırsak, yeni maceralar yerine, yeni dengeler kurmak daha akıllıca olabilir.

 
Toplam blog
: 11
: 650
Kayıt tarihi
: 21.05.10
 
 

2009 yılında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dalında Y.Lisans eğitimimi tamamladım. Aslen Anka..