Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '19

 
Kategori
Öykü
 

Dostluğun Simgesi Hachiko

Köpeklerin insanlarla yüzyıllar öncesinden bu yana süregelen kadim dostluğu herkes tarafından bilinir. Fakat kimi dostluk hikayeleri vardır ki bunlar tarih kitaplarına geçmiş, filmleri yapılmış, insan ve köpek dostluğunun sembol hikayeleri olarak dilden dile aktarılmıştır. Tokyo'da heykeli dikilen Hachiko belkide bunlardan en eski ve en fazla bilinenidir

 
1924 Yılında Tokyo Üniversitesinde görev yapan Japon Profesör Hidesabura Ueno kendine tren istasyonunda bulduğu küçük bir köpek yavrusu edindi. Profesör Ueno köpeğine, Japoncada sekiz tane anlamına gelen Hachiko adını koydu.
 
Safkan Akita cinsi beyaz bir erkek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etti. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında Hachiko'yu kendisini beklerken gördü. Profesör çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gitmişti.
 
Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iç çıkışın da metronun önünde karşıladı. Saatini hiç şaşırmadan.
 
Ama bir akşam profesör metrodan çıkmadı. Hachiko gözleri metronun kapısında, gece boyunca bekledi. Bir sonraki akşam profesör yine yoktu. Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı.
 
Çünkü profesör üniversitede kalp krizi geçirip ölmüştü.
 
Hachiko her akşam sahibim metrodan çıkar diye inatla bekledi. Haftalar, aylar, yıllar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya İstasyonun kapısına gitti. Tam on yıl boyunca. Sahibinin öldüğünü bilmeden her akşam buluştukları tren istasyonunda 10 yıl bekledi. Kimse ona sahibinin öldüğünü, artık geri gelemeyeceğini anlatamadı. Ama Hachiko 10 yıl boyunca sahibinin geleceğinden kuşku duymadan bekledi onu. Hala inatla sevgili sahibinin her zamanki gibi kapıda   görüneceği anı bekledi. Bu muhteşem sevgi hikayesi ve az bulunur sadakat istasyon çalışanlarını ve çevre esnafı çok duygulandırmıştır. Hachiko'yu onlar beslerler, gerektiğinde korumaya çalışırlar.. Hachiko'nun ünü kısa zamanda önce civar semtlere, sonra şehre, sonunda ülkeye yayılır.   Bu dost canlısı iri beyaz köpeğin hüzünlü bekleyişi, sevgili sahibine ulaşamadan, beklediği uzun yılların getirdiği yorgunluk ve ihtiyarlığın sonucu olarak Hachiko 12 yaşındayken metronun kapısında öldü.
 
Bugün Tokyo'ya gidenlerin Shibuya İstasyonun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko'dur. Bugün Shibuya İstasyonun o kapısı Hachiko çıkışı olarak biliniyor ve Tokyo'nun en önemli buluşma mekanlarından biridir. Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 10 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko'nun heykelini diktiler.
 
Hachiko' nun sahibini bekleyerek geçen hayatında Profesör Ueno'nun aynı zamanda Akita türleri hakkında çalışmalar yapan eski öğrencilerden birisi Hachiko'yu takip ederek hayatı hakkında bilgi edinir ve bu sadık köpeği bir çok makalesinde yayınlar. Bu makalelerden bir tanesi 1932 yılında Tokyo'nun önde gelen gazetelerinde birinde yayınlandığında Hachiko ulusal bir kahraman haline gelir. Onur ve sadakatin en büyük temsilcisi olarak görülmeye başlayan Hachiko Japonya'nın aile saadeti konusunda derslerde öğrencilere örnek olarak gösterilmeye başlanır.
 
8 mart 1935 tarihinde ölen Hachiko'nun mumyalanmış naaşı halen Tokyo'da bulunan Ulusal Bilim Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Shibuya İstasyonunda Hachiko'yu temsil eden heykel ile Hachiko hala sahibinin dönüşünü beklemektedir. Ayrıca her yıl 8 mart gününde Hachiko bu istasyonda anılmaktadır.
 
Ancak Hachiko'nun hikayesi burada sona ermiyordu. Ülke ikinci dünya savaşına girmişti. Savaşın en çetin zamanlarıydı ve Japon Ordusunun cephane üretmek için küçük metal parçalarına bile ihtiyacı vardı. Çatal, kaşık takımları bile toplanırken Hachiko heykeline tolerans gösteremezlerdi. Böylece Hachiko vatanı uğruna cephane olmak üzere götürüldü.
 
Yıllardan 1948 savaş bitmiştir ve ülke toparlanmaya başlamıştı. Elbette Japonların gönlünde yer etmiş olan vefakar köpek Hachiko unutulmamıştı. Shibuya İstasyonun önüne yeniden Hachiko heykeli dikildi. İşte o günlerden beri Hachiko, Tokyo'nun en yoğun buluşma noktası olma özelliğini korumaya devam etmektedir.
 
Hachiko'nun sadece 1 sene beraber yaşadığı sahibine karşı beslediği sevgi, onu 10 yıl boyunca bir istasyon kapısında bekletecek kadar sadık kılıyor. Kar kış hastalık yalnızlık demeden. Ne kadar anlamlı değil mi? Hachiko bir köpekti ve milyarlarca insanın asla olamayacağı kadar sevgi, sadakat doluydu. Aralarındaki öyle özeldi ki, bir insan ve bir hayvan arasında yaşanan bu ilişki yıllardan beri sayısız kitaba, filme, derse konu oldu.
 
Hachiko adına bugüne kadar birçok film yapılmıştır. 1987 yılında Japonlar tarafından Hachiko hikayesini konu alan bir film yaparken 2009 yılında ise Hollywood Şirketlerince bir film daha yapılmıştır. Hachiko ''Bir köpeğin Öyküsü'' adlı Hollywood çekimi film ülkemizde de yayınlanmış olup Profesör Ueno rolünü Richard Gere başarılı bir şekilde canlandırmıştır. 
 
 
Toplam blog
: 12
: 256
Kayıt tarihi
: 09.09.19
 
 

1980 İstanbul doğumluyum. Lise mezunuyum. Güvenlik görevlisi olarak çalışiıyorum. Spor yapmak, ki..