Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Döviz silahı- büyük canavarı

Döviz silahı- büyük canavarı
 

Dolar ve Euro yükseliyor. Bazılar bayram ediyor bazıları üzülüyor ve fakirleşiyor. Döviz endeksli iş yapan iş adamları ve dış kuruluşlar bundan açıkça faydalanıyor. Satranç taşını onun için oynatarak dövizi yükseltiyorlar. Ülke olarak para kaybediyoruz artan döviz kurundan. Petrol ve doğalgaz döviz üzerinden yapıldığından fiyatlar ülkeye yük getiriyor. Kazanan küresel finans kurumları ve zengin sermayedarlar. Bugün dünyanın en zengin 85 kişisi dünyanın 3.5 milyar fakir insanın parasına sahipmiş. Bu adamlar bu parayı nasıl kazanıyor peki? Cevap tabii ki döviz ve faiz. Bunlar döviz ve faiz kurları ile oynayarak bazı ülkelerde çok büyük paralar elde etmektedir. Peki sadece bu zenginler mi para kazanıyor? Hayır, döviz değeri artan Euro ve dolar kullan ülkelerin insanı ülkemize gelerek değerli paraları ile ucuz tatil ve alışveriş yapmakta. Maalesef sistem batılı ülkeleri zengin etmek üzerine kurulmuş. Taşları istedikleri gibi oynatıyorlar. Tüm değerli finansal kuruluşlar ellerinde olduğu için taşları oynamak daha kolay oluyor. Kaybedenler gelişen ülkeler ve fakir ülkeler. Birkaç iş adamı veya yandaş zengin olacak diye döviz yükselmemeli ülke dövize dur demeli, aslında direniyor ama dış destekli güçler de mücadele ediyor kazanmak için. Temel mücadele para kazanmak aslında. Türkiye inanılmaz bir para kaybettiği aşikar son 3 ayda. Ülkede bazılar ekonomi çöksün de biz ülkeyi yönetelim derdinde iken işler daha da zorlaşıyor. Sonuçta kazanan birkaç kişi olurken 76 milyon insan fakirleşecek. Kürsel oyuna karşı uyanık olmak gerekiyor. Döviz canavarına dur demek gerekiyor. Eskiye göre daha iyi direnç var ama Türkiye tek başına bunları yenemez. Diğer birkaç ülke ile farklı bir para birimi kurarak dolar ve Euro ya alternatif oluşturmalı yoksa zengin batılı sermaye bizi emmeye devam edecektir. En az 10-15 ülke birleşmeli ortak kur politikasında yoksa bu zenginler daha da zengin olmaya devam edecek bu oyunlarla. Bu oyun faiz, istikrar, kaos, mevcut durum, savaşlar, zenginlikler, eğitim düzeyi vb. bir çok parametreli bir oyun. Bunlarla oynanarak değişim gözleniyor. Oyun teorisi denilen temel kavram bu kurgular üzerine kurulmuştur. Oyunlar oynanmaya devam edecektir,  yapılacak iş karşı hamleleri belirlemek zarar görmemek için.

Gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerin saldırısına maruz kalmış durumda. Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkelerin para değeri düşmekte buna karşın dolar ve Euro artmakta. Bunun ana sebebi bu ülkeleri zayıflatmak ve fakirleştirmek. Ancak Türkiye iç birlikçileri sayesinde para değeri en çok düşen ülke. Özellikle son 2 aylık düşüşle birinci sırada. Yaklaşık 18-25 % para değer kaybı söz konusu. Üzülmemek elde değil ama zengin ülkeler yatarken para kazanıyor ve sadece oyun kuruyorlar sabahları sıcak kahveleri ve akşam biraları ile.

Döviz kartını kullanan batı endeksli finans kuruluşları faiz oranlarının yükseltilmesi için Türkiye’yi baskı altına almış durumda. Gözüküyor ki kazanacaklar ve Merkez Bankası faizleri yükseltecek. Bu daha kötü bir durum çünkü artık yabancı sermaye veya faiz lobisi büyük paraları faiz aracılığıyla kazanacak. Bu para yüksek enflasyon ve faizler olarak halktan alınacaktır. Siyasiler belki çözüm bulmuş olacak ama asıl kaybeden halk olacak bu durumda. 

 
Toplam blog
: 36
: 491
Kayıt tarihi
: 28.10.13
 
 

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği okudum. Yüksek Lisansımı Almanyada yaptım. Sağlık,  te..