Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dr. Gabor Mate / BBC Özel

Dr. Gabor Mate diyor ki: Bağımlılık… - Uyuşturucu Madde … Madde kullanıcılarını dışlamayın. – Empati kurun.

Madde Bağımlılığı konusunda Uzman Dr. Gabor Mate, BBC’ye konuştu…

Dr. Gabor Mate, “Madde  bağımlılığı bir seçim değil… Duygusal acıları dindirmek için başvurulan bir yol. Tedaviyi ancak doğru tanıyı koyabilirsek, bulabiliriz.”

Madde Bağımlılığı Uzmanı Dr. Gabor Mate’nin BBC’ye verdiği özel görüntülü röportajı: Madde bağımlısı kişiler ve çağımızın hastalığı önemli konularından Madde bağımlılığı ile ilgili çok yönlü açıklamalarını, noktası virgülüne dokunmadan bir kez de yazılı olarak sizlerle paylaşmayı görev addediyorum. İlgiyle ve merak ederek okuyacağınızı umduğum Gabor Mate BBC Özel Röportajı, sizlerle. Buyurunuz efendim.

Dr. Gabor Mate,  Hep söylediğim bir şey var: Soru, ‘Neden bağımlılık? Olmamalı. ‘Asıl sorulması gereken ‘Bu acı neden?’ diye başladığı görüntülü konuşmasında, şu önemli açıklamayı yaptı: Bağımlılığa yol açan konulara baktığımızda bağımlılığın sunduklarını incelememiz gerek. Size ne faydası sağladı? İnsanlar genelde ‘Acılarımı dindiriyor, stresi azaltıyor,... ‘…bana bir aidiyet hissi veriyor’ der. Bağımlılık kişinin özel hayatında elde edemediği… ...bazı  insani ihtiyaçları karşılıyor. Bir aidiyet hissinin olmaması… izole bir yaşam, stresli bir hayat… tüm bunlar duygusal acıya yol açıyor. Bağımlı kişilere baktığınızda gördüğünüz ortak şey… zor geçen çocukluk yılları… bağımlılık riskinin ciddi biçimde artırdığı gerçeği… Travma geçirenlerin hepsi bağımlı olacak diye bir kural yok. Ama madde bağımlılarının travma yaşamış olduklarını görüyoruz. Bağımlılık konusunda birçok yanlış algı var. Birincisi: Genetik. Evet, aile fertlerinde rastlanabiliyor. Peki ama neden? Diyelim ki ben alkoliğim. Çocuklarıma bağırıp çağırıyorum. Onlarda büyüdüklerinde acılarını alkolle dindiriyor. Bunun genetikle bir ilgisi var mı? Yoksa içinde büyüdüğüm şartları yeniden oluşturmam… geliştirdiğim bir davranış mı? Belki bazı genetik yatkınlıklar olabilir. Ancak yatkınlık, ön belirleme anlamına gelmez. Bir diğer yanılgı, bağımlılığın bir seçim olduğu düşüncesi.  Tüm hukuk sistemi madde bağımlılarının bu hayatı seçtiklerini varsayarak inşa edilmiş… Diğerlerini caydırmak için bu insanlar cezalandırılıyor. Bağımlılık insanların bilinçli olarak yaptığı bir tercih değil. Çekilen duygusal acılara verlen bir yanıt. Bir de bağımlılığın sadece madde bağımlılığıyla sınırlanması var. Ya da toplumun başarısız kesimleriyle özdeşleştirilmesi. Kültürümüzün her kademesinde bağımlılık var. Tüm tedavi yöntemlerinin başarısız olunca… kendimize soracağımız sorunun… Aslında şunu sormalıyız: “Sana ne oldu?”

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..