Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '13

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Dudak Estetiği

Dudak Estetiği
 

Dolgun ve diri dudaklar gençlik ve çekiciliğin göstergelerindendir, ancak doğuştan yapısal olarak veya geçen yıllarla çevresel etkenlerin kaybettirdikleri mutsuz edici olabilir. Dudak estetiği ile ince dudaklar dolgunlaştırılabilir, asimetrileri giderilebilir, silikleşen hatları belirginleştirilebilir, sarkıklığı toparlanabilir, yüz ile orantısı düzeltilebilir, zamanla oluşan kırışıklıklar ve dudak kenarlarındaki aşağı sarkmalar giderilebilir. Bu değişimleri sağlayabilmek için sentetik veya yağ dolgu işlemleri, lokal estetik cerrahi müdahaleler, lazer ve kimyasal yöntemler uygulanabilmektedir. Önemli bir nokta da her dudakta dolgunun iyi durmayabileceği, abartılı dudak dolgusunun güzellikten öte iticiliğe neden olabileceğidir. Ayrıca dudak ve dişlerin yerleşimlerine dikkat edilmelidir, aksi halde aşırı dudak dolgusu gülümseme sırasında üst dişleri gereğinden fazla kapatır ve estetik olmayan sonuçlar doğurabilir.

Dudak estetiği sonrası komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar ve genelde küçük sorunlardır. Yapılan müdahalenin türüne göre değişen sürelerde şişlik ve morarma genellikle hastayı çok rahatsız etmezler. Alerjik bünyelerde sentetik dolgulara karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. 

İlk muayene sırasında dudaklardaki kas ve deri gevşekliği, hacim, alt ve üst dudak arası orantılar, dudaklarla yüz arasındaki orantılar, sağ ve sol yarı arasındaki simetri, ve diğer anatomik yapılara olan mesafeler incelenerek estetik müdahale planı yapılır. Adayın beklentileri, mevcut tıbbi durumu, ilaç ve sigara kullanımı sorgulanır. Sigara gibi bazı maddelerin, bazı gıdaların ve ilaçların alımının önerilen süreçte kesilmesi iyileşmeyi olumlu etkileyecektir.

Dudak estetiği; sentetik dolgular haricinde genellikle lokal anestezi ve gerekirse sedasyon eklenerek yapılabilir. Bu kombinasyon sayesinde dokunma hissine rağmen uyanık, rahatlamış bir şekilde, fakat dudaklar uyuşturularak tamamen acı duyusundan uzak bir şekilde estetik ameliyat yapılır.

Hazır dolgu maddelerinden  hyalüronik asit preparatları, hayvansal madde ve toksin içermediği için diğer canlılardan hastalık bulaştırma riski yoktur ve alerjik reaksiyon oluşturmamaktadır. Cilde enjekte edilir ve önceden test yapma ihtiyacı olmadığı için yarım saatten daha az bir sürede işlem tamamlanır. Hyaluronik asit tüm canlı organizmalarda bulunan bir pollisakkarittir. Cildin dermis tabakasında dokuyu destekleyen kollajen lif kümeleri ile su tutan ve hacim yaratan hyaluronik asit bulunmaktadır. Hyaluronik asit zamanla vücut tarafından yavaş yavaş emilir. Hyalüronik asit tedavisinin etkinliğinin ne kadar süreceği kişiye değişir. Cilt yapısı, yaşam tarzı ve yaş ile kişi tarafından talep edilen değişim düzeyi gibi çeşitli faktöre bağlıdır. Ancak etkinliği ortalama 6 ay kadar sürer. Bu süre içinde veya sonrasında tekrar uygulamalar yapılabilir. Daha uzun süreli dolgular da mevcuttur.

Op.Dr. Cenk Tokat

https://twitter.com/CenkTokat

https://www.facebook.com/pages/Cenk-Tokat/171012249613302

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..