Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '14

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Düğün dernek hareketleri

Düğün dernek hareketleri
 

Kıdemli evli, yılların eskitemediği gönüllü evlilik danışmanı ve hala kendini beyaz gelinliğiyle kendi düğününde sanıp, oynamaya devam eden, evinizin şenliği Ebrashca’nız yepyeni bir yazı dizisi ile karşınızda

Google aramalarında ve özellikle özelden gelen mesajlarda hep düğün, dernek, kına, nişan konularında sorular soruluyor.. Şimdiye kadar kendimi pek yetkili görmedim ama canım arkadaşım Zehra’nın düğün telaşlarına girmesi ve 10 dakikada bir mesaj atıp herşeyini danışmasıyla şu konuya bir el atayım dedim ;

 

 

 

offbeatbride .com adresinden alınmıştır. (bakalım neler varmıııııış  )

(Bu arada küçük bir dip notu baştan yazayım istedim : Aşağıda yazdıklarım kendi hikayem değil, genellikle Türkiye’de karşılıklı yaşanan durumlardır ve gayet açık net bir genellemedir..)

Aşıksınız, uçuyorsunuz, öyle ki huyunuz suyunuz değişti, dudaklarınızı büzerek “oooşkuuuum bönü söviyömüsüüün ?!? ” gibi cümleler kurar oldunuz  (Türkçesi : Aşkım beni seviyo musun ? ) ..Derken evlenme kararı aldınız, yehuhuuuuuuwww, yıllardır hayalini kurduğunuz önü Rahibe Teressa gibi kapalı, arkası belinize kadar açık olan gelinliği giyebileceksiniz..(tabii babanız o dekolteye bakar bakmaz Amerikan filmelerindeki gibi duygulanıp  “ahh benim minik kelebeğim büyüdü “mü derse ancak .. ) Ooooh nişanı Angelique‘ de, kına’yı da Cahide de patlattınız mı sizden mutlusu yok.. Ammaaaaaaaa aslında ne büyük bir işe bulaştığınıza farkına varmanız, sadece babanıza evleneceğinizi açıkladığınız anda saniyeler içerisinde gerçekleşiyor: Hooop dur bakalım, bu çocuk kimin nesidir, aynı yerde yaşıyorsanız kimlerdendir? Farklı şehirlerde yaşıyorsanız  hangi memlekettendir? Dini? Dili? Uyruğu nedir ?? İçkisi, sigarası, hapı, küpü var mıdır? dır dır dır.. liste uzar uzar..

Aile İle Tanışma:

Kızlar daha çıkarken erkek ailesinin içine birazcık karışmış oluyor zaten, her görüşmede, ennnn cici hanım hanım kıyafetler giyiliyor, “ahhh siz nasıl uygun görürseniz” ler, “aaa aynı fikirdeyim” ler havalarda uçuşuyor.. Kızımız kaleyi içten fethediyor bile.. Her görüşmede kayınvalide adayının en sevdiği çiçekler taktim ediliyor, her anneler günü, bayram seyran, kandil özel olan her gün mübarekleniyor :)Kendi anasına günaydın demeyen asi evlat, en şirin haliyle erkek arkadaşının annesini hatta sülalesini tek tek arayabiliyor.. Kötü niyet aramaya gerek yok, bu kız sizin oğlunuzu seviyoooor konunun özü bu.. Yoksa sevmediği biri için telefonda sekiz olmaz değil mi? ;) ..

 

 

(Şu pembeli olan, bildiğin Türk Kızı )

Gelelim beylere.. Son dakika, genellikle istemeye gidilmeden birkaç hafta önce tanışmaya gidiyor, tanışma için normal bir eve ilk defa gittiğinizde ne götürüyorsanız onlardan götümeniz yeterli, evin annesine çiçek ve evin kalanı için pasta almanız yeterli bence.. (Canım Cenk.. Olayı abartıp, pasta+çiçek+anneme hediye+bana hediye getirmişti :)Neden?? Çünkü daha ilk günden uyuyakalmıştı ;))  )

Tanışma faslı bitti, geldik ailelerin tanışmasına.. Genellikle, aileler tanışır, çay içilir ya da yemek yenir, iki aile birden bire 100 senedir kapı komşusuymuş gibi bir kankalık yaşar.. Karşılıklı yapılan en saçma esprilere bile daha önce hiç böylesine zekice(!)  bir şaka duyulmamışçasına yapay kahkahalarla gülünür..(hö hö hö ilahiiii..) Herkes birbirine bayılır.. Şaka bir yana sonuçta herkes evladının mutluluğu için daha ilk günden üzerine düşenin fazlasını yapmaya razıdır..

Bu arada sakın “ben sonnn derece modern düşünceliyim bu törenlerle hiiiç uğraşamam “demeyin.. Cem Yılmaz‘ın dediği gibi, düğüne ışın kılıcıyla çıkan arkadaşı bile 5 dakika sonra konukların arasında el öpüp başına koyuyormuş

 

 

 

 

(Gelinliğimi giyerim.. altına Convers’imi de çekerim, alakaya maydonoz demeyin, gerekirse elde öperim Manilerle doludur Ebrashca ;)..)

İsteme Töreni:

Aileler tanıştı gün kararlaştırıldı, ve büyük gün geldi: İsteme töreni..

Kişisel görüşüm ; Sadece bu iki çekirdek ailenin ve varsa anneanne dede gibi meciilerin ( mercii demek yanlış olmaz sanırım ;) ) törene katılması.. Öyle torun tombalak, kuzenler, en yakın arkadaşlar, komşular olunca büyük bir karmaşa oluyor ve akılda tek kalan ;ortalarda fazlaca dolaşan genç kızların kaygan parkelerde topuklularıyla koştururken, düşmemeye çalışmaları.. Ama tabii ki kalabalık seven de olur, size kalmış..

İsteme töreninde adettendir, kahve gelir, kahve içilirken damat babası Allah’ın emri peygamberin kavliyle (kalbiyle değil.. kavli yani Peygamberimizin sünneti yani O’nun da bizzat yapmış olduğu şeyi yapmamız anlamına geliyor. Ne kadar kutsal bir işe giriştiğinizi anlayın kızımızı oğluna ister.

Eskiden kız tarafı ” düşünelim gari bi gidin, bi daha gelin , bi daha, bi daha da  yetmez bi daha gelin ” diye gereksiz bir şey varmış.. Yani şimdiki zamanda atı alan Üsküdar’ı geçmiş , senin kızla benim oğlan sabah sandal sefası, akşam mehtap sefası gezip dururken sorun yok da istemeye gelince “git bir daha gel” pek hoş değil. Kız evlerine duyurulur 

Kız çocuklarımız ne kadar değerliyse , oğullarımız da o kadar değerli.. Gereksiz gösterilere gerek yok değil mi;) (ezilenin, üzülenin, mağdurun yanında olur Ebrashca;) )

 

 

(Cıvıtmayın daha çooook işimiz var!! Kızım sen bu çoraplı adamla evlenmek istediğine emin misin??? )

Neyse kahve pişirilirken sevmediğim bir şey daha var, damadın kahvesine biber, tuz ne varsa koymak gibi.. Gelinciğin içi gider zavallım ama laf geçiremez cadı kuzenlerine ya da arkadaşlarına.. Bu da hiç hoş değil.. Zaten bir şaka tek taraflı güldürüyorsa şaka değildir.. Gerçi yine size kalmış, amaaan dünyaları ben yarattım herkes kapıma köle, olsun , evleneceğim adam da tuzlu kahveyi böyle yutsun diyorsanız byurun yapın.. Dışarıdan güzel görünmüyor ama bilin yani.. Sevdiğinize önce siz kıyamayın, siz değer verin ki etrafınız da öyle saygı duysun.. Yalan mı büyüklerim ?? ( Tuhaf adetlerin sonunu getirir Ebrashcaa ; ))

Kahvemiz içilir, kızımız verilir, yüzükler takılır, eller öpülür veee başladığınız yoldaki ilk sınavınız başarıyla verilir. Hadi hayırlı olsun. Daha yolumuz çoook uzun .. Yarın nişan alışverişi-nişan- ve sonraki günler, çeyiz alışverişleri, ev tutma, ev yerleştirme, kına, düğün ve aradaki bütün ıvır zıvır ince ayrıntılar

Şimdilik herkese mutlu günleeeer Harika bir cuma, muhteşem bir haftasonu öyle enerji depolayın ki pazartesi işe uçarak gidin.

 

 
Toplam blog
: 13
: 479
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

17.04.1983 / İstanbul doğumlu , kocasının Ebrashca’sı ,anne-babasının hala bebeği, abisinin karde..