Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dumansız hava sahası bunun neresinde...

Dumansız hava sahası bunun neresinde...
 

Yaşasınnn bugün 19 Temmuz yani % 100 Dumansız Hava Sahasının başladığı gün. Kimi gazetelerin manşetlerine göre ise Devrim sayılabilecek nitelikte bir olay ve gün (görmesek, bilmesek inanacağız)

Ahhh çok mutluyum artık hasta olmayacağım, sevdiklerimde hasta olmayacak hem canım bu kampanya ile çevreye de katkımız oluyor.Kampanyanın sloganı ne Türkiye'nin Havası <ı>% 100 Dumansız Hava Sahası. Bu ne demek? daha doğrusu kampanyanın bu sloganı çok ilginç bir çağrışım uyandırmakta. O da Dumansız Hava Sahası= Temiz Hava….

Yani sigara içmeyerek hava kirliliğinin de önüne geçecekmişiz gibi bir intibâ bırakmakta

Soner Yalçın’ın bir kitabının isminden esinlenerek şunu söylemek istemekteyim. “Siz Kimi Kandırıyorsunuz?”

Dumansız hava sahası denildiğinde içinde bulunduğumuz ortam kadar dış ortamlarında temiz olması akla gelmekte ya da düşünülmekte.

Tabii sigara içerken çevremizdeki insanlara saygılı olmamız gerektiğine hiç kuşkum yok.. Ama yassaahhh kavramı hiç de cazip gelmiyor. Ayrıca yassaahh olan her şey cezbedicidir.

Gelelim madalyonun öbür yüzüne;

Cafeler, restoranlar ve benzeri yerlerde sigara yassaahh. Ama tentesi yoksa ve çevresi kapalı değilse o zaman açık alan sayılmakta ve serbest.

Şöyle bir manzara düşünün ya da gözünüzde canlandırmaya çalışın. Diyelim ki Ankara Tunalı Hilmi’de, İstanbul Bağdat Caddesi ya da İzmir Alsancak’ta (II) bir cafe de ya da pastahanenin bahçesinde oturmuşsunuz. Oturduğunuz yer yol üstü, trafiğe açık ve trafiğin yoğun olduğu bir yer. Yolda pek çok araç bulunmakta, bu araçların ortama saldıkları egzoz gazını içine çektiğinizde “Ohhh, %100 dumansız hava sahası, ne kadar da güzel” diyebilir misiniz?

Ya da bir mahallede yürümektesiniz mevsimlerden kış her evin bacasından duman çıkmakta. Yürüdüğünüz kaldırımda durup havayı içinize çekip "ohhh dumansız hava sahası ne kadar da güzel mi" dersiniz yoksa aniden genzinizin yanmasıyla öksürüğe mi boğulursunuz.

Aynı şey şehir ile iç içe girmiş sanayi yerleri içinde geçerli.

Bir de yaz- kış çok rastladığımız bir başka görüntüden bahsedeyim. Hangi iş yerine gidersem gideyim kapısında öbek öbek insanlar görmekteyim. Nedeni sigaranın yasssaahh olması. O zaman şu soruyu sormak istiyorum. Her eleman sigara içmek için en az 15-20 dakika ya da yarım saat dışarı çıksa. Bu bir gündeki çalışma verimini yüzde kaç düşürür.

Hak, hukuk, kişilik hakkı gibi konulara girmeyeceğim. Başka bir konu olsaydı acaba bu kadar dört elle sarılınır mıydı? Onu merak etmekteyim.

Birde bilinen ama peyder pey verildiği için gözlerden kaçan başka bir gerçek var. O da içki yasağı konulan il ve ilçe sayısının her geçen gün arttığı…..

İşte bu yüzden <ı>%100 Dumansız Hava Sahas’ının başka şeyleri şimdilik örtmeye çalıştığı, bunun da “dumansız hava sahası” gibi süslü sözlerin arkasına gizlenerek yapıldığına inanmaktayım.

Ayrıca, bir bar, lokanta, cafe ve benzeri yerler en uçuk rakamla 500-1500m² olsun. Türkiye’nin yüzölçümü ne kadar? 814.578 km². Her geçen gün km² başına düşen ormanlık alanları çeşitli yollardan yok ederek zaten çocuklarımızın geleceği ve sağlığı ile oynamış olmuyor muyuz.

O zaman % 100 Dumansız Hava Sahası bunun neresinde….

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..