Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

19 Ocak '11

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Dünya'da düzenlenen en garip 10 yemek festivali

Dünya'da düzenlenen en garip 10 yemek festivali
 

Yemek yemek yemek. Hepimiz yemekle ilgili herşeyi çok seviyoruz. Ama kuşkusuz Listemiste’de görmekten daha çok hoşlandığınız bir kategori daha var. O da gariplikler kategorisi tabiki. E bu listede de hem yemekler hem gariplikler biraraya geldi. Öyleyse listenin tadını çıkarın ve eğer başka garip yemek festivalleri biliyorsanız, yorumlar kısmında benimle paylaşın ! 

10 -Yuma Marul Günleri 


 

Nerde Yapılır: Yuma , Arizona, ABD 

Nezaman Yapılır: Ocak 23-25 

Yuma kış aylarında Marulun başkentidir. Kulağa biraz saçma geliyor ancak Yuma, Kuzey Amerika’nın kış sebze üretiminin %90’nını karşılıyor. Bu yüzden de marul onlar için resmen kutsal bir sebze . Çoğu çiftçi geçimini maruldan sağlıyor. Bu yüzden de Marul günleri düzenliyorlar. Bu günlerde lahanayla bowling oynuyor, yemek yapma yarışı yapıyor ve dünya’nın en büyük salatasını hazırlamaya çalışıyorlar.


9- Kırmızı Turp Festivali 

Nerde Yapılıyor: Oaxaca, Meksika 

Ne zaman : Her sene Aralık 23-24 

Bu yemek festivali aslında insanları yemekten vazgeçirmek için düzenleniyor sanki. Çünkü kırmızı turpların aldığı şekilleri görenler onları yemeğe kıyamıyor. Festivalin başlangıcı 16.yy’a dayanıyor. O zamanlarda İspanyol rahipler yenilebilen bu kökü yeni kolonilere tanıtmak için İspanyaya getiriyorlar. İlk başlarda kimse kırmızı turpların yüzüne bile bakmıyor. İnsanların ilgisini çekebilmek için de yeni bir yol buluyorlar ve turpları aynı bir heykel gibi yontmaya başlıyorlar. Sonuçta da yemeğe kıyamayacağınız görüntüler çıkıyor ortaya. İşte bu gelenek Meksika’da her yıl 23 -24 Aralık tarihlerinde devam ediyor. 1987 yılından beri de Kırmızı Turp festivali , Meksika’nın resmi festivalleri arasında kabul ediliyor. 

8- Dünya Bezelye Atma Şampiyonası 

Nerde Yapılır: Witcham, Cambridgeshire, İngiltere 

Nezaman: Her yıl Temmuz 11 

Bu festival 1971 yılında bir okul müdürünün okul yurdu için ekstra gelir elde etmek istemesinden ortaya çıkmış. Bezelye atma yarışmasına giriş parası yetişkinler için 1$, çocuklar içinse 0.50$ olarak belirlenmiş. 

7-Waikiki Konserve Jambon Festivali 

Nerde Yapılır: Waikiki, Hawai, ABD 

Nezaman: Nisan 25 

Bu festivalin yapılma amacı oldukça anlamlı. Çünkü burada yapılan tüm yemekler Havai Yemek Bankasına gidiyor( Hawai’nim kar amacı gütmeyen en büyük kuruluşu) ve yemekler evsizlere dağıtılıyor. Festival süresinde sokaklarda Mr ve Miss Konserveler ve Hula dansçıları dolaşıyor. Buarada Hawai’nin en önemli şefleri de konserve domuz jambonlarıyla yeni tarifler çıkartmak peşindeler. 

http://www.listemiste.com/dunyada-duzenlenen-en-garip-10-yemek-festivali.html 

 

6-Ivrea Portakal Festivali 

Nerde Yapılır: Ivrea, İtalya 

Nezaman : Şubat 25-28 

Herkes domates atma yarışmasını bilir. Ama domates bu yarışmalar arasındaki tek meyve-sebze atma yarışması değildir. Ivrea Portakal festivali’nin başlangıcı 12.yy’a dayanıyor. Nedeni de çok ilginç. 12.yy’da geçit törenlerini balkonlarında izleyen genç kızlar , erkeklerin ilgisini çekebilmek için üstlerine portakal atarlarmış. Erkekler de çok geçmeden bunun karşılığını vermeye başlamış ve portakal atmak bir festivale dönüşmüş. 

5- Boğa Taşağı Yeme Festivali 

Nerde Yapılıyor: Clinton, Montana, ABD 

Nezaman: Her yıl 29 Temmuz-2 Ağustos arası 

Festivalin adı biraz garip geliyor, ama zaten listemizde garip festivallerle ilgili. Bu festivalin dünya’da bir çok örneği var ancak bu gerçek olanı… Bu festivalin tüm amacı en iyi kızarmış boğa testisini yapabilmek. İster marine edilmiş, ister kızartılmış, ister baharatlı … Farklı kişilerin pişirdiği boğa taşaklarının bulunduğu tabağın fiyatı ortalama 5$. 

4- Carnival at Vilanova i La Geltrú (Şeker atma Kavgası) 

Nerde Yapılır:, Vilanova i La Geltrú, İspanya 

Nezaman: Şubat 17 

Dünya’nın en tatlı kavgası bu olsa gerek. Şeker atma kavgasının yapıldığı gün tüm pastaneler , çocuklara bedava tart dağıtmaya başlarlar. Sokaklarda yapılan bu şeker atma kavgası sırasında bir günde ortalama 90.000 kg şeker tüketilir. 

 

3-Olney Pancake Yarışı 

Nerde Yapılır: Olney, İngiltere 

Ne zaman : Şubat 14 

Saat 11.55 yer Olney, İngiltere. Burada yaşayan bayanlar geleneksel ev kadını kıyafetlerini giyerler ve 350 metrelik bir koşuya çıkarlar, ellerinde kızaran bir pancake tavasıyla birlikte. Yarışa başlamadan önce pancakeler havaya fırlatılarak ters düz edilir ve yarışmayı 1. bitiren kişi de finalde pancake’i yine havaya fırlatmak zorundadır. Bu yarışma 1445 yılından bu yana yapılıyor. 

2-Gilroy Sarımsak Festivali 

Nerde Yapılır: Gilroy, California, USA 

Nezaman: Temmuz 24-26  

Gilroy, sarımsağın ana yurdu. Bu festivale her sene 100.000 ‘den fazla kişi katılıyor ve festival süresince ortalama 2, 5 ton sarımsak tüketiliyor. Gilroy sarımsak festivalinin resmi websitesinde yazan bilgiye göre 29 yıldır yapılan bu festivalde 72 ton sarımsak tüketilmiş. Festival sarımsağı aklınıza gelebilecek her şeyde kullanmak. Sarımsaklı dondurma, sarımsaklı içecekler kulağa nasıl geliyor? Evet çok hoş gelmese de önyargılı olmamak lazım bu festival Amerika’da oldukça ilgi görüyor. Geçen sene yarışmanın 1.si cevizli sarımsaklı tart olmuş. 

1- Arabanla yolda hayvan öldür sonra da onu pişir 

Nerde Yapılır: Marlington, Batı Virginia, ABD 

Nezaman: Eylül 26 

Evet bu gerçekten çok çok vahşi bir yarışma. Senelerdir süren bu festival daha önce Discovery Channel tarafından da haber yapılmıştı. Festivalin amacı aracınla öldürdüğün hayvanı en güzel şekilde pişirip , yemeği jürinin önüne çıkartmak. Diyecek bir şey yok garipler listesindesiniz… 

http://www.listemiste.com/dunyada-duzenlenen-en-garip-10-yemek-festivali.html 

www.listemiste.com 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..