Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

03 Ocak '11

 
Kategori
Kültürler
 

Dünya'daki en olağandışı 10 bayrak

Dünya'daki en olağandışı 10 bayrak
 

Bayrak fikri ilk kez Çinliler ve Hintililer tarafından bulunmuş ve daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Şuanda tüm devletlerin bir bayrağı vardır. Bu bayraklardan bazıları gariptir, bazılarına ise güzel denilebilir. Bu listede dünya’da diğerlerine benzemeyen en olağandışı 10 bayrağı göreceksiniz.  

10-Dannebrog – Danimarka 

10 

Dannebrog bayrağı , tarihte halen kullanılan en eski bayraktır. Bu bayrak Danimarka’nın bayrağıdır. Söylenenlere göre bu bayrağın kökleri 13.yy’a dayanır. Sadece düz kırmızı bir zeminden oluşan bu bayrağın üstünde herhangi bir işaret ya da sembol yoktur. İddialara göre bu bayrağın kabul edilmesine ilişkin 2 rivayet ortaya atılmıştır. 1.si Kral II. Valdamer, Estonya’da bir savaşta savaşırken bu bayrak cennetten ona bir işaret olarak önüne düşmüştür. Diğer rivayet ise bu bayrağın Haçlı seferleri sırasında papa tarafından hediye edildiğine yöneliktir .  

9-Semafor 

9 

Semafor bayrağı tarihte kısa mesafeler arasındaki haberleşmeyi sağlamak için kullanılıyordu. Mesela hareket ettirilebilir mekanik kollar, çubuklar ve tren yollarında kullanılan işaret vericiler, modern bir tür semafor uygulamasıdır. Gemiler veya gemilerle kara arasındaki semafor haberleşmesi iki elinde yarısı kırmızı, yarısı sarı birer bayrak tutan ve bunları Semafor Alfabesi’ne göre sallayan bir denizci tarafından yapılır. Bayrakların her hareketi, alfabenin bir harfine, bir numaraya veya dikkat belirten bir işarete karşılıktır.  

8-Nepal Bayrağı 

8 

Nepal bayrağı dünya’da dikdörtgen şekline sahip olmayan birkaç bayraktan biridir. Nepal bayrağındaki güneş sarayı, ay ise aristokrat Rana ailesini temsil eder. Kırmızı renk Nepal’in ulusal ormangülünü ve savaşlarda kazanılan zaferi temsil eder. Çerçevesindeki mavi renk ise barışı temsil eder. 1962 yılına kadar bayrağın içindeki güneş ve ay’ın üzerinde yüz sembolleri bulunuyordu ancak bu tarihten sonra bu amblemlerin kaldırılmasına karar verildi.


7-Beyaz Bayrak 

7 

Beyaz bayrağın uluslararası bir anlamı vardır: “Ateşkes”. Ya da yenilen bir ordunun teslim olmasına da işaret eder. Beyaz bayrak taşıyan birine ateş edilmez ya da taşıyan kişi ateş etmez. Bu bayrağın rajonu budur.

6-Siyah Bayrak 

6 

1880'li yıllardan beri siyah bayrak anarşinin sembollerinden biridir. Tarihte birçok anarşist, grup isimlerinde kara kelimesini kullanmıştır. Siyah bayrak aslında bir anlamda anti bayraktır. Yani nasıl beyaz bayrak teslimiyeti işaret ediyorsa ; kara bayrak da bunun tam zıttını temsil eder yani meydan okumayı. Bir başka inanışta ise kara bayrak savaş sırasında şehit düşen kişileri temsil eder.
 

5-Cinsiyet değiştiren Bayrak 

5 

Muhtemelen çoğunuz gökkuşağı bayrağının eşcinseller tarafından kullanıldığını duymuştur. Ancak cinsiyet değiştiren bu bayrağın çok daha az duyulduğunu düşünüyoruz. Bu bayrak 2000 yılında yaratıldı. İlk kez de aynı yıl Amerika’nın Arizona eyaletinde dalgalandırıldı. Bu bayrağın anlamı ise oldukça ilginç: Bayrağın üstündeki mavi renk erkek çocuğu; pembe renk kız çocuğu; beyaz renk ise değişimi ve geçişi simgeliyor. Yani cinsiyetini değiştirmek isteyen veya kendini cinsiyetsiz kabul edenleri temsil ediyor. Ayrıca inanışlarına göre kim neyi seçerse seçsin her renk hayatımızı doğru şekilde düzeltmemiz için bize ilham verecektir.  

4-Jolly Roger- Korsan Bayrağı 

4 

Üzerinde çapraz 2 kemik ve kafatası bulunan korsan bayrağı son zamanlarda anarşistler arasında popülerleşmeye başlamış bir sembol. Bazıları Jolly Roger’ın korsanlarınki gibi özgür ve otoritesiz bir hayatın takdir edilişinin sembolü olarak kullanıldığını söylüyor.
 


3-Batı Afrikalıların Bayrağı 

3 

Bir çok kişi bu garip bayrağın bir batı Afrika ülkesi olan Benin Cumhuriyeti’ne ait olduğunu düşünüyor. Bu bayrak Londra’nın Greenwich kasabasında bulunan “National Maritime Müzesi’”nde sergileniyor. Bu bayrağın tam olarak neden ve nereden çıktığı tam olarak bilinemiyor. Bu bayrak 1897 senesinde keşif yapan Amiral F.W Kennedy tarafından bulunmuştu. Bu bayrak her ne kadar diğer 3 Batı Afrika bayrağına benzetilse de bu bayrağın Nijerya’dan gelen Etnik bir gruba ait olduğuna inanılıyor.  

2-Mars Bayrağı 

2 

3 farklı renge sahip olan bu bayrak Mars gezegenini temsil ediyor. Yasal hiçbir dayanağı bulunmasa da bu bayrak, Gezegen Kurumları (böyle bir kurumun varlığı bile ilginç) tarafından kullanılıyor. Söylenenlere göre bu bayrak Mars’ın geleceğini simgeliyor. Kırmızı renk Mars gezegeninin şimdiki durumunu, Yeşil ve mavi renk ise gelecekte olabilecek bir dünya ve Mars birleşmesini simgeliyormuş.  

1-Nazi Bayrağı 

1. 

Tarihte belki de en çok tartışılan bayrak. Yaratıcısı Hitler. Bugün bile birçok ülkede asılması halen yasak. Bayraktaki kırmızı renk Hitler’e göre sosyal düşünceyi, beyaz renk milliyetçiliği ve Alman ırkı’nın saflığını, siyah renk ise almanların kendi ırkları için yaptığı savaşlarda kazanacağı zaferi simgeliyordu.  

http://www.listemiste.com/dunyadaki-en-olagandisi-10-bayrak.html 

www.listemiste.com 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..