Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

03 Ocak '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknolojinin beyninizi etkilediğinin 10 göstergesi

Teknolojinin beyninizi etkilediğinin 10 göstergesi
 

Teknoloji hayatımızın merkezinde. Elinde iphonelarıyla dolaşan insanlardan tutun , ipadler, Blacberryler, Playstationlar çevremizi kuşatmış durumda. Tabiki teknolojinin kötü birşey olduğunu söylemeyeceğiz ancak bize bazı zararlar verdiğini de yadsımamak gerekiyor. Sosyal zararlarını bir kenara bırakacak olursak; bu liste teknolojinin beynimizi nasıl etkilediği ile ilgili. 

10- Görsel Bilgiyi Daha çabuk Algılarız 

10 

Araştırmalar gösteriyor ki websitelerini ziyaret eden, video oyunları oynayan kişiler bunları yapmayanlara göre görsel içerikleri ve sembolleri daha çabuk algılıyor. Hayret teknolojinin beynimize yararı da varmış!

9-Mekan Algımızı Kaybederiz 

9 

GPS ve Google Maps gibi başta hayatımızı kolaylaştıran teknolojik programlar uzun vadede mekan algımızı kaybetmemize yol açıyor. Örneğin Google Maps ile koordinatlarınızı vererek bir yer bulmak sizin mekan algınızı kaybetmenize ve daha önce bulduğunuz yerleri çok kolay unutmanıza yol açıyor. Yani eğer yön bulurken herşeyinizi bu teknolojilere bağlarsanız , uzun vadede yer bulma yeteneğinizi kaybetmeniz mümkün.
 

8-Beyin Fonksiyonlarımız ilkelleşir 

8 

Teknoloji sayesinde sürekli olarak ve çok sayıda mailler, blog yazıları ve mesajlar aldığımız için bu mesajlara panik ve mantıksız tepkiler vermeye başlayabiliriz. Çok çabuk bir şekilde heyecanlanıp, çok çabuk sıkılıp ve bize gelen her mesaja acil olarak cevap verme konusunda içimizde bir baskı hissetmeye başlarız. Size de oluyor değil mi?




7-Daha sinirli ve Bağımlı Oluruz 

7 

Bir Twitter kullanıcısı şöyle diyor: Uzun süre Tweet yaptıktan sonra bir türlü aklımı toplayamadım, hatta ben ve arkadaşlarımda ADD semptomu görülmeye başladı(Hiperaktivite).DİKKAT!


6-Okuma Kapasitemizi Etkiler 

6 

Uzun metinleri ve hatta gazeteden haberleri okumak bile gün geçtikçe web kullanıcıları tarafından daha zor bir hale geliyor. Çünkü teknolojik aletler sayesinde derinlemesine inmeden bilgiler almaya alışıyoruz. Bazı araştırmalar gösteriyor ki teknoloji bizim düşünsel faaliyetlerimizde değişime yol açıyor. Çünkü okuma insanın yaratılışında olan birşey değil, öğrenilen birşey. Çevrimiçi kaldığımız sürece de okuma kapasitemiz zayıflamaya devam edecek. 



5-Sinir Yollarımız Etkilenir 

5 

Guardian gazetesinde yayınlanan bir makaleye göre teknolojik aletler sinir yollarımıza zarar veriyor. Bunun sonucu olarak da biz ne kadar çok okusak ve aktif olarak ne kadar çok çevrimiçi olarak kalsak da bizler daha az şey hatırlamaya başlıyoruz.


4-Dikkatimiz Daha Çabuk Dağılmaya Başlar 

4 

Başta internet olmak üzere, cep telefonları, İphonelar ve diğer teknolojik aletlerle içli dışlı olduğumuz sürece gereğinden fazla bilgiye maruz kalmış oluyoruz. Bu da dikkatimizin çok çabuk dağılmasına neden oluyor. Bunun aksine televizyon izlerken veya müzik dinlerken dikatimiz daha az dağılabiliyor.

3-Bağımlısı Oluruz 

3 

Çok uzun süre teknolojiye bağlı kalmak, ciddi bağımlılıklara neden olabiliyor. Bazı insanlar sosyal aktivitelerinden, aile ilişkilerinden hatta işlerinden bile uzak durmaya başlayıp teknolojinin bağımlısı haline geliyorlar. Daha da kötüsü bunu farketmiyorlar bile.

2-Beyin Faaliyetlerimiz Gelişemez 

2 

1960'lı yıllarla 200o li yıllar arasında bir kıyas yaptığımızda o yıllarda insanların televizyon karşısında ortalama olarak 5 saat vakit geçirdikleri saptanmış. Oysa şuanda insanlar Tv ve internette olmak üzere günde yaklaşık 12 saatlerini buna harcıyorlar. Özellikle çocuklar bu yüzden büyük bir risk altındalar. Çünkü beyin fonksiyonları digital olarak aldıkları mesajlar yüzünden yeteri derecede gelişemiyor.

1-Fiziksel Olarak Beynimizi Etkiler 

1. 

Beyin dediğimiz şey şekillendirilebilir. Hayalgücümüz ve teknoloji sayesinde beynimizin fiziksel yapısı hergeçen yıl değişiyor. Bu da zamanla duyularımızı ve insan kimliğimizi kaybetmemize neden oluyor. 

http://www.listemiste.com/teknolojinin-beyninizi-etkilediginin-10-gostergesi.html
www.listemiste.com 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..