Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Web, Tasarım ve Kamera Arkası

Web, Tasarım ve Kamera Arkası
 

Kaynak: Internet


Yaklaşık iki haftadır sizlerden ayrı kaldık sevgili dostlar. Bu süreçte yazmaktan çok keyif aldığım halde neden yazamadığımı bu hafta sizlerle paylaşacağım.  

Öncelikle, bu güne nasıl geldiğimizden bahsetmek isterim. Kentimizde web aleminin kısa bir hikayesi gibi olacak bu yazı...  

Bizler işimiz gereği ilgilenmeye başladığımız yıllarda internet gerçekten elit ve sıhhatli bir kesim tarafından, profesyonelce kullanılmaktaydı.  

İlk web sayfasını görüntülediğimde yıl 1994, ilk görüntülediğim sayfa ise www.cia.org adresiydi.  

Kişisel web sayfamı tasarladığımda, raks.net yaygın olarak hizmet vermekteydi.  

1997 sonlarında halen Windows 95 işletim sistemi kullanılıyordu, açıkları o kadar fazlaydı ki, bir gece üç kez üst üste sistem kurduğumu anımsarım. Bu anı aynı zamanda web konusunda güvenliğin ciddiyetini hassasiyetle idrak ettiğim ve web teknolojilerine ilgi duymaya başladığım zamana işaret eder.  

O günlerdeki ilk heves ile geliştirdiğim web sitesi, en iyi web siteleri arasında derece almıştı...  

Hemen akabinde, 1999’da, Manisa’mızın biricik üniversitesi Celal Bayar Üniversitesi’nin web sayfalarını hazırlamamız uygun görüldü.  

Son derece kısıtlı imkanlar ile hazırladığımız ilk proje, ana sayfa ve beraberindeki bağlı birim ve okullarımızın çok öz bilgilerini içeren mütevazi birkaç sayfadan ibaretti. Bu sayfalar üniversite yayınlarından dijital ortama aktarılmış tanıtım bilgilerinden derlediğimiz “kartvizit site” niteliğinde bir yapıya sahipti.  

İlk arayüzün yayını üzerinden iki yıl geçmeden sayfaların görünümünün yenilenmesi gerekti.  

Yeni bir tasarım geliştirip içeriğimizi daha farklı bir şekilde sunmaya başladık. Bu kez duyuru ve haberlerin bilgi akışı artmış, haftada bir iki güncel içerik elimize ulaşmaya başlamıştı.  

Aynı dönemlerde herkes yavaş yavaş günlük yaşamda Internet’i kullanmaya başlıyordu, fakat web halen pek de iş aracı olarak görülmüyordu.  

Dünya milenyuma girerken, özellikle hotmail yoğun olarak sohbet, eğlence içerikli mesaj trafiği için kullanılıyor, kurumsal e-posta adresleri ile kısmen iş, genellikle de akademik amaçlı yurt dışı yazışmaları yapılıyordu.  

2002’de geliştirdiğimiz tasarım iyi analiz edilmiş, sayfadaki her unsurun yerleşim planlaması titizlikle yapılmıştı. O nedenle de esnekliği yüksekti ve etkin yürütülebiliyordu. Temel değerlerimiz esnek bir tasarım ile en hızlı açılan sayfaları yapmak üzerine kurulmuştu. Üniversitemizin 10. yıl kutlamaları kapsamında yayına verdiğimiz bu arayüz bir hayli tutulmuş, pek çok kuruma esin kaynağı olmuştu. Web sitemiz bu yeni tasarım ile estetik boyutunun yanı sıra yeni beceriler de kazanmıştı. İlk adımda iletişim formları ile interaktif işlemler yapılmaya başlanmıştı.  

Aradan iki yıl geçmeden içerik yönetim sistemlerini temel düzeyde kullanıyor, haber ve duyurularımızı web tabanlı uygulamalar ile veri tabanına giriyor, çok katmanlı yazılım mimarilerinden yararlanabiliyorduk.  

***  

Takvimler 2004’ü gösteriyordu, Türkiye’de internet altyapısı hızla güçleniyor ve paralel olarak da bilinçsiz kullanıcılar hızla yaygınlaşıyordu. Biz en başından beri kullanıcılarımıza sağlamayı düşündüğümüz içerik ve kapsama ulaşma hedefiyle çalışmaya devam ediyorduk.  

Geçen zamana rağmen hizmetlerimiz henüz hayalimizdekinin yüzde birine bile ulaşamamıştı.  

Sade tasarım ve hızlı yüklenen arayüzün değerini bilen kullanıcıları özler olmuştuk, çünkü yüzde olarak ağırlıkları son derece azalmıştı.  

Vurucu görsel unsurları ön planda görmek isteyenlerin eleştirileri her gün daha da yükseliyordu. Haklılardı, internet hızları, işe başladığımız günden bu yana binlerce kat artmıştı, bu konuda biraz daha esnek olunması mümkündü.  

***  

Sayfalarımızda beşten fazla grafik kullanmama kuralımızı ilk kez 2006 yılında çiğnedik; yeni tasarımda yine gözü yormayacak renkler tercih edilmiş, sayfaların omurgası ise tamamen değişmişti. Yeni fotoğraflar, başlıklar ve hizmetler ile görsel içerik zenginleştirilmiş, bu yöndeki beğeniler de artmıştı.  

***  

Yıl 2010; Aralık ayı başlarında başladığımız yeni arayüz ve alt sayfalar ile ilgili geceli gündüzlü çalışmalarımız geçtiğimiz hafta sonu neticelendi. 28 Aralık’ta son tasarımımızı hizmete sunduk.  

İlkelerimiz; en kolay menü kullanımını sağlayan, ziyaretçisine karmaşa yaşatmayan, görsel unsurlarının dengesi iyi kurulmuş, keyifli, şık ve sade bir tasarım ortaya koymaktı.  

***  

Bizim işimiz işte böyle bir iştir. Aranılan içeriğin bir bakışta bulunabileceği, hızlı yüklenen ana sayfanızı şık bir tasarımla ziyaretçinize sunmak için yalnızca sekiz saniyeniz vardır.  

Bir şehrin vitrini, ana caddeleri gibidir bir kurumun ana sayfası.  

Arayüz, eski yolları yeni bir görünüme kavuşturur.  

Fakat, mühim olan o yolların nerelere çıktığı, hangi hizmet ve bilgilere o yollardan ulaşıldığıdır.  

***  

Şu anda saatte bin kişinin geçtiği bir caddenin vitrinini değiştirdik.  

Üniversitemiz mensupları bilişim hizmetlerini daha iyi algılayıp kendi işlerinde etkin şekilde kullanarak bize destek olduklarında gerçek arzumuza ulaşmış olacağız.  

Katkısı olanlara buradan en içten teşekkürlerimizi sunarız.  

Yeni yılınız, yeni sayfalarımız kutlu olsun.  

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..