Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '14

 
Kategori
Sosyoloji
 

Dünya düzeni - 2: Toplum yönetimi - Din, para ve teknoloji

Dünya düzeni - 2: Toplum yönetimi - Din, para ve teknoloji
 

"Dünya Düzeni" yazı dizimin bu ikinci bölümünde toplumların algı yönetiminin nasıl gerçekleştirildiği ve bunun amaçlarının neler olduğundan bahsedeceğim.
 
Öncelikle "düzen" olarak adlandırdığım olgudan kasıt, yeryüzünün nüfusuna oranla çok az sayıda kişinin amaçlarına hizmet eden bir toplum yönetim sistemidir. Bu seçkin zümrenin en önemli silahı para ve paranın dünya üzerindeki akışıdır.
 
Para akışının önemli hale gelebilmesi için öncelikle bütün dünyanın ortak para birimi olması gerekir. Böyle bir şey yoktur, fakat Amerikan Doları en azından devletler düzeyinde ortak para birimidir. Bunun yanı sıra dünyayı belirli bölgelere ayırarak bölgesel para birimleri oluşturulması ortak para birimine giden bir adımdır. Örneğin; Euro Avrupa bölgesinin parasıdır, Yen ise Güneydoğu Asya'da bölgesel para birimi olarak kullanılmaktadır. Bir başka örnek verecek olursak metalar üzerinden para birimleri yada ödeme şekilleri oluşturulmuştur. Petrol alım satımı dolarla yapılmaktadır, merkez bankaları stok olarak altını kullanmaktadır vb.
 
Bu şekilde sınıflandırılmış para birimleri kontrolün kolay olamasını sağlar. Aklına "daha pek çok para birimi var" gibi soru işaretleri gelenlerin tek bilmeleri gereken şey, Forex tarzı piyasalarla zaten bütün para birimlerinin birbirlerine bağlı olduğudur. Paranın kontrol edeceği her çeşit alan bu şekilde belirlendikten sonra gereken şey bu paranın akışının sağlanmasıdır. Bu akışı sağlamak için kullanılacak el, uluslararası şirketlerdir.
 
Bankacılık, sigortacılık, enerji, taşımacılık, gıda, ilaç, ağır sanayi ve ince teknoloji sektörlerinde kesin hüküm sahibi bu zümredir. Bu sektörlerdeki şirketleri piyasadaki gizli el gibi kullanarak bütün dünya ekonomisini şekillendirirler. Her sektör için devletler bazında özel kurallar manzumeleri yani yasalar oluşturarak kendilerinin hiç bir şekilde zarar görmediği bir sistem oluşturmuşlardır.
 
Toplum yönetiminde para çağımızın köleleştirme aracıdır. Ama tarih boyunca görüldüğü üzere her kölelik zamanı bir şekilde isyanlar, başkaldırılarla kapanmıştır. Bugün aynısının başlarına gelmemesi için "düzen" sahipleri toplumu kontrol altında tutacak özellikle iki şey üzerinde çok hassas davranırlar. "Din ve Teknoloji"
 
Bu yazının konusu üzerine bir tartışma içine girseniz her zaman medya ile algı yönetimi yapıldığı hususuna değinilir. Algı yönetimi medya ile yapılmaz, medyanın yansıttığı konu ile yapılır. Yani önce medyayı yani teknolojiyi ele geçirmek gerekir ki, zaten para bunun kilidini açmaktadır. Bunun yanı sıra sağlık sektöründeki akla gelebilecek her şey teknolojiyle alakalıdır, askeri gelişim, iletişim yöntemleri, sanayi vb. her şey teknolojidir. Kabaca bunları para ile elde tutarsınız ama daha önemlisi kullanmaktır.
 
En basit örnek internettir. İnterneti hangi amaçla kullanıyorsun sorusunu insanlara sorduğunuzda çok büyük kesmi eğlence amaçlı olarak, can sıkıntısından vakit geçsin diye vb. cevaplar verecekler. İnsanlar özellikle bizim gibi toplumlarda entellektüel gelişim için interneti kullanmazlar. Çünkü onlar için ön plana çıkartılan, twitter, facebook, youtube gibi yine kendi alanlarında "TEKEL" haline gelmiş web siteleri tasarlanmıştır. Bu web sitelerinin sahipleri bile nasıl bu kadar çok ilgi çektiklerinin farkına varamamaktadır. Suni bir moda yaratılarak gerçek dünyada olduğu gibi sanal dünyada da insanlar birlikte istiflenerek sürüleştirilmektedir. Gerçek dünyada bunun yapılma şekli İstanbul'da çok net şekilde görebileceğimiz şehrin çeşitli yerlerinde kurulan sitelerle insanları iş ve ev arasındaki küçük yaşam alanına sıkıştırmaktır. İnsanlar kibrit  kutusundaki kibritler gibi istiflenir.
 
Teknoloji bu şekilleriyle daha gelişmiş bölgelerde başarı sağlar, az gelişmiş bölgelerde ise ikinci silah yani din daha ön plandadır. Günlük hayattaki ilişkilerimizi yasalar nasıl belirliyorlarsa, fikri hayatımızdaki yönelişlerimizi din olgusu tıpkı felsefe gibi belirler. Bu yüzden kontrol mekanizması olarak kullanılması çok doğaldır.
 
Avrupa'dan Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan eski dünya olarak adlandırılan bölgede din konusunda inanılmaz bir karmaşa vardır. Hindistan, Çin bölgesinde adeta her şehir farklı bir inanışla yaşar dahası inanışlar üzerinden turistik gezilerle para kazanılmaya çalışılır. Ortadoğu bölgesi ve Kuzey Afrika ırksal ayrılıkların dine yansımasını yaşar ve mezhep savaşlarıyla yıllardır uğraşmaktadır. Avrupa'da genel olarak Hristiyanlık üç mezhebe ayrılmış gibidir, fakat her mezhep her ülkeden farklı yorumlanarak yaşanır.
 
Kuzey Amerika'da zaten bireylerin kendi başlarına din kurmalarına tepki gösterilmez ki Anton Szandor Lavey gibi sapkın adamlar ortaya çıkıp mürit toplayabilirler. Aslında en net şekilde Katolikliğin yaşandığı Güney Amerika ülkeleri ise zaten şirketokrasi tarafından ekonomik olarak çökertildiği için din konusunda başlarına ekstra çorap örmeye gerek kalmamıştır. Örneğin, sömürüye başkaldıran Peru'nun kuzeyi yani Bolivya bölgesinin efsanesi Simon Bolivar'ın adı 1830'dan beri her halk ayaklanmasında insanların dilinde olsa bile, Bolivya'da asgari ücretle çalışan bir işçi günlük ücretiyle beş litrelik su alamamaktadır. Çünkü ülkenin yer altı ve yer üstü hatta yağmurlarda dahil olmak üzere bütün su kaynakları özelleştirilmiştir.
 
Din farklı şekillerde silah olarak kullanılır. Bazı toplumlarda kafa karışıklığı yaratır (ABD) bazı toplumlarda bitmeyen savaşlar çıkartır (Irak,Nijerya) bazı toplumlar için manifesto halini alır (İsrail) bazı toplumlarda gelir kaynağıdır (Hindistan) bazı toplumlarda ilerlemenin karşısında olur (S.Arabistan) bazı toplumlarda yönetimin ele geçirilmesi için kullanılır (Türkiye) bazı toplumlarda insan olgusunu mekanikleştirmek için kendini tasfiye eder (Sovyetler). Her türlü kullanım şekli için "düzen" dediğim zümre ayrıntılı raporlarla stratejiler belirler ve bunları uygular.
 
Önümüzdeki bölümle yönetimin bölümlerinden bahsedeceğim yazı dizimi takip etmeniz dileğiyle.
 
Toplam blog
: 21
: 608
Kayıt tarihi
: 31.07.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyim.. Toplumbili..