Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Uzay
 

Dünya’nın Ay’dan Başka Uyduları Var mıydı?

“Bilimadamları, Dünya ve Ay’ın birbirine karşı çekimlerinin tam dengede olduğu Lagrangian noktalarında, milyonlarca yıl önce küçük uyduların bulunduğu ihtimalini konuşuyor. Bu noktalara takılan ve adına Truva uyduları denen cisimler, başka bir kuvvetin etkisi olmazsa, sonsuza kadar sabit durabiliyor.

Bilimadamları, Ay’ın, bundan 4, 5 milyar yıl önce, Dünya’ya Mars büyüklüğünde bir cismin çarpması sonucu oluştuğunu düşünüyor.”

http://www.ntvmsnbc.com/news/445472.asp

Bu kuramda birkaç açık var:

Mars’ın kütlesi, Dünya’nınkinin 9’da biri. Bu bir asteroit olamaz, çok büyük. Ancak, başka bir güneş sisteminin kalıntısı bir gezegen olabilir. Böyle bir olasılık çok düşük. Artı, Dünya’da ve Ay’da asteroit türü malzeme bulunması gerekirdi. Tüm bunlara karşı tek seçenek, çarpışmanın hepsini sıvı duruma geçirmesi ve tam bir yoğrulma olması. Bugün için, Güneş Sistemi türünde bir sistemin Dünya türündeki bir gezegeninde hangi elementlerin hangi oranlarda bulunması gerektiğini bilmiyoruz. Yani, Yıldız Sistemi modellememiz yok. Bir tane vardı, geçersiz olduğu gösterildi.

O kadarlık bir kütle, Dünya’nın yörüngesini belirgin biçimde etkilerdi. Oysa Dünya, ‘T kare / R küp’ yasasına uyar.

Kopacak daha ufak parçalar, uzaya savrulur giderdi. Dünya’da taa Mars’tan gelmiş kaya parçaları var.

Pluton’un Charon’u var. Kimse Charon’un Pluton’dan koptuğunu önesürmedi bugüne kadar. Ay’ın Dünya’dan kopmuş olması gerekmez. Malzeme eşitliği, o zamanlar her iksiinin sıvılığı / akışkanlığı ile de açıklanabilir.

Ay’ın Dünya’dan kopmuş olmadığını önesürmüyorum.

Yukarıdaki savlardaki mantıksal açıkları ortaya koyuyorum.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..