Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Dünya
 

Dünyada gelir dağılımı adaletsizliği

Dünyada gelir dağılımı adaletsizliği
 

“Ekonomik kalkınma ve küreselleşme eşitsizlik uçurumunu daha da keskinleştirerek el ele gitmektedir. Ekonomik tarihçi David Landes’e (1998) göre Sanayi Devrimi’nden önce dünyanın en zengin uluslarının kişi başına gelirleri en yoksullarının beş misli idi.Günümüzde ise uçurum o denli açılmıştır ki örneğin İsviçre’de kişi başına milli gelir (2011 yılı itibariyle  Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin 382 kat fazlasıdır.) Küreselleşmenin yoksul ülkelerdeki borçları daha da arttırdığı bilinmektedir.”1

Demokratik Kango Cumhuriyeti’nde 71 milyon insan yaşamakta, İsviçre de ise sekiz milyon insan yaşamaktadır. Ancak İsviçre ekonomisi Demokratik Kango Cumhuriyeti’nin ekonomisinden 41 kat büyüktür.

Şu an gelişmiş ülkeler Eğitim ve ARGE harcamalarına az gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha büyük pay ayırmaktadır. Nanoteknoloji, Yenilenebilir enerji teknolojileri,3D yazıcı çok büyük gelecek vaat etmektedir.

3D yazıcı teknolojisi işçilik kullanmadan bir ürünü üretebilmektedir. Bu teknoloji ile bir araba bile üretilmiştir. Batı da bu teknolojilerin kullanımı yaygınlaştıkça gelişmekte olan ülkelerin elinde olan ucuz işçilik avantajı bile kaybolma riski ile yüzleşecektir.

İpod bir Apple adlı ABD’li firma tarafından geliştirildi. Bazı ileri teknoloji gerektiren parçaları Japonya, Tayvan ve Güney Kore de üretilmiş ve ucuz işçilik nedeniyle nihai üretimi ve montajı Çin de tamamlanmıştır. Ortadoğu, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri ise sadece bazı hammaddelerini sağlamıştır.

Apple açısından gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar ikiye ayrılır, İpod alacak ekonomik gücü olanlar ve olmayanlar. Diğer birçok Batı’lı şirketin bakış açısı da böyledir.  Böyle bir ekonomik gücü olanlar potansiyel müşteridir. Gelişmekte olan ülkeler Batı açısından ancak barındırdıkları potansiyel müşteri sayısı kadar değerlidirler.

Bu gelir adaletsizliği birçok problemi de ortaya çıkartmakta. Modern sistem ile uyumlu çalışarak bir gelir elde etme fırsatı bulamayan (İpod alacak ekonomik gücü olmayan) insanlar illegal yollara başvurmakta. Meksika ve Kolombiya gibi ülkelerde uyuşturucu ticareti ciddi büyüklüklere ulaştı. Somali’de korsanlık yeniden doğdu, Afrika ülkeleri kaynaklı internet korsanlığı ciddi boyutlara ulaştı.

Gelişmekte olan ülkelerdeki bu illegal faaliyetlerin buna bağlı şiddetin artması bu ülkelere gelebilecek turist ve yatırımcı miktarını azaltmaktadır. Bu da gelişmekte olan ülkelerin ekonomik problemlerini daha da derinleştirmektedir.

Almanya ve Japonya Batı’ya meydan okuyarak İkinci Dünya Savaşı’nı çıkartmışlardır. Bu iki ülkenin yenilgiye uğratılması ile Batı zafer kazanmıştı. Şimdi ise Batı’ya olan tehdit belirli iki güç odağından değil, uyuşturucu çeteleri, devletsiz halklar, kendi hesabına çalışan korsanlar, Batı politikasından hoşlanmayan gruplar gibi milyonlarca farklı kaynaktan gelmekte. Bunların her biri farklı hedefleri ve planları olan gruplar.

Bu Batı için düşük yoğunluklu bir tehdit. Fakat gelir adaletsizliğinin neden olduğu problemler gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun gelişmesindeki en büyük engel olarak durmakta. ABD teröre karşı savaşta on iki yılda Irak ve Afganistan savaşları da dâhil 6500 kayıp verdi. Meksika uyuşturucuya karşı olan savaşında altı yıl içinde toplam 60.000 ile 100.000 arası insan kaybetti. Bu problem Meksika kendi iç dinamiklerinin neden olduğu bir problem değil, ABD’nin uyuşturucuya olan talebinin oluşturduğu çeteler ile mücadelenin sonucu.

Gelişmekte olan ülkelerin zenginleşme ve büyüme çabalarının başarısız olması gelir adaletsizliğini daha da arttırmakta ve artan gelir adaletsizliği ise birçok diğer soruna neden olmakta ve barış içinde bir Dünya’ya olan umudumuzu azaltmaktadır.                       

Kaynaklar

1- Ekonomik Coğrafya Küreselleşme ve Kalkınma

Prof. Dr. Ero TümerTekin, Prof. DR. Nazmiye Özgüç

2-Physic Of The Future, Prof. Michau Kaku

3-Physic Of The Impossible, Prof. Michau Kaku

4- http://www.youtube.com/watch?v=07AQHelb1f8

5- http://www.nytimes.com/2007/06/28/business/worldbusiness/28scene.html?_r=0

6- http://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Drug_War

7- http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_casualties_of_war

8- http://www.countercurrents.org/avery040412.htm

 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..