Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Asgari ücret ile geçinilir mi?

Asgari ücret ile geçinilir mi?
 

resim kaynak; evrensel.net


Asgari ücret ile çalışan evli, çocuğu olan birisi, eşi de çalışmıyor ise nasıl geçinir? Bir keresinde otobüste tanıştığım birisi hem asgari ücret ile çalıştığını hem de evli olduğunu söylemişti. Çok şaşırdım. Nasıl o para ile geçiniyorsun diye sordum. Bana kayınpederinin evinde oturduklarını ve kira ödemediğini söyledi.

Üniversite de iken Ufuk Başoğlu adlı bir hocamız vardı. Bize zengin olmanın yollarını anlattı. Şöyle dedi. Zengin olmanın iki yolu vardır. Birincisi zengin bir babanız olacak, ikincisi zengin bir kayınpeder bulacaksınız. Ben hala bulamadım,  aramaya devam ediyorum. Bizim arkadaşlardan birisi şöyle dedi, yaşınız bir parça geçmiş, artık zengin bir dul aramanız lazım. Hocamız tamam dedi, eğer bulursanız bana bilgi verin dedi.

Türkiye de birçok kişi kirada oturmak zorunda. Kirada oturan birisi hem de evli ve çocuklu ise asgari ücret ile nasıl geçinir? Yine bu durumda birisi fazla mesai ile geçindiğini bana belirtmişti. Unutmayalım, bilmeyenlere de anlatalım; İş hukukuna göre haftalık çalışma saati 45 saat günlük ise 7,5 saattir. Eğer işyeri çalışanını bu saatten fazla çalıştırıyor ise mesai ücreti ödemelidir. Eğer mesai ücretini ödemiyor ise suç işliyor demektir.

Asgari ücreti birçok kişi küçümsüyor. Hatta açlık sınırı 900 lira olarak belirtiliyor, Diğer yandan bakar isek Türkiye de birçok kişinin bir asgari ücretli kadar geliri yoktur, sigortası yoktur. Türkiye de birçok birey bedava aile işçisi, yada mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Asgari ücretle bile bir iş bulamamaktadırlar. Hatta hükümet bunları işsiz olarak ta kabul etmez. İşsiz olabilmek için aktif olarak iş arıyor ve iş başvuruları yapıyor olmanız gerekir. Eğer İşkur internet sayfanıza üç ay boyunca girmez iseniz devlet sizi istatistikler de işsiz olarak değil, iş aramaktan ümidini kesmişler sınıfına dâhil eder.

Şimdi asgari ücret miktarı üzerinde çok büyük tartışmalar yapılıyor. Bence asıl tartışmamız gereken nokta asgari ücret miktarı değil. İlk önemli konu dolaylı vergiler. Devletimiz bir tüpten kırk lira vergi alıyor. Asgari ücretlinin tüketimini yaptığı birçok üründen dolaylı vergiler alınıyor. Bu dolaylı vergiler vergi adaletine sığıyor mu? En düşük gelir seviyesine sahip bireylerden yüksek vergi almak doğru mu? Eğer asgari ücretlinin kullandığı ürünler üzerinde ki dolaylı vergiler kaldırılırsa asgari ücreti arttırmadan bu ücretin alım gücünü %25 arttırabiliriz.

Devlet asgari ücret miktarını belirliyor, fakat bu uygulanmadıktan sonra bunun bir değeri var mı? Türkiye de birçok işyeri asgari ücretin altında ücretler ile bireyleri çalıştırmakta, ya da sigortasız çalıştırmaktadır.Türkiye de kaç işyeri İş hukukunda belirtilen haftalık çalışma saatlerini uyguluyor? Kaç işyeri bu çalışma saatlerinin üzerinde çalıştırdığı işçilerine tam mesaisini ödüyor? Ben söylemeyim, siz yorum yapın.

Eğer konulan bu kurallar uygulanmaz, denetlenmez ise bunların Ankara da anlatılan birer peri masalından başka bir anlamı olmaz. 

 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..