Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dünyada her 30 saniyede 1 çocuk pnömokok mikrobu nedeniye hayatını kaybetmektedir.

Dünyada her 30 saniyede 1 çocuk pnömokok mikrobu nedeniye hayatını kaybetmektedir.
 

Resime kulak verelim.


Pnömokok mikrobu, dünya üzerinde her yıl 5 yaşından küçük 1 milyon çocuğun ölümüne sebep olmaktadır.

Oğlum’un rutin kontrollerini ve aşılarını yaptırmak için dokturumuzun muayenehanesine gittiğimizde; doktorumuz Çınar’ın rutin aşılarını yapmadan önce bize pnömokok aşısı hakkında bilgi vermişti. Aşı, o zaman benim takip ettiğim hiç bir aşı takviminde yer almıyordu. Bende bu durum karşısında araştırma yapmaya karar verdim. Araştırmalarım sonucun da aşı’nın çok önemli bir aşı olduğunu öğrendim. Pnömokok aşısını henüz yaptırmamış olan arkadaşlarıma, mümkün olduğunca aşının ne kadar önemli olduğununu anlattım. Geçtiğimiz günlerde, Çınar’ın aşı takvimini incelerken belirtilen aşının 2 yaş üstü çocuklar için olan dozunu yaptıracağımı farkettim ve bu konu hakkında yazmaya karar verdim.

Pnömokok menenjit, zatürre, kan iltihabı, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara yol açan bir mikroptur. Bu mikrop, bebek ve çocuklarda burun, geniz ve boğazda bulunur. Burun ve boğazda bulunan pnömokok hapşurma ve öksürme esnasında havayla yayılan damlacıkların solunmasıyla ve yıkanmayan ellerin ağız, burun bölgesi ile teması sonucu gerçekleşir. Pnömokok mikrobundan korunmanın yollarından biri hijyen ve temiz havadır. Çocukların el ve yüzlerinin mutlaka sabunla yıkanması ve evlerin, düzenli olarak havalandırılarak, tozdan arındırılması gerekmektedir.

Pnömokoktan korunmak için bebeklerin ve çocukların ilk altı ay mutlaka anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir. Anne sütünde bulunan vitamin ve minareller bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmesine ve düzgün çalışmasına yardımcı olur. Yetersiz, yanlış ve tek düze beslenen çocuklar vücutlarına gerekli vitamin ve minarelleri alamadıkları için dengeli beslenen çocuklara göre bu hastalıklara yakalanma riskleri daha fazladır. Örneğin; pnömokok hastalıklarından olan zatürre’ye yakalanmamak için vücüdun özellikle çinko minareline ihtiyacı vardır. Bunun için de çocukların mutlaka dengeli beslenmesi gerekmektedir. Dengeli beslemeyen çocukların, zatürre’ye yakalanma riski diğer çocuklara oranla 5 kat daha fazladır.

Pnömokok hastalıklarından korunmanın diğer bir yolu da konjuge pnömokok aşısıdır. Konjuge pnömokok aşısı, Türkiyenin’de aralarında bulunduğu 17 ülke de rutin aşı takviminde bulunmakla beraber ücretsizdir.
Konjuge pnömokok aşısı, 6 haftalık bebekler ile 9 yaş arasındaki çocuklara toplam 4 doz olarak uygulanmaktatır. En az 1 ay ara ile 3 doz , 12-15 aylar arsında ise 1 doz olarak uygulanır. Aşının diğer aşılarla beraber uygulanmasın da herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Diğer pnömokok aşısı polisakkarit aşısıdır.Aşı, 2 yaş üstü çocuklar için kullanılmakla beraber, 5 yılda bir bu aşının tekrarlanması gerekmektedir.

Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…
Başak Özdemir

Kaynak:www.pnomokok.com

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..