Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '12

 
Kategori
Şiir
 

Durucanca şiirler

Durucanca şiirler
 

Şair Muhsin Durucan Fethiye'de ( 2011 )


Dün, bugün ve yarından

Üç günlük dünya var

Kavga niye

Kin niye

Erdem varken

Erdemsizlik niye

***

Anahtardır güler yüz

Açar tüm zorlukları

Sevgi ile hoşgörü

Yaşamın ikiz çocukları

***

Dün, bugün ve yarından

Üç günlük dünya var

Deprem var, sel var

Sonunda ölüm var…

( Durucanca Duygular. s. 24 )

Efendim bu şiirin ve güzel sözlerin sahibi şair Muhsin Durucan’dır. Muhsin Durucan “Üç günlük Dünya”dan söz ediyor. Gerçekten dediği gibi dünya üç günlük bir yaşam zaman dilimi içinde kör - topal giden ömrümüzdür. Kavgaya, kin ve düşmanlığa ne gerek vardır. Bir yerde okumuştum eski bir takvim yaprağından bir bilim adamı şöyle diyordu: Dünya üç günlük bir zaman diliminden ibarettir Günün biri daha dündü onu şöyle, böyle yaşadık gitti elimizden, geçen o güne ulaşmak artık elimizden değildir. Geride getiremeyiz. İkinci gün ise, bugün içinde yaşadığımız gündür vakit şimdi ikindi oldu, güneş arka tepeleri geçti bile, akşama doğru gidiyoruz. Yani bu günü de yaşayıp gidiyoruz, Elimizde üçüncü gün gelecek olan yarındır Yarına kalacağımızı kim bir senet verebilir?

O günü de göreceğimiz pek bellideğildir... Onun için bu üç günlük zaman dilimi içinde hiçbir kimseyi kırmaya, gücendirmeye ne gerek vardır. Bu günü iyice erdemli ve hoşgörü, gülümseme ile yaşasak her halde bir şey kaybetmeyiz” ” diye yazıyorum… Bu düşünceme katılırsınız katılmazsınız, bir şey demiyorum. Takdir siz değerli okurlarımındır elbette..

Şair Muhsin Durucan bir öğretmendir, iyi yetişmiş bir eğitimcidir, mesleğinin yanı sıra sanat ve kültürümüzle ilgilenir. Yurdumuzda yayımlanan birçok sanat ve kültür dergilerinde şiirlerini ve edebiyata ilgili yazılarını okumak olasıdır. Yazmaya daha ilkokulda iken başlamış ve bugüne değin aralıksız olarak devam etmiştir.

Türk Folklor Araştırmaları, Yeni Adam, Yelken, Türk Dili, Karınca, Halk Eğitimi, Kemalist Ülkü, Varlık, Kızılay, Ajans Türk, Çağdaş Eğitim, Tarla, Gülpınar, Oluşum, Güneyde kültür, Simav Anadolu, Ozan Ağacı, Beşparmak gibi  dergilerle birlikte Cumhuriyet sanat ekinde ve birçok seçkilerde  şiirleri, yazıları yer aldı. Muhsin Durucan Türk diline ve Türk kültürüne önem veriyor.

Bugüne kadar yayımlanan yapıtlarından bazıları: Bir tutam şiir ( 1970 ), Bir Heybenin İki Gözü’ 1975 ), Umut Türküsü ( 1976 ) Söz Kaynağı Anadolu ( 1979 ), Eğitim ve Mutluluk 3.baskı ( 1998 ), Durucanca Duygular ( 2004 ), İlimiz Denizli ( 1985 ), Anma ve Kutlama Günleri ( 2000 ),Düşüncemiz Sizinle ( 2004 ), Güneydoğu Anadolu Sevdası / Gezi Notları ( 2010 ), Bir Sevdadır Balkanlar ( 2010 ), gibi inceleme araştırma  ve  gezilere dayalı özgün  kitapları yayımlanmıştır. Şiir ve yazılarından dolayı birçokta ödülü vardır.

Ünlü şair Cahit Külebi ( D:1919 - Ö: 20 Haziran   1997 ) Muhsin Durucan için  şunları yazıyor:

Muhsin Durucan, Anadolu’nun toprağına bastığı yalın ayaklarında yazın yakıcı sıcağını, kışın dondurucu soğuğunu duyduğu oranda yüreğinde de ülkemizsin sorunlarını halkımızın acılarını duymuş bir ozan. Muhsin Durucan ‘ın şiirlerinde derinden sızlayan bir içerik var. Bu şiirleri okuyanlarında benim düşünceme katılacaklarına yürekten inanıyor ve ozana bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum” diyor şair Külebi…

Tokatlı / Zile'den koca şair Cahit Külebi bunları yazdıktan sonra bizlere artık söz düşer mi?.. Değerli şairimizi rahmetle ve saygıyla anıyorum. Elimizde ki şiir kitabı " Durucanca Duygular " Eylül 2004‘te İstanbul’da yayımlanmıştır.Tertemiz göz alıcı bir baskısı ve kapak dizaynı vardır. 96 sayfadan ibarettir…

Şair M.  Durucan, bu toprağın ozanıdır, bizden biridir... Yunus Emre’nin,.Hacı Bektaş-ı Veli’nin,Aşık Paşa ve Ahi Evran’ın hemşerisidir. Daha doğrusu Kırşehirlidir. Sevgiden, barıştan ve dostluktan yanadır. Samimi bir yurtseverdir...Şiirlerinde çalı, çırpı, tenleri yaralayıcı, sözcükler bulamazsınız. Aynı zamanda Türkçesi duru,sade ve yalındır.Şiirlerinde ağdalı ,yabancı sözcükler bulamazsınız. Şiirlerinde ölçü ve kafiye ( uyak )  sıkıntısı yoktur, serbest  yazıyor.  Az ve öz yazıyor. Sanat ve kültür bağlamında ozanca bir dik duruşu vardır.

Bu güzelim şiir kitabını geçen yıl birlikte olduğumuz Fethiye / Ölüdeniz Şairler buluşmasında bana imzalı olarak armağan ettiler. ( 14.0.2011 – Ölüdeniz ), Sevgili şair dostum sevgili  Muhsin Durcan'ı yürekten kutluyor, başarılarının bol, sürekli ve sağlıklı olmasını diliyorum. Sözümü “ BİRLİK” adı şiirinden birkaç dizeyle bağlamak istiyorum.

Aynı köy doğumluyduk

Birlikte aynı havayı

Birlikte soluk soluk

Birlikte tattık acıyı, çileyi de

Aynı güneşte ısındık

Aynı ay ışığında oynaştık

Kardeşim seninle

***

Bayram geldi kucaklaştık

Ölü başında ağlaştık birlikte

Birlikte üzümünü yedik aynı bağın

Tarlasında birlikte hasat yaptık

Çilekeş Anadolu’nun

***

Sıladan ayrıldığımız oldu birlikte

Hıçkırıklar düğüm düğüm oldu boğazımızda

Gün oldu yine buluştuk sılada

Düşmanlar dost oldu yanımızda

***

Aynı iklimin yağmuru ıslattı bizi

Günoldu doğanın esintisiyle kuruduk

Aynı yazın sıcağı kavurdu benzimizi

Kış geldi aynı tezekle ısındık

Derdi de sevinci de

İçtik aynı tastan

Birlikte eğlendik şenliklerde

Aynı mendille kurulandık yastan.

( Durucanca Duygular / şiirler - s. 72-73 ).

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..