Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Düşük kur sebeb değildir. Sonuç da değildir. Ama, sonun da başlangıcıdır..!

Düşük kur sebeb değildir. Sonuç da değildir. Ama, sonun da başlangıcıdır..!
 

Başbakan'ın Damadı'nın yönettiği gazete bile bu manşeti atmıştı.


Bir ülkenin dış borç yükü, sanıldığı gibi sadece devletin borç yükü değildir. Çünkü borçlu gerçek veya tüzel kim olursa olsun borç, o ülkede yaşayan insanların sırtına biner.

Ülkemizin süper dahi ekonomi büyüklerinin 11 yıllık icraatları sayesinde iç ve dış borç kavramları da birbirine girmiş durumda.

Kamu kesiminin borçlanma gereksinimi, Kamu gelirlerinin giderlerini karşılayamamasından doğar. İşte bu durumda kamu, yurt içi ve yurt dışı finansman fazlalığından kredi talep eder.

Şöyle ki: Kamu finansman açığı = Özel kesim finans fazlalığından borçlanma + Yurtdışı finans fazlalığından borçlanma

Günümüz Dünyasında iktisatçılar, yurt içi borçlanmayı bir kişinin parasını bir cebinden alıp öbür cebine koyması olarak tarif ederler. Oysa durum hiç te öyle değildir.

Devletleri yöneten siyasetçiler, dış borçları düşük gösterebilmek böylece de kamuoyunda ki imajlarını sarsmamak için çeşitli Ekonometrik yöntemler ve hamasi söylemler sayesinde durumu kurtarmaya çalışırlar.

İşte dış borç yükünü olduğundan düşük göstermeye yarayan en önemli iki araç devlet iç borçlanma senetleri (tahvil veya bono) ve menkul kıymetler piyasalarıdır.

Gelişmekte olan ülkelerin, özellikle uluslararası nakit sahiplerini kendi borsalarında yatırım yapmaları için özendirici uygulamalara gitmeleri, yukarıda yazdıklarım nedeniyledir.

Bundan altı ay öncesine kadar yurt dışından düşük faizle Dolar kredisi alarak Dolar bazında ABD’den daha fazla faiz elde edilmekteydi.

Bugünün siyasi ve ekonomik şartları gözlendiğimizde artık bu saadet zinciri kırılmış gözüküyor. Ancak yine de Merkez Bankası, faizleri beklenenden çok daha fazla arttırmak durumunda kaldı.

Bir ülke nasıl dışa bağımlı hale gelir başlıklı yazımda belirttiğim sorunlar çözülmeden ki 11 yıldır böyle bir istek te yoktur. Ekonomi büyüklerimizin Devekuşu misali başlarını kuma gömmek olan, düşük kur yüksek faiz politikası, tıpkı kendilerinden öncekiler gibi bir gün AKP iktidarının da kaçınılmaz olarak sonunu getirecektir.

Ahmet ELDEN

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..