Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '14

 
Kategori
Tarih
 

Tarihin Dönüm noktası: Kimsesizlerin kimsesi Hukuktur.! Suskun Kadın Davası..!

Tarihin Dönüm noktası: Kimsesizlerin kimsesi Hukuktur.! Suskun Kadın Davası..!
 

Suskun Kadın Davası, İ.Ö. 1850:

Günümüzden tam 2850 yıl önce, yani yaklaşık İ.Ö. 1850 yılında Sümer ülkesinde bir cinayet işlenir. Biri berber, biri bahçıvan ve biri de ne iş yaptığı belli olmayan üç kişi, Lu-İnanna isimli bir tapınak görevlisini öldürürler.

Katiller, tapınak görevlisinin Nin-dada adındaki karısına, kocasını öldürdüklerini haber verirler. Nin-dada, garip bir biçimde kocasının katillerini şikâyet etmez. Cinayet, Kral Ur-Ninurta’ya başkenti İssin’de bildirildiğinde, olayın aydınlatılması için Nippur’daki yurttaşlar meclisine havale eder.

Nippur’daki yurttaşlar meclisinin dokuz üyesi, kadının da suçlu olduğunu çünkü olay ortaya çıkıncaya kadar katilleri ihbar etmediği savını öne sürerler. Bunun üzerine yurttaşlar meclisinin iki üyesi, bu karara karşı çıkarak, kadının savunmasını üzerlerine alırlar.

Çünkü Nin-dada, cinayetin işlendiği gün orada değildir. İşte o yüzden cezalandırılmaması gerekir. Cinayetten sonra suskun kalması, onun suçlu olduğu anlamını taşıyamaz.

Yurttaşlar meclisinin üyeleri bu savunmayı kabul ederler. Üstelik karısının geçimini sağladığı tam olarak anlaşılamayan maktulün katillerini yakalatmamasında, kadının suçsuz olduğuna karar verilir.

“Lu-sin oğlu Nanna-sig, Ku-Nanna oğlu berber Ku-Enlil ve Adda-kalla’nın kölesi bahçıvan Enlil ennam, Lugal-apindu oğlu nişakku görevlisi Lu-İnanna’yı öldürdüler.

Lugal-apindu oğlu Lu-İnanna’ın ölmesinden sonra, Lu-Ninurta’ın kızı, Lu-İnanna’nın karısı Nin-dada’ya kocasının öldürüldüğünü söylediler. Lu-Ninurta kızı Nin-dada ağzını açmadı, dudakları mühürlü kaldı.

Davaları, İsin’e (kent) Kral’ın önüne götürüldü. (ve) Kral Ur-Ninurta, davalarının Nippur Meclisinde görüşülmesini buyurdu. (Orada) Lugal oğlu Ur-gula, kuş avcısı, Dudu, tabi Ali-ellati, Lu-sin oğlu Buzu, Ea oğlu Eluti, hamal, (?) bahçıvan Lugal-Kan, Sin-andul, oğlu Lugal-azida (ve) Şara oğlu Şeş-Kalla, (Mecliste) çıkıp şöyle dediler:

İnsan öldürenlerin yaşamaya hakkı yoktur. Bu üç adam ve kadın, Lugal-apindu oğlu Nişakku görevlisi Lu-İnanna’ın iskemlesinin önünde öldürülmelidirler.”

“(o zaman) Ninurta’ın görevlisi Şu-lilum (ve) ve bahçıvan Ubar-Sin (Meclise) dönüp şöyle dediler:

“Kabul, Lu-Ninurta kızı Nin-dada’ın kocası öldürülmüştür. (ama) kadın öldürülmesini gerektirecek ne yaptı (?) ki?”

“Sonra Nippur Meclisi üyeleri onlara dönüp şöyle dedi:”

“Kocasının geçimini sağlamadığı (?)  bir kadın, kocasının düşmanlarını tanıdığını ve kocası öldürüldükten sona, kocasının öldürüldüğünü işittiğini kabul edelim, niye onunla ilgili suskunluğunu korumasın ki.”

“Kocasını o mu öldürdü? Asıl katiller cezalandırılsın yeter.”

“Nippur Meclisinin kararına uygun olarak, Lu-sin oğlu Nanna-sig, Ku-nana oğu berber Ku-enlil ve Adda Kalla’ın kölesi bahçıvan Enlil-ennam, öldürülmek üzere cellada teslim edildiler.”

“(bu) Nippur Meclisi tarafından görülen bir davadır.”

Sümer medeniyeti ile ilgili yapılan araştırmalar göstermektedir ki, suskun kadın Nin-dada’nın davasında alınan karar, bütün Sümer hukuk adamları tarafından içtihat kabul edilmiştir.

Böylece Evrensel Hukukun en önde gelen ve en önemli ilkesi de İlk kez yazılıyordu.

KİMSESİZLERİN KİMSESİ HUKUKTUR…!  İ.Ö.= 1850

 Ahmet ELDEN

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..