Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '09

 
Kategori
Felsefe
 

Düşünmeliyiz

Düşünmeliyiz
 

Herkesin yaşamı boyunca bir kere olsun kendisine muhakkak sorduğu ve aslında bazı şeyleri anlamamız için de sormamız gereken bir soru üzerinde duracağım. Bu konuda , bugüne kadar hayatın akışına kapılıp hiç sormayan ve kendini dogmatikliğe adayanlara söyleyecek sözüm yok. Bir gün hiç beklemediğimiz bir anda o düşünce beliriverir insanın aklında. Niye burdayım? Nerden geldim? Gibilerinden... Fakat hayatımızı öyle basit yaşamaya alışmışız ki , derinlemesine düşünmek ya da kalıplaşmış düşüncelerden uzaklaşmak istemeyiz. Evet felsefe herkesin yapabileceği bir şey değil ;lakin neden ülkemizde felsefenin kırıntılarıyla kendini geliştirme çabası yok?(!)Ben burda edindiğim bilgiler kadarıyla ve onlardan çıkardığım sonuçlarla, yani kendi analizlerime dayalı bir şeyler karalayacağım.
Şimdi , herkesin kimi zaman kendine sorduğu soruların temeline inmeye gidelim.Ancak , siz burdan bir sonuca bağlanacağımızı düşünmeyip , sadece nasıl olabileceğine dair düşünmeye odaklanın.
Gelelim varlık ve yokluk konusuna. Aslında bu çok geniş bir konu ama buraya özetlemeye çalışıcam.
Varlık nedir ? Varlığı tanımlayabilmemiz olanıksızdır. Çünkü varlık en genel kavramdır. Yani bir "a priori" (deney öncesi) bir kavramdır. O zaman varlık nasıl ortaya çıkmıştır sorusu hepimizin aklına gelendir. Dikkat edilirse kavramlar birbirlerinin zıttıyla mevcuttur. O halde varlığın yokluktan gelmesi mümkün müdür ? Peki yokluktan bir şeyin var olması mümkün müdür?
Herkesin bakış açısı farklı olacaktır. Zaten bugüne kadar da birçok filozof farklı farklı yanıtlar vermiş . Zira sadece tek bir cevabı olduğunu bilseydik o zaman bu felsefe değil bilim olurdu.
Benim bu konuyu yazmamdaki amaç , insanların din baskısı altında özgürce düşünememeleridir. Hatta düşünmek istemeyip , aktarılanlara düşünülmeden inanılmasıdır. Belli bir inancınız olabilir ; fakat bunu düşünerek yapın.
Varlığın yokluktan geldiğini , ya da varlığın hep var olduğunu, yokluğun ise var olanın içindeki varlığın zıttı olarak inanabilirsiniz.
Kimsenin doktrinlerine (öğreti) düşünmeden sarılmayın.

 
Toplam blog
: 7
: 559
Kayıt tarihi
: 29.04.09
 
 

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü (2008-2012) öğrencisi. En çok kullandığı kelime hayat. Hayat..