Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Barış Çakır Burun Akademi

http://blog.milliyet.com.tr/burunakademi

01 Mart '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

duvar kıran burun estetiği ve cadde estetiği

Burun hareketli burun ucu ve hareketsiz kemik kıkırdak bölümden oluşur. Septum ve burun kemiği burnun hareketsiz bölümlerini oluştururular. Burun ucu kıkırdakları da burnun hareketli kısmıdır. Burun ucu sağa sola aşağıya yukarıya hareketli olmalıdır.  

Hareketli burun ucu neden gereklidir?

-Grip nezle olduğunuzda akan burnunuzu silebilmeniz için burun ucunuzun hareketli olması gereklidir. 

-Öpüşürken burun ucunun hareketli olması gerekir. 

Burun ucunun dinamik yapısı, burun estetiği ameliyatı ile bozulursa burnunuzu silerken, öpüşürken, kazağınızı giyerken canınız yanabilir. Öpüşmeye başlamadan, “dikkat et burnuma dokunma” ,  “burnuma dokunmadan öp” demek zorunda kalabilirsiniz. 

Burun ucu kıkırdakları, septum kıkırdağına asla temas etmezler. Septum kıkırdağı, burun ucunu destekleyen ana yapıdır ve bu desteği pitanguy ligamenti ile sağlar. Bunu, güçlü iki sistem arasına koyulan kauçuk bir malzeme, örneğin arabalardaki amortisör gibi düşünebilirsiniz. Amortisörleri çıkartırsanız arabanız yolda TAŞ gibi gider :) Rinoplasti ameliyatının en temel amaçlarından birisi burun ucu yüksekliğinin ve kalkıklığının korunmasıdır. Bu amaç ile nadir olmayarak burun ucu kıkırdakları septum kıkırdağına dikilir. çok kuvvetli bir tekniktir. Burun ucunuz asla düşmez ancak artık bir daha da kımıldamaz. Bazen taş gibi bile olabilir. Parmağınızla bile dokunamazsınız. Hatta aramızda duvara çarpsanız duvarı kırar diye şakalaşırız. 

Ameliyatlı olmayan bir kişinin burunu ucu nasıl havada duruyor o zaman?

Septum kıkırdağının alt kenarı ile burun ucu kıkırdakları arasında 2-3 cm lik bir kenar boyunca, pitanguy ligamenti, setpum ile medial kuruslar arasında ilişki sağlar. Ayrıca pitanguy ligamenti 3-4 mm lik kallığı ile burun ucu ve septumun tepe noktaları arasını bir yastık gibi doldurur. Bu yumuşak yastık 2-3 mm lik bir yükseklik sağlar.  Kapalı rinoplasti de klasik transfiksiyon insizyonu yapıldığı anda yada açık rinoplasti tekniğinde medial kurusları birbirinden tamamen ayırarak septuma ulaştığımızda, pitanguy sistemi tamamen bozulur. Ve cerrah burun ucunun düşmemesi için yapısal yani kuvvetli teknikler kullanmak zorunda kalabilir.  Burun sadece kıkırdak kemik ve deriden oluşmuyor. Ligamentlerin de hesaba katılması gerekiyor. Pitanguy ve scroll ligamentleri korunarak yapılan burun estetiği ameliyatında burun ucu yüksekliği ve kalkıklığı, burun ucu sertleşmeden elde edilebilir. 

Estetikli burun nasıl anlaşılır anketi yapmıştık. “Konuşurken oynamayan burun” 3. sıklıkta oy almıştı. Çok şaşırdığımı kabul etmem lazım. Buna insanların buna dikkat etmesine çok şaşırmıştım. Konuşurken burun ucunun kemik gibi sabit durması çok dikkat çekebiliyormuş. 

Soru: Burun ucu hem istediğimiz yerde kalsın, düşmesin hem sert olmasın, hemde konuşurken hafifçe yüz mimiklerine eşlik etsin. 

Cevap: pitanguy ligamenti. Burun estetiği ameliyatı düşünüyorsanız, cerrahınıza sormak isteyebileceğiniz diğer bir soru burun ucum sert olacak mı olabilir. Hatta daha teknik soracaksanız, tong-in grove mu yapıyorsunuz- pitanguy ligamentimi mi koruyorsunuz? şeklinde olabilir.  

Cadde estetiği

Hakkı yeten caddesinde yaklaşık 50 tane plastik cerrah çalışıyor. Bu nedenle Hakkı Yeten caddesine “estetik caddesi” desek yanlış olmaz :) Burun estetiği yazmaktan sıkılmıyorum ama birazda cadde estetiğinden bahsetmek istiyorum.  Bülent Tarcan caddesine asfalt döküleli 2 yıl oldu. 1 hafta sonra bir ekip geldi, asfaltı kesiyor. 

-Yeni döküldü bu asfalt, niye kesiyorsunuz? 

-Ben bilmem abi niye, kes dediler kesiyorum. caddelerimiz rögar kapağı zengini. 10 metrede 4 tane rögar kapağı var. elektrik, su doğalgaz herkes kendi kafasına göre çalışıyor. Hakkı yeten caddesinin arnavut kaldırımını betona çevirmeye karar verimişler. Buraya yazıyorum gelecek yıl yine arnavutköy kaldırımı döşerler. 

-Abi, niye yolu daraltıyorsunuz. Bak arabalar dönemiyor?

-Biz taşeron firmayız ne derlerse onu yapıyoruz. 

-Ya bak betonu döküyorsun ama 100 metre ilerde yol 5 metre burada 4 metre yol var. iki araba yan yana gidemiyor. Burası 1. öncelikli yol 

-Proje neyse o

-O zaman proje de yamuk

-Beyaz masaya yada karayollarına yaz

-Size söylüyorum işte, yolu yamuk yapıyorsunuz.

-Beyaz masa Bugün hasta taşıyan ambulans dediğim 100 metreyi 3 dakika da gidebildi.  Sanırım metrekare başına para alıyorlar, Realin önündeki  gidiş geliş arasına bir beton döktüler çık üzerine top oyna. Toprak kalsaydı, çim ekilseydi.  1 hafta sonra doğalgazcılar geldi, yeni betonu kesti. 3 hafta kesik kaldı. Bugün yama yapmışlar. betonu tutan tahtaya gözümün önünde bir kız takıldı yola dizlerinin üstüne düştü. Araba geçmiyordu da kıza bir şey olmadı. 

Bu konuşmalar yalan değil. Ben işçilerle gidip gerçekten konuşuyorum. Ambulan yolunu tıkayan bencil şöförlerle de...

Nişantaşının kaldırım taşlarını söküp yeni taş döşemeye karar verdiler. Taş nasıl eskiyorsa. Asfalt yenilendi. Yolun sonuna geldiklerinde yolun başındaki asfalt çöktü. Belediyeye fotoğrafını yolladım. Yamadılar. 1 yıl geçti. Şimdi yer yeri yamalı. Yola kenarlarına koyulan beton bariyerlerin çoğu şu an kırık. Yollar delik, deşik, kesik, ve yamalı.  Biz cerrahlar, sizlerin iş disipliniyle çalışsak, hastalarımız hepsi, enine-boyuna yamuk yumuk yara izleriyle dolaşır.

Cadde estetiğinde, organizasyon, iş kalitesi perişan, vergilerimiz tuvalet kağıdı…

 

Dr. Barış Çakır 

www.bariscakir.com, 02122155553- 05326456533

instagram fotograflarımızı gördünmü? inst  @bariscakir__

 

 
Toplam blog
: 91
: 328
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanıyım. Fulya Terastaki ofisimde hastalarımı kabul e..