Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

E. postama düşen cemre

Kalbime Düşen Cemre /

Havama cemre düştü

Selam yolladım kuşlarla

gökyüzünün mavisine

yaşım yirmiye dönüştü.

Toprağıma cemre düştü

canlandı doğam ren renk

karınca arı kelebek

Havalar ısındı, cemreler yavaş yavaş düşmeye başladı. Geçen hafta havaya cemre düştü, birkaç gün sonra toprağa ve nihayet sulara cemre düşecek. Anadolu bir bahar havası içinde yeni ve sıcak bir döneme çiçeklerle, kuşlarla ve kelebeklerle bir kez daha merhaba diyecek. Şairlerimiz, yazarlarımız da bu cemrelerle ilgili duygu ve düşüncelerini yazıyorlar. Yukarıda sizlere sunduğum şiirin sahibi Şair ve eğitimci meslektaşım Erhan Tığlı’dır. Bugün bu köşemden biraz olsun Erhan Tığlı’ dan söz etmek istiyorum.

Şair Erhan Tığlı Aydın / Nazilli’den tanıdığım bir öğretmendir. 14 Mart 1941 doğumludur. Nazilli Lisesi (1954), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu (1966). 1967 yılından sonra Nazilli, Eskişehir ve İstanbul gibi kentlerde Türk Dili ve Türkçe öğretmenliğini yaptı. Mesleğinin yanı sıra sanat ve edebiyatla uğraştı. Şiir ve sanat, kütür kütür öykü gülmece, mizah ve oyun gibi sanatsal konularda Türk edebiyatımıza birçok eserler kazandırdı.

Yazılarıyla Papağan, Akbaba, Gırgır, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Varlık, Yelken, Beşparmak, Çağrı, Aydın Aydın, Sarızeybek, Aykırı sanat, Şehir, Yaba gibi sanat ve kültür dergilerinde yerel ve ulusal basında göründü. Yazı ve şiirleriyle çeşitli seçkilerde katkıda bulundu. Anadolu' da yapılan birçok şiir ve kitap günlerine katıldı. Yazı ve şiirlerinden dolayı birçok ta ödül aldı, Örneğin Çankaya Belediyesi Çocuk Öykü Ödülü, Türk Hava Kurumu Hikâye yarışmasında İkincilik ödülü, Etos Sanat Evi şiir yarışmasında biricilik Ödlü gibi takdire değer eserleriyle beğeni kazandı.

Eserlerinden bazıları: Varım şiir (1962), Sensizliğin Sağanağı Şiir’( 1984), Hikâye olarak, Sonsuz Olmaktır Sevmek ( 1975), Şeytan Rivayetleri –Gizemli Öyküler ( 1997). Deneme olarak ta Türküleşsin Dünya ( 1985 ), Mizah eserlerinden Halkımız Gülen Ayvamız, Ağlayan Narımız (1980), Oyun ( Bir Numaralı adam ( 1980), Çocuk Öyküsü Öküzü Bayram Yerinde ( 1997), Dilek ( 2002), Derlemle olarak Açıklamalı Atasözleri ve Deyimler ( 1985), gibi yapıtları vardır.

Şair Erhan Tığlı, emekli olmasına rağmen durmadan bir şeyler üretmeye çaba gösteriyor. Yazmak yaşamaktır inancıyla sanatımıza kültürümüze emek veriyor, ışık tutuyor. Bunları kepçe kepçe meslektaşlarına, öğrencilerine, tanıdık dostlarına gönderiyor ve de armağan ediyor. Ama her şeyden önemlisi Şair ve yazar Erhan Tığlı iyi bir dost, gerçek bir vatanperver ve vefalı bir insandır. Zaman zaman dostlarını arıyor, mektupla. E, postayla bizleri arayıp soruyor. Vefa’nın sadece bir ilçe olarak İstanbul’da bildiğinin dışında, vefalı olmayı biliyor. Sıcakkanlı ve hatırnaz bir gönül adamıdır.

Beni unutmadığı için buradan sevgili meslektaşım şair dostum Erhan Tığlı’ ya kucak dolusu selam ve sevgiler gönderiyorum. “ Kalbime Cemre Düştü “şiirinin gizemli ve manidar bulduğum son dizeleriyle sözlerimi bağlamak istiyorum. Evet, kalplere cemreler düşmeli, yürekler ısınmalı, kinden ve nefretten kurtulmalıdır.. Çiçekler açmalı, kelebekler ve kuşlar özgürce uçmalıdır, sular, dereler ve ırmaklar gürül gürül çağlamalıdır. Solgun umutlar otlar, bağlar ve bostanlar yeşermeli etraf gül, gülistana dönüşmelidir…

Şairimizin görüşlerine, düşüncelerine ve duygularına katılmamak mümkün değildir.

Suyuma cemre düştü

Aktı ırmağım gürül gürül

Açtı tüm çiçeklerim

Dalım yaprağım gülüştü.

Kalbime cemre düştü

Yeşerdi solgun umutlarım

Eridi kar dindi fırtına

Vardım yaşadığımın farkına.

Erhan TIĞLI / İstanbul.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..