Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '16

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret Sitelerine Bayilik ve XML Veren Tedarikçi Firmalar-2

E-ticaret Sitelerine Bayilik ve XML Veren Tedarikçi Firmalar-2
 

E-ticaret sitelerine bayilik ve xml veren firmalar konusunun ilk bölümünü geçtiğimiz haftalarda kaleme almış, xml kullanımının ne olduğu ve bayilik konusunda detaylı bilgiler vermeye çalışmıştık. Yazımızın ikinci bölümünde de e-ticaret sitenize ürün tedariği sağlayabileceğiniz üretici ve tedarikçi firmalar konusunda dikkat etmeniz gereken önemli noktalara değineceğiz.

E-ticaret sektöründe 15 binin üzerinde küçüklü büyüklü birçok e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerin çoğu tedarikçiler vasıtasıyla ürün satışı gerçekleştirmektedirler. Çalışmayı düşündüğünüz ürünlerle ilgili olarak yapacağınız tedarikçi seçimlerinde çoğu yeni girişimci öncelikli olarak ne kadar iskonto ile ürün alacağını ve bu ürünlerden ne kadar kar elde edeceğini düşünmektedir. Oysaki göz ardı edilen en önemli noktalardan biriside ürünlerin müşteriye hangi yolla ulaştırılacağı yani lojistik konusudur. Birçok yatırımcı arkadaşımız tedarikçi buldum diye sevinip alternatif kanalları araştırmadan, değerlendirmeden hızlı kararlar vermekte ve çalışmaya karar verdikleri tedarikçi ile daha ilk siparişlerinde lojistik konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar.

Tedarikçi firmaların bazıları satmış olduğunuz ürün veya ürünleri sizin adınıza müşterilerinize kargo ile gönderirken bazıları ise satılan ürünleri direkt olarak size göndermektedirler. Her iki uygulamanın da sizin için avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Örneğin; 50 TL lik bir ürün sattınız ve tedarikçiniz ile çalışma biçiminiz %20 iskonto şeklinde. Yani siz ürünü 40 TL ye alıyorsunuz ve 10 TL gibi bir kazancınız mevcut. Tedarikçiniz sattığınız ürünü size gönderdiği takdirde ürün en erken ertesi gün elinize geçecek ve sizde aynı gün müşterinize ürünü göndereceksiniz. Bu durumda eğer satış fiyatınız kargo dahil ise 2 defa kargo maliyetine katlanacaksınız ve günümüz şartlarında katlanmanız gereken kargo maliyeti ortalama 10-15 TL civarında olacaktır. Eğer satışı kargo hariç olarak gerçekleştirdiyseniz de bu ortalama bedelin yarısı size ek maliyet olarak dönecektir. Katlanacağınız bu maliyetin yanı sıra rekabetin çok fazla arttığı ve önceliklerin başında gelen aynı gün kargo hizmetinin de uzağında kalarak rakiplerinizin maalesef gerisinde kalacaksınız.

Ürünlerin sizin adınıza müşterilerinize gönderilmesi ise hem kargo maliyeti hemde hızlı kargo açısından en çok tercih sebebi olan seçenektir. Bu seçeneğin en büyük dezavantajı ise kargoların tedarikçinin ismi ile müşterilere ulaşmasıdır. Bu durumda müşterilerinizin gözünde kurumsal kimliğinizin zedelenmesi muhtemeldir. Eğer sipariş ve buna bağlı olarak kargo gönderim adetleriniz fazla ise mutlaka bir kargo firması ile anlaşmanız vardır. Anlaşmalı kargo bilgilerinizi tedarikçiniz ile paylaşıp sizin adınıza sizin kargo hesabınız üzerinden gönderim yapılmasını sağlayabilirsiniz. Kargo anlaşmanız yoksa veya henüz yapmadıysanız da en azından kendi marka imajınızı yansıtan kargo poşetleri bastırarak bu poşetleri tedarikçinize iletebilir ve gönderileri bu poşetler ile yapmasını rica edebilirsiniz.

Bayilik aşamasında karşılaşılabilecek muhtemel durumlar ile ilgili olarak kaleme aldığımız e-ticaret sitelerine bayilik ve xml veren tedarikçi firmalar konusunda kapsamlı ve detaylı bilgiler vermeye devam edeceğiz.

Kaynak: http://www.gokhansezer.com/e-ticaret-sitelerine-bayilik-ve-xml-veren-tedarikci-firmalar-2/

 

 
Toplam blog
: 16
: 530
Kayıt tarihi
: 21.03.15
 
 

20.05.1980 yılında Sakarya'da doğdum. İlköğretimin bitimiyle baba mesleğine istinaden 1990 yılınd..