Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret türleri nelerdir ?

Elektronik ticaret iki şekilde sınıflandırılabilmektedir. Ya doğrudan e-ticaret yapılmakta ya da dolaylı bir şekilde e-ticaret gerçekleştirilmektedir. Bu iki sınıflandırma birbirlerine göre benzer özellikler gösterebilmektedir ancak kendi içlerinde farklılıklara sahiptirler. E-ticaret türleri ise 5’e ayrılmaktadır. Bunlar B2B, B2C, C2B, C2C, B2E ticarettir.
 
Doğrudan E-ticaret Nedir ?
 
Fiziksel bir anlam taşımayan mal ve hizmetlerin internet üzerinden pazarlanma şekline doğrudan e-ticaret adı verilmektedir. Bu mal ve hizmetlere örnek olarak bilgisayar programları, eğlence ve müzik, görsel olarak ya da işitsel olarak değere sahip olan eserler, danışmanlık ve yardım hizmetleri verilebilir. Uluslararası işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Örnek olarak yurt dışında yapılmış olan bir apple uygulamasının indirilmesi doğrudan ticarete girmektedir.
 
Dolaylı E-Ticaret Nedir ?
 
İnternet üzerinden bir ürün ödemesinin yapılması ve ardından sipariş alınması, firma sahibinin ürünü paketleyerek kargo ve kuryeler aracılığı ile müşteriye teslim etmesine ise dolaylı ticaret adı verilmektedir. Örnek olarak bir e-ticaret sitesinden alınan laptop bilgisayar dolaylı ticarettir.
 
Business to Business (B2B) nedir ?
 
Şirketler arasında yapılan ticarete B2B ticareti ismi verilmektedir. Yani üretici ile toptancı firma ya da toptancı ile perakende satışı yapan işletme arasında gerçekleşen ticaret türüdür. B2B e-ticaret sayesinde şirketler arası yapılan elektronik pazarlamada kolaylıklar sağlanmaktadır.
 
Business to Consumer (B2C) nedir ?
 
Şirketlerden tüketicilere yapılan ticarete B2C ticareti denir. Şirket sahip olduğu ürünleri internete koyar ve tüketicilere satışını gerçekleştirir. Bu ticaret türünde ürünün özellikleri, fiyatı ve detaylı site üzerinde gösterilir. E-ticaret sitesinde garanti, ürün teslimi ve diğer sözleşmelerin bulunması ve tüketiciye sunulması gerekmektedir.
 
Consumer to Business (C2B) tüketicilerin firmalar ürün satması, Consumer to Consumer (C2C) tüketicilerin tüketicilere ürün satışı yapması ve Business to Employee (B2E) e-ticaret ise şirketlerin çalışanlara sağlamış ve satmakta olduğu ürünler anlamına gelmektedir.
 
En çok kullanılan e-ticaret türü hangisidir ?
 
Neticaret tarafından yapılan araştırmalara göre şu anda Türkiye'de en çok kullanılan e-ticaret türü Business to Consumer (B2C) e-ticarettir. Yapılan istatistiklere sonucu bu e-ticaret türünün yaklaşık olarak kullanım oranı %95'dir. 
 
 
 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..