Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '15

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret Yazılımı Seçimi

E-ticaret Yazılımı Seçimi
 

E-ticaret Yazılımı


Arama motorlarından birine “e-ticaret yazılımı” yazıp arama yaptığınızda karşınıza yüzlerce farklı yazılım çıkacaktır. Şu anda yaptığımız bir aramada bu yazılımların fiyatları 150 TL ile 6500 $ aralığında değişmektedir. Yazılımcı olmayan ve ilk kez e-ticaret yapacak olan biri için bu abartılı fiyat farkı bir muammadır. Bu noktada sağa sola sorma süreci başlar, ancak alınacak cevaplar girişimci adayını cevaba götürmekten çok, daha da kafasını karıştıracaktır. Bilgi edinmek için aradığınız her firma doğal olarak kendi yazılımını övecek ve en iyisi olduğunu iddia edecektir. Bu kafa karışıklığından bir an önce kurtulup yazılım seçme sürecini tamamlamak isteyen e-ticaret girişimcisinde iki uç davranış şekli ortaya çıkar. Birinci grup, “150TL ye yazılım varken niye binlerce dolar vereyim” diyerek en ucuz yazılımlara yönelir, diğer uç grup ise “bu kadar pahallıysa bir kerameti vardır” diyerek binlerce dolarlık e-ticaret yazılımlarına yönelir. Ne yazık ki, iki grup için de sonuç pişmanlıktır. İlk grup XML entegrasyonu, sanal pos entegrasyonu aşamalarına geldiğinde görecektir ki, aldığı şey bir yazılım değil, scripttir ve bu gibi e-ticaret sitesi gereklerini yerine getirememektedir. İkinci grup ise bu büyük yatırımın sonunda bir mucize bekleyecek ancak e-ticaret sitesi hiç de beklendiği gibi yüklü satışlar yapmayacaktır.
 
E-ticaret girişiminizin hayal kırıklığı ile sonuçlanmaması için en önemli aşama yazılım seçimidir. Bu yazımızda e-ticaret yazılımı seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşmak istedik.
 
Öncelikle e-ticaret yazılımı çeşitlerinden örneklerle bahsedelim:
 
Açık Kaynak Kodlu E-ticaret Yazılımları: Açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları, ücretli yazılım firmaları tarafından sürekli kötülenen, tavsiye edilmeyen, güvenlik açıkları olduğu iddia edilen bu yüzden de sektöre yeni giren e-ticaret girişimcileri tarafından pek tercih edilmeyen yazılımlardır. Ancak sektörde biraz zaman geçirip, e-ticaret sitelerini geliştirme noktasına gelen ücretli e-ticaret yazılımı sahiplerinin büyük bir çoğunluğu, ihtiyaç duydukları işlevlerin kendi yazılımlarında olmadığını ve kaynak kodları kapalı olduğu için yazılımı satın aldıkları firmaya her konuda bağımlı olduklarını anlayarak, açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş yapma kararı almaktadır. Çünkü açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları dünyanın dört bir yanından binlerce yazılımcı tarafından sürekli geliştirilmektedir ve çok cüzi bedellerle satılan modüllerle hayal ettiğiniz her işlevi e-ticaret sitenize ekleyebilirsiniz. Dünya çapında isim yapmış uluslararası ticaret yürüten en büyük e-ticaret sitelerinin açık kaynak kodlu yazılımlara kurulu olduğu yaygın olarak bilinmektedir.
Lisanslı (Ücretli) E-ticaret Yazılımları: Belli bir miktar ödeyerek domaininize lisanslanan bu yazılım türleri, yazılımı üreten firma tarafından satılır ya da kiralanır, Bir kısmı ömür boyu lisansla satılır, bu gruptan olan yazılımları kendi sunucunuza kurabilir ve ilk ödemeden sonra başka ödeme yapmak zorunda kalmayabilirsiniz. Ama bu durum o firmaya bağımlılıktan kurtulacağınız anlamına gelmez. Kaynak kodları kapalı olduğu için, yapmak istediğiniz her türlü değişiklik ve geliştirmede o firmayla muhattap olmak zorunda kalırsınız. Başta uygun fiyatla almış olsanız bile geliştirme konusunda alternatifsizce o firmaya bağımlı olacağınız için astronomik rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Diğer lisanslı yazılım grubu ise periyodik ödemeli lisanslı yazılımlardır. Bunlar aylık ya da yıllık olarak ödeme talep ederler ve yazılımı başka sunucuya taşımanıza izin vermezler. Yani açık kaynak kodlu bir yazılıma ödeyeceğiniz bedelin birkaç katını ödeyerek satın aldığınız e-ticaret yazılımınıza bir de her yıl sunucu ücreti adı altında çok yüksek kiralar ödemek zorunda kalırsınız. Bir yıl dolduğunda karşınıza çıkan bu rakamı ödemek ya da yazılımdan vazgeçip 1 yıllık emeğinizi çöpe atmak gibi iki seçenek ortaya çıkar. Çok büyük çoğunluk ikincisini tercih edip açık kaynak kodlu yazılımlara geçmekte ya da e-ticaretten vazgeçmektedir.
Yukarıda anlattıklarımızdan da anlaşılacağı üzere biz e-ticarete başlayacak girişimcilere açık kaynak kodlu yazılımları tavsiye ediyoruz. Tüm dünyada binlerce yazılımcı tarafından geliştirilen, milyonlarca e-ticaret sitesi tarafından kullanılan açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları güvenlik açıkları konusunda da hiç de öyle korkulacak durumda değildir. Lisanslı yazılım satan firmaların karalama kampanyasından ibaret olan güvenlik açığı sorunu hemen hemen tüm açık kaynak kodlu yazılımlarda çözümlenmiştir.
 
Bütün bunlara rağmen lisanslı e-ticaret yazılımı almaya karar verdiğinizi varsayalım. Bu kez de “hangi lisanslı e-ticaret yazılımı?” sorusu gündeme gelecektir. Yüzlerce lisanslı e-ticaret yazılımı arasından en doğrusunu seçebilmek için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
 
Yazılım sınırsız lisanslı mı yoksa periyodik ödemeli mi? Eğer periyodik ödemeli bir yazılımsa sözleşmede mutlaka sonraki periyotlarda yapacağınız ödeme miktarı net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. Yazılım sınırsız lisanslı ise sözleşmede mutlaka istediğiniz sunucuya taşımak istediğinizde firmanın ek bir ödeme talep etmeden site yedeklerinizi ve lisansınızı teslim edeceğine dair bir madde olmalıdır.
Eğer farklı tedarikçilerle çalışacaksanız, tedarikçi başına XML çözme ücretini mutlaka baştan öğrenin hatta bu bedeli sözleşmenize eklettirin. Aksi takdirde ürünleri sitenize entegre etme aşamasında yazılımınızdan daha yüksek meblalarla karşılaşabilirsiniz.
Yazılım firmasının “referanslarımız” sayfasından mümkünse ilk baştakilerden değil de sonlara doğru olan birkaç referansı seçerek iletişim bilgilerinden e-ticaret sitesi sahiplerine ulaşarak, yazılım firmasıyla sorun yaşayıp yaşamadıklarını, yazılımdan memnun olup olmadıklarını sorun. Yine referans siteleri tek tek açarak gerçekten o yazılımda olup olmadığına bakın. Birçok site o yazılımı bırakıp başka yazılıma geçmesine rağmen halen eski yazılım firmasının referanslarında halen görünmektedir.
Referans sitelerden birkaçını açarak sitedeki ürünleri Google’da aratın. Sitenin ilk birkaç sayfada görünüp görünmediğine bakın. Bu satın almayı düşündüğünüz yazılımın SEO gücü konusunda size bilgi verecektir.
Kaynak : http://www.dropship.com.tr/e-ticaret-yazilimi-secimi.html
 
Facebook :  https://www.facebook.com/DropShipTurkiye
 
Twitter :  https://twitter.com/DropShipTr
 
Toplam blog
: 2
: 304
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

1973 Aydın doğumluyum. 1990 yılında Bostancı Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi'nden mezun olarak, ..