Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '16

 
Kategori
Voleybol
 

Eczacıbaşı ve muhteşem zaferin yıldönümü

Eczacıbaşı ve muhteşem zaferin yıldönümü
 

Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı, 1966 yılında Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün bir parçası olarak kurulmuştur. Kulüp, Türkiye Bayanlar Voleybol Şampiyonası da dahil olmak üzere, toplamda 28 kez Türkiye Bayanlar Voleybol 1. Ligi'nde şampiyon olmuş bunun yanı sıra, 11 kez İstanbul Bayanlar Voleybol Ligi, 8 kez de Türkiye Kupası'nı müzesine götürmeyi başarmıştır. 1973'ten 1989 yılına kadar üst üste 17 kez şampiyon olarak bu alanda erişilmesi zor bir rekora imza atarak Türkiye’de voleybolun lokomotifi olmuş ve olmaya devam etmektedir.

Neden Eczacıbaşı? Bugün yani bundan 17 yıl öncesi, 14 Mart 1999 Voleybolda Avrupa Kupalarında kazandığımız ilk büyük kupa başarının yıldönümü, yani Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nın kazanmasının yıldönümü.   1980’de Avrupa İkinciliği’ne erişerek, Türk voleybolunun uluslararası alanda sesini duyurmaya başlayan Eczacıbaşı’nın bayan voleybolcuları, Türk basın ve yayın organlarınca “Atatürk’ün Kızları” ilan edilmişti.Avrupa'da kupa kaldıran ilk Türk voleybol takımı olma unvanını da elde etmesinin yıldönümü.

Avrupa Bayanlar Voleybol Kupa Galipleri Kupası 1998-1999 Sezonu’nda Avrupa Voleybol Konfederasyonu(CEV)’na üye ülkelerden toplam 24 takım katıldı. Ülkelerinde kupa şampiyonluğu veya eşdeğer bir derece elde eden bu takımlar, Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki iki numaralı kupasında mücadele verdiler.

Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı turnuvaya grup maçlarından itibaren katıldı. Grupta oynadığı 7 karşılaşmayı da (deplasmanda Rapid Metrorex Bükreş’i 3-0, Oriveden Ponnistus’u 3-0, KSV Wattwil’i 3-0, Olympic Prag’ı 3-2, evinde VBC Riom’u 3-1, Isola Tongeren’i 3-0, Orbita Zaporizhya’yı 3-0) kazanarak lider olarak Final Four’a katılmaya hak kazanmıştır. Final Four maçları 13-14 Mart 1999 tarihlerinde Bursa’da oynanmıştır. Final Four’un 1’inci gününde Yunan rakibi Filathletic Club Vrilissia’yı rahat bir oyundan sonra 3-1’lik skorla yenerek finale çıkmıştı. Diğer maçta İtalyan Cermagica Reggio Emilia Fransız takımı VBC Riom’u 3-0 yenmişti. Finalde İtalyan takımı Cermagica Reggio Emilia’yı ço fazla zorlanmadan 25:19, 25:17, 23:25, 25:17’lik setlerle 3-1 yenerek Türk voleybol tarihinin ilk büyük başarısını elde etti. Turnuvanın en iyi sporcusu seçilen Irina'nın süper oynadığı maçta Bursa'daki taraftar desteğini de arkasına alan Mavi - Beyazlılar voleybolda bir ilki gerçekleştirerek şampiyonluğu kazandı.Antrenörlüğünü Gökhan Edman’ınyaptığı takım kadrosunda Özlem Özçelik, Çiğdem Rasna, Arzu Göllü, Yelena Shabovta, Valiya Ivanova, Irina Iltchenko, Burcu Hakyemez, Aycan Gökberk ve Dilek Girpan gibi önemli sporcular bulunuyordu.  Aynı sezon hem Türkiye ligini ve Türkiye Kupasını’da kazanarak muhteşem bir yıl geçirdi.

Aynı başarıları sonraki yıllarda devam ettiren kulüp müzesine 1 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası ve 1 Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu katarak başarılarını taçlandırmaya devam etmektedir.  Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün kurulma amacına uygun olarak, etik değerlere sahip ve takımın başarısı için çalışan iyi bir sporcu ve ekip bireyi oluşturmak; Türk gençlerinin spora ilgisini artırmak ve Türk sporcularına dünyanın diğer ülkelerinin yetenekli sporcuları karşısında becerilerini sergileme olanağı tanımaya devam ediyor. Dr. Nejat Eczacıbaşı ve Şakir Eczacıbaşı tarafından kurulan ve kuruluş felsefesinden ödün vermeden bugünlere gelen bu büyük ve değerli kulubümüzün eşsiz başarının yıldönümünü hatırlatmak istedim. Eczacıbaşı spor kulubü yetiştirdiği sporcular ile Türk voleyboluna yıllardır hizmet etmekte ve etmeye devam etmektedir. Genelde toplum olarak geçmişi çabuk unutuyoruz. Sadece futbola odaklanan kamuoyumuza böyle muhteşem zaferleri hatırlatmak gerekiyor.

 
Toplam blog
: 28
: 650
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

1975 Samsun doğumluyum, Anadolu üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Trabzo..