Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '16

 
Kategori
Güncel
 

Efendiler ve Diğerleri

Normal şartlarda insanların bazıları hayvanları severler. Köpekler evcilleşmesi uzun yıllar öncesine davranır. "Hayvanların kendi doğasından oldukça farklı şekilde ve arzu ettiği boyutlarda, yeni bir davranış yapısı kazanması olarak tarif edebileceğimiz evcilleşme ve binlerce yıl süren bir seleksiyon söz konusu olmuştur. Son araştırmalara göre köpek, insanın en eski hayvanıdır. İlk olarak, köpekler Avrupa ve Yakın Doğu'da daha en eski ev hayvanıdır. İlk olarak köpekler Avrupa ve Yakın Doğu'da daha sonra Amerika'da evcileştirilmiştir.  Bonn yakınlarındaki Oberkassel kasabasında bulunan bir köpeğin çene kemiği üzerinde yapılan incelemelerle ilk evcil köpeğin 14.000 sene evvel yaşadığı anlaşılmıştır. Böylece insanın en eski ev hayvanının köpek olduğu ortaya konmuştur. Bazı kaynaklara göre kurtların evcilleşmeye başlaması İsrail'de M.Ö 12.000?10.000, ülkemizde ise 7.000 yıllarına dayanmaktadır." (1)

Köpekler insanların uzun zamandır dostu olmuştur. İnsanın dostu olan köpek, yüzyıllardan beri insana yarenlik ettiği gibi, bazı insanların da bu sıfatı almasına engel olmasına neden olmuştur. Bir hayvanın adı olan "köpek" bir insana monte edildiğinde ise pek sevimsiz bir durum ortaya çıkmaktadır. Normal şartlarda insanda kullanıldığında hakaretten başka bir anlamı bulunmayan, efendisine zararsız, türüne ihanet eden ve anlamsız kişilikleri kullanmak için ifade eder. İnsan ilişkisinde genellikle "küçük yem" ve "yal" karşılığında efendisine şaklabanlık yapan ancak asla efendi olamayacakların durumunu anlatır. Türüne ihanet eden insanların durumunu anlatır. Kaderinin her daim efendisinin elinde olduğunu ifade eder. Tuzağa düşen, düşürülen konularda eşini dostunu yem eden tuzak kuran insanların durumunu anlatır. Köpekler, ne kadar şaklabanlık yapsalar da kapının dışında kalmaya efendilerini beklemeye mahkûmdur. Efendinin arzularını yerine getirmekten başka vasfı olmayan kimi zaman kapıyı bekleyen, kimi zaman da efendi adına avcılık yapan, insanın durumunu anlatır. Köpeklerin geleceği olmaz. Bir sıcak yuvanın dışı, biraz yem, biraz da sahte onur. Hepsi o kadar. Köpeğin durumu neyse aklı kısıtlıdır.

Bir köpeğin bile bu şekilde davranması, davranabilmesi için 15.000 yıl geçmesi gerekmiştir. Konu köpekler olunca tarihi araştırmalar köpekler hakkında birçok tarihi bulguyu ortaya çıkarmıştır. Gerçekte köpekler hakkında birçok araştırmalar yapılmış günümüzde insanın en büyük dostu olabilmeyi başarmıştır. Durum insana uyarlanınca pek sevimli bir durum ortaya çıkmasa da gerçekliğinden ve bayağılığından bir şey kaybetmiyor.

(1)http://kopeklerhakkinda.tr.gg/K-Oe-PEKLER%26%23304%3BN-EVC%26%23304%3BLLE%26%23350%3BMES%26%23304%3B.htm

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..