Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '14

 
Kategori
Futbol
 

Efsane yazdın tarihe Beşiktaş, aşık olduk renklerine Beşiktaş

Efsaneler yazmak olağanüstü sıradışı işler yapmak olarak ifade ediliyor. Futbol basit bir oyun ve işin en önemli yanı bu işi yapabilmek için iyi ekip olmak gerekir. İyi ekipte herşeyden önce iyi bir yönetim tarafından kurulur.

Beşiktaş on yılı aşkın bir süre şampiyon olmadıktan sonra 1982 yılında şampiyon olmuştu. Bu şampiyonlukla başlayan kımıldama belkide tarihinin en iyi kadrosunu yakaladığı ve üç yıl üst üste şampiyonluk yaşadığı döneme götürmüştü. MAF o takımın öne çıkan isimleri idi. Halen kırılamayan bir çok rekora imza atan bu takımda MAF ayni maç ikisi hot trick biride fourth trick yaparak yenilenmesi çok zor bir rekora imza atmış ve 10-0 lık tarihi galibiyet kazanmıştı.

Bu gerçek efsane takım yalnız MAF değildi. Başta o takımın kaptanı Rıza, Gökhan, Recep Daha sonra Şifo Mehmet ve Sergen ve o takımın kolej takımı olarak anılması çok önemliydi. Gerçek bir yönetici olan Rıza ve tabii gerçek beyefendiler MAF o takımın kenetlenmesi için biribirilerine sarılması için her şeyin en iyisini yaptılar. Başarıda bu noktadan sonra gelmeye başladı.

Bu takımdaki oyuncuların çoğunun yaşlarının biribirine yakın olduğunu ve biribirlerini sevdiğini iyi arkadaş olduğunu biliyoruz. Onlar serbest zamanlarınıda birlikte geçirecek kadar biribirlerine bağlıydı. Başarı için arkadaşlığın önemli olduğunu herkes biliyor. Ve takımdan bahsedilirken arkadaşlık çok iyi olduğu söyleniyor. Takım kazanırken kenetlenmek kolaydır. Kaybedildiğinde ise tam tersi durum yaşanır ve sorunlar başlar. 

Başarı kazanan ve efsane olan takımdan sonra neden transferlere dönüldü? Neden unutuldu takım içi ahenk? Bu sorulara yönetenlerinde akılcı yanıt verebileceklerini düşünemiyorum. Para harcayarak yüksek maaşlar ödeyerek hedeflenen başarılar gelmedi. Bu hesapsız harcamalar borç yükünden başka bir şey getirmedi.

Yönetici uzak görümü olan adamdır. Yöneticinin kısa orta ve uzun vadeli öngörüleri ve planları olmalıdır. Bu planlar içinde de işleri kontrol eder kulübünü başını derde sokmaz.

Bizim kulüplerimiz iyi yönetilmiyorlar. Yaptıkları iş ne kadar çeşitli gibi görünsede aslında kaynak israfından başka bir iş yapmıyorlar. Bu nedenle bizim gibi avrupanın en geç nesline sahip ülkeden futbol yıldızı çıkmıyor. İsviçre, Belçika hatta Avusturya gibi ülkeler atılım içinde önemli işler yaparken biz başarısızlık nedenlerini arıyor ve bulamıyoruz.

Sezon başında Trabzon'dan alınan Kaleci Tolga Zengin Beşiktaş'ta kaptan oldu. Tolga bir Trabzon'lu olmasına rağmen yedeği Onur'a formayı kaybetti ve forma bulamamaya başlıyıncada Beşiktaş'a geldi. Yani Tolga gerçek bir numara olamadı şehrinin takımında. Beşiktaş'a gelirken ne düşünüyordu bilinmez ama bu transferden en çok karlı çıkan Tolga Zengin oldu.

MAF tarihin efsane üçlüsü yıllarca birlikte oynayarak çok önemli işler yaptılar ve efsane olarak tarih yapraklarına geçtiler. Ancak onların hiçbirinin takım kaptanlığı yaptığı görülmedi. Rıza onların kaptanıydı ve bu görevi hiç bırakmadı kaptan.

MAF ın bir defa kaptan olmadığı Beşiktaş'ta Tolga belkide hiçbir şey yapmadan kaptan oldu. Bu Beşiktaş takım kimyasını anlatan en önemli faktör. Bir yanda başarı ve tarih yazılıyor. Diğer yanda ise hazırlık var. Köklü ve saygın kulüp olmak doğru programlar ile çalışmak gerektirir. İstikrar ise programlarda yer alır. Beşiktaş Trabzon ikinci kalecisini alıp kaptan yapıyorsa bu sorgulanmalıdır.

Takımın yapısı içinde farklı oyuncular olabilir. Kültür farklılıkları da olabilir. Arkadaşlık takımın olmazsa olmazıdır. Efsane takım kaptanı Rıza'nın başarılı olduğunu söylemek ne kadar kolaysa onun arkadaşlarının verdiği desteğide görmek o kadar önemlidir.

Beşiktaş alt yapısından en son çıkan oyuncu Sergen Yalçın. Şu anda Gaziantep'te TD lük yapan Sergen 40 yaşını geçti. Alt yapıdan kaç yıldır yıldız gelmediğini görebiliyormuyuz? Nihat yada Necip'in yıldız olduğunu söylemek çok zor. Necip gelişimini sürdüremedi Nihat ise bütün kariyerini yerle bir etti. Yani Sergen'den sonra alt yapıdan oyuncu çıkmadı.

Büyük kulüpler sürekli yıldız oyuncular yetiştirmeli ve bunların içinden de takım kaptanlarını çıkarmalıdır. Bunun için tabii teknik taktik ve kondisyon çalışmaları yapılacaktır ancak bunlar kadar önemli oyuncuların düşünce olarak gelişimleri sağlanmalı eğitimlerine önem verilmelidir. Sonuçta başarı beceri ve gücün akılcı kullanımı ve rakibe üstünlük kurmak için gerekenleri yapmak ile gelecektir. 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..