Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '09

 
Kategori
Siyaset
 

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir (5 senede bir)

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir (5 senede bir)
 

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!" diyordu Mustafa Kemal. Yalnızca milletin!Anayasada da böyle yazılmıştı. Peki neydi paşanın bu sözü ilke edinmesindeki amaç? Öncelikle bunun üzerine yoğunlaşmak gerek.

Mustafa Kemal Atatürk; milletin, toplum hayatında ulaşılacak son mertebe olduğunu düşünüyordu ve yaptıkları da bu doğrultudaydı. Asırlardır Osmanlı Devleti bu ülkeyi saltanat sistemiyle, monarşik bir yapı içerisinde yönetiyordu. Millet bir söz hakkına sahip değildi. Bu yüzden taht kavgaları, saltanat içerisindeki kinleşmeler vs. ülkeye büyük zararlar getiriyordu. Bir örnekle desteklemek gerekirse; 1402 Ankara Savaşın'da Yıldırım Bayezid'in Timur'a esir düşmesiyle ülkede Fetret Devri başlamıştır. Halk bu durumun eziyetini çekerken, Bayezid'in oğulları; Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet taht kavgalarına tutuşup bu dönemin uzamasına sebep olmuşlardır. Tarih bu tür olaylara daha birçok kez tekerrür etmiştir.

İşte Mustafa Kemal, özellikle son dönemlerinde büyük toprak kayıplarına sebep olan bu monarşik yapıdan bu nedenlerden dolayı rahatsızdı. Ve ülkenin artık gerçek sahiplerine; Türk Milleti'ne verilmesi kanaatindeydi. Zaten yaptığı en büyük yeniliğin Cumhuriyet olması, bu durumu apaçık sergiliyordu.

Ya günümüzde? Günümüzde durum öyle bir değişti ki; ne uyuyan uyuduğunun farkında, ne uyutan...

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Koskoca bir yalan!... Bak işi iyi düşünün. Nereye giderken? Sandığa giderken milletindir. Ama maddede ve manada egemenlik kayıtsız şartsız Allah'ındır." Kimisi de böyle düşünüyor...

Peki sorarım. Madem egemenliğin devlet yapısında bile kayıtsız şartsız Allah'ın olduğunu savunuyorlar, madem hem müslüman hem laik olunamayacağını düşünüyorlar; öyleyse neden mecliste, mitinglerde Atatürk'ü arkalarına destek alarak laiklik naraları atıyorlar? Gerçekten şaşırtıcı bir döngü. Bu da Türkiyeli olmanın ilkesidir belki; kim bilir...

 
Toplam blog
: 2
: 9087
Kayıt tarihi
: 09.08.09
 
 

1992 Samsun doğumluyum. Müzik dinlemek başlıca hobilerimden biridir. Şiir yazmayı seviyorum. Bu blog..