Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '07

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde kalite artırılıyormuş

Eğitimde kalite artırılıyormuş
 

Mili Eğitim Bakanlığı’nın kurum tanıtma yönetmeliği 9 Ağustos 2006 da Resmi Gazetenin 26254 sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiş. Bu yönetmeliğin 5. maddesine göre kurumlarda tabelaların renkleri ayrıntıları ile anlatılmıştır.

Bu tabelalarda kurum kuruluş adları;

a) Bakanlık merkez teşkilatı ile taşra teşkilatından il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri altın sarısı,

b) Okul öncesi eğitim kurumlarında pembe,

c) İlköğretim kurumlarında mavi,

ç) Ortaöğretim kurumlarında sarı,

d) Çıraklık ve yaygın eğitim kurumları, halk eğitim merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri, bilim sanat

Merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, iş okulları, çıraklık eğitim merkezleri, hizmet içi eğitim kurumları, öğretmen evleri,

Tesis ve kamp merkezleri, basım ve yayınevleri, özel dershane ve yurtlar, motorlu taşıt sürücü kursları ve benzeri kurumlarda yeşil, zemin üzerine siyah renkte temel büyük harflerle Türkçe yazılır. (Madde 5)

Şimdi tüm kurumların tabelaları bu renklere göre değiştirilecekmiş, bakanlığa bağlı okullarda velilerin katkıları ile tabelalar değiştirilecekmiş. Şimdi sizler sadece tabela değişimi ile eğitimin kalitesinin artırılacağını zannediyorsanız, yanılıyorsunuz.

Resmi Gazetede yayımlana ve okullara gönderilen yönetmeliği okumaya devam ediyoruz.

Madde 6 kurumların içindeki yönlendirme tabelalarını tanımlıyor. Ne olur ne olmaz kuruma girince yolunuzu bulamayıp kaybolursunuz diye olsa gerek.

Resim: http: //www.egesegitim.com.tr

MADDE 6 – (1) Bakanlık kurumlarının yerleşimindeki; birimi, bölümü, katları gösteren tabelalarda, stilize edilmiş logo’ya tabelanın solunda yer verilir. Logoda, yazı meşale alevine bloktur. Yön gösteren oklar sağ tarafta yer alır. Bu tabelalar, kurumlar için belirlenen zemin rengine göre düzenlenir.

Kurum içinde gideceğimiz yeri gösteren oklu logolu tabelalarla eğitimin kalitesinin biraz daha artırıldığını keşfederek okumaya devam ediyoruz.

Şimdi sınıfları, odaları adlandırma tabelalarının tanımının yapıldığı 7. maddeyi okuyoruz. Olur ya öğrenciler, öğretmenler hangi sınıfa gideceklerini şaşırabilirler.

MADDE 7 – (1) Bakanlık kurumlarında görevli olanların odaları ile derslik, atölye, pansiyon, spor salonu, toplantı odası, öğretmenler odası, kütüphane, laboratuar ve benzeri bölümlerin kapı girişlerinde yer alan tabelalar; ilgili bölüm/oda/sınıf kapısı koridora ve sol tarafa açılıyorsa kapının sağına, kapı koridora sağ tarafa açılıyorsa, kapının sol tarafına yüzeyle orantılı olarak yazım kurallarına uygun ve büyük temel harflerle yazılarak monte edilir. Tabelalar, kapı girişlerinin uygun olmadığı durumlarda uygun olan yerlere de konulabilir. Aynı bölüm veya oda farklı kişilerce ya da farklı faaliyetler için kullanılıyorsa tabelalar alt alta gelecek şekilde yerleştirilir.(2) Sınıf tabelalarında rakam kullanılarak sınıf düzeyi belirtilir. Bir sınıfın birden fazla şubesinin bulunduğu durumlarda, rakamın yanında alfabetik sıra takip edilerek büyük temel harflere de yer verilir.

Şimdi sınıfları da belirledik. Girelim bakalım sınıflara, odalara bakalım oralarda neler göreceğiz.

8. madde odalardaki, sınıflardaki; İstiklal Marşı, Atatürk Posteri, Gençliğe Hitabe, Logo,

Flama, Tanıtıcı Bayrak, Kurum Tanıtım Uygulamaları, Tanıtım Malzemeleri ve Semboller

Atatürk Posteri, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe tablolarının nasıl olacağı ile ilgili tanımları içeriyor.

MADDE 8 – (1) Her tür kurumda kullanılan; Atatürk Posteri tablosunda, Atatürk fotoğrafının altında "Mustafa Kemal Atatürk" yazısı ve "1881–1938" tarihleri yer alır.

(2) İstiklal Marşı tablosunda, metnin üst tarafında dalgalanan Türk Bayrağı bulunur. Amblemde yer alan meşale alevi metnin üzerinde filigran olarak yer alır.

(3) Gençliğe Hitabe tablosunda metnin üst tarafında Atatürk resmî bulunur. Amblemde yer alan meşale alevi metnin üzerinde filigran olarak yer alır.

21 maddelik bu yönetmeliği okurken içim daraldı. Hala tabelalar, logolar, renklerle uğraşmaktan bir türlü okullarda yapılan eğitimin kalitesinin artırılması için ne yapmamız gerektiğinin çözümünü bulamadık.

Yarıyıl tatilinin başladığı ilk gün öğrenci eline silahı alıyor, gidiyor öğretmenini vuruyor. Nedeni; “öğretmen öğrenciyi disipline vermiş, okuldan uzaklaştırma cezası almış.” Şimdi burada suç kimde? Öğretmende mi, öğrencide mi?

Okulların tabelalarının düzenlenmesi ile ilgili masraflar nereden karşılanacak diye de düşünebilirsiniz. O da öğrenci velilerinden istenecekmiş. Oysa birçok okul telefon borcunu, ısınma parasını ödeyebilecek güce bile sahip değiller. Hatta okullardaki memur, hizmetli kadroları olmadığından bu hizmetler de okul aile birliklerince velilerden toplanan paralarla yapılabilmektedir.

Eğitimin sorunları tabelaların rengi ile düzelecek mi? Kalite artacak mı? İyi bir eğitim alabilmeleri için öğrencilerin sorunları bitecek mi?

 
Toplam blog
: 222
: 1359
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Matematik öğretmeniyim. Liselerde okutulan MEB Talim Terbiye Kurulundan onaylı matematik ders kit..