Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '10

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde yine sonuncuyuz

Eğitimde yine sonuncuyuz
 

>Gün geçmez ki gazetelerde AB veya ABD lilerden Türkiye’ye bir övgü yazısı çıkmasın. Türk halkı da çocuk ya, hemen kanıyor. Tabi bu övgüler bir şahsın veya birilerinin hesabına çalışan bir kurumun yaptığı tespitler. İş yansız ciddi bir araştırmaya geldi mi tabir yerinde ise takke düşüyor kel görünüyor. Bu gerek ekonomik gerekse sosyal konularda böyle. Özellikle AB Türkiye’ye bir şeyler dayatacak, bir şeyler isteyecekse, bir ay evvelden övgü yazıları sırt sıvazlamalar başlıyor.

OECD tarafından her 3 yılda bir yapılan PISA eğitim araştırmasındaTürkiye yine son sıralarda yer aldı. 15 yaşında 470 bin öğrenci ile dünya genelinde yapılan çalışma sonucunda Türkiye’nin eğitimde 2000 yılından bu yana bir arpa boyu yol gidemediği görüldü. Mevcut eğitim sistemi ile bir yerlere gitmesinin, ilerlemesinin de mümkün olmayacağı kesin. ABD nin uydusu olacağım diye onların hiç de iyi bir sistem olmayan eğitim sistemlerini alır, bir de buna imam hatip türü içinde sosyallik olmayan tam tersi sosyalliği dışlayan bir eğitim sistemini eklerseniz karşınıza çıkacak olan tablo başka bir şey olmayacaktır.

Ülkelerin eğitim politikalarını değerlendirmek ve eğitim sistemlerini geliştirmek için yapılan araştırmada OECD üyesi olan ülkelerin sıralandığı listede Türk öğrenciler metin anlama, matematik ve fen bilimlerinde 800 üzerinden sırasıyla 464, 445 ve 454 puan aldı. Böylelikle Türkiye, araştırmaya yeni dahil olan Şili’yi ve her araştırmada son sırayı kimseye bırakmayan Meksika’yı geride bırakarak sondan ikinci oldu. Her ülkenin beşbin öğrenci ile sınava katıldığı bu prestijli sistemde maalesef tutacak dalımız yok. Türk öğrenciler her üç alanda da OECD ortalamasının altında kaldı. 2006’da yapılan araştırmada fen bilimlerinde 424 puan alan Türk öğrenciler yayınlanan yeni sonuçlarda 454 puan alarak kendilerini geçmeyi başardı. Okuma alanında 3 yıl önce yapılan araştırmada 447 puan alan öğrenciler bu yıl 464 puan aldı. Matematik alanında ise 2006’da 424 alan 15 yaşındaki Türk öğrenciler bu yıl 445 puan aldı.

Bir dönem Milli Eğitim Bakanı olan Hüseyin Çelik’de bu araştırmadan iyi bir sonuç alamayacağımızı “arpa ekip buğday biçemezsiniz” sözleri ile kabul etmiş, başarının ilerde geleceğini söylemişti.

Diğer iktidarlardan bıkıp AKP yi başa getiren halk sekiz yıldır bekliyor. Birçok diğer konuda olduğu gibi eğitimde de bir arpa boyu yol gitmediğimiz kesin. Bu iktidarla devam etmemiz durumunda artık bu sınavlara bile girmemizin bir anlamı olmayacaktır.

İzmir. 2010-12-08

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..