Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '11

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Eğlence sektörüne girmek

Eğlence sektörüne girmek
 

Ünlü olmak kim istemez ki? Peki, bu iş bu kadar kolay mı? Kaynak: Google


Eğlence sektörü dışarıdan ışıltılarla dolu bir dünya gibi gözükse de aslında hem girmesi hem de bu dünyada başarılı olunması o kadar da kolay olmayan bir sektördür. Elbette ki her işin zorlukları vardır ama bu sektör insanların tam göz önünde olan eğlence dünyası olunca zorlukları da diğer işlere göre daha fazladır. Öncelikle kazanç ve popularitesi çok yüksek olduğu için insanlar bir anda bu sektörde parlamak istemektedirler. Halbu ki eğlence dünyasında çok kazananlar ancak en çok göz önünde olanlardır.Bazı zaman yetenekli olmak bile bu sektörde sizi kurtarmaya yetmeyecek ve ister istemez bir hayal kırıklığı yaşamanıza neden olacaktır. 

Eğlence sektörünün içerisinde televizyon, sinema ve sahne gibi üç büyük alan bulunmaktadır. Bu alanlar da kendi içerilerinde ayrılarak, şarkıcı, oyuncu, şovmen, komedyen, yönetmen, model vb mesleklere bölünmektedirler. Sektörün içerisindeki yapısı dünyanın her yerinde oldukça karışıktır. Kendini kanıtlamak isteyen binlerce insanın belki de onlarca kapıdan geçerek ulaşacakları platformlara kadar yaşayacakları ne yazık ki zaman zaman trajedileri de beraberinde getirmektedir. Bu yüzden sektörün dışarıdan görünen kısmı yanıltıcı olabilir. 

Ünlülerin ışıltılı hayatına özenen çok sayıda genç yalnış kararlar alarak girmek istemedikleri yollara dahi sapabilmektedirler. Bu yüzden de eğlence sektörüne girmeden önce yeteneklerinin farkında olmak ve planlı bir çalışma programı izlemek en doğru seçenektir. Ayrıca ne kadar yetenekli olursanız olun sizin ulaşmanız istediğiniz yerin anahtarları çoğu zaman başkalarının elindedir. (Kanal yöneticileri, ajanslar, menajerler vb.) 

Eğlence sektöründe yükselmiş kişilerin çoğu toplumda tanındıkları için ister istemez içlerinden havalı tipler ve sizi küçük görecek olanarın sayısı oldukça fazla olacaktr. Bu tip kişilerle sık sık karşılaşacağınız için baştan kendinizi ve ruh halinizi hazırlamanızda yarar vardır. Sektörün kazancı boldur çünkü popülaritesi çok fazla olan bir dünyadır. Fakat sektörde en büyük kazancı ancak zirveye yakın olanlar almak da diğer kişiler ise yeteneklerine rağmen istedikleri kazancı sağlayamamaktadırlar. Örneğin çok kaliteli yaşlı bir tiyatrocu popüler dizinin genç oyuncusundan çok daha az kazanmaktadır. 

Eğlence sektörüne ilk adımı atacağınız nokta öncelikle kendi yeteneklerinizi keşfetmek olacaktır. Şarkı söylüyor ya da çok iyi rol yapabiliyorsanız o zaman okulunuzda veya çevrenizde bulunan etkinliklerde kendinizi göstermeniz gerekmektedir. Bu sayede sahne tecrübesi kazanacak ve izleyicilere sizin özel olduğunuzu hissettireceksinizdir. Dünyanın bir çok yıldızı daha küçük yaşlardan itibaren sahnelere adım atmakta ve bir hayat boyu bu mücadelelerine devam etmektedirler. Elbette ki sadece sahneye çıkmak işin ilk adımıdır. 

Bunun ardından gelecek en önemli adım kendinizi sürekli geliştirmek olacaktır. Hangi alanda insanlara hitap etmek istiyorsanız o alandaki yeteneklerinizi güçlendirmeniz gerekmektedir. Örneğin Cem Yılmaz daha 20'li yaşlarının başında Leman’da çizerliğe başlamış ardından da sahnede tek kişilik gösterilerle insanlara hitap ederek kitle kazanmıştır. Sizde aynı şekilde sahneye ve insanlara yakın olduğunuz sürece şansınızı arttırmayı başarabilirsiniz. 

İki önemli adımın ardından yapacağınız en önemli şey çevre kurmak olmalıdır. Doğru insanları bulmaya çalışmalı ve sizi bir adım öteye geçirecek kişilerle arkadaş olmalısınız. Bu bir mekan sahibi ya da tanınmış bir yapımcı olabilir. Sizlerin çevresinde eğlence dünyasından ne kadar çok insan varsa o kadar çok kapınız olacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise sizi kullanmak isteyen kişilere karşı uyanık olmanız gerektiğidir. Aksi halde daha yolun başında hiç istemediğiniz olayların içerisine çekilebilirsiniz. 

Eğlence dünyasına ucundan da girmişseniz kendinizi her türlü eğitime açık bir duruma getirmeli ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi istemelisiniz. Örneğin tango dansı yapıyorsunuz ama bunun yetmediğini düşünüyorsanız yanına başka dans stillerini de öğrenerek kendinizi çok yönlü kılabilirsiniz. Ya da tangoyu en iyi nasıl yapacağınıza inandığınız her türlü okul ve kursa yazılabilirsiniz. Sürekli öğrenmek ve kendinizi geliştirmek bu sektörde sizi en çok besleyen güçlerden biri olacaktır. 

Her ne yaparsanız yapın insanlara kendinizi duyurun. Bu yüzden de sürekli olarak gösterilerinizi ve diğer tüm çalışmalarınızı dünya ile paylaşın. Günümüzde internet ve sosyal paylaşım siteleri inanılmaz güçlendiği için sizde buralardaki yerinizi alarak sosyal yaşamınızı genişleterek izleyicilere ulaşmaya çalışın. Dünyayı iyi takip edin ve yabancı dillerinizi mutlaka güçlendirin. Bu siz sektördeki diğer kişilerin önüne geçirecektir ve yabancı eğlence dünyalarına da konsantre olmanıza yardımcı olacaktır. Son günlerin dünyaca ünlü ismi Justin Bieber'da sosyal medyanın sayesinde yeteneğini dünyaya duyurmuştu. Oldukça yetenekli olan bu genç adam hem şansının hem de etkili isimlerin yardımıyla şu anda tüm dünyada bir fenomen olma yolunda hızla ilerliyor. 

Eğlence sektörü bazen çok nankör olabilir bunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Sürekli gelecek olan olumlu ya da olumsuz eleştirilere hazır olun. Göz önünde olan bir iş seçtiğiniz için size sözlü olarak ağır eleştiriler de olabilir. Yaptığınızın kaliteli olmasına özen gösterin aksi halde çevrenizde gördüğünüz saçma sapan işlerle sektörün oyuncağı durumuna gelmiş olan kişilere dönüşebilirsiniz. Bu yüzden duruşunuzdan giyiminize kadar kalitenizi sürekli yükseltmeye çalışın. 

Boş yere gereksiz kavgalara ve dalaşmalara girmeden sadece işinizi yapmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca son olarak şunu kesinlikle unutmayın. Çok yetenekli olabilirsiniz ama bazı zamanlarda eğlence sektöründeki kariyerinizi şans faktörü belirlemektedir. Bu yüzden şansa inanın ve onun geldiği anları elinizden kaçırmayın. Eğlence sektörüne göre değilseniz bunu kafanıza çok takmayın ve ünlü olmak sevdasından uzak durun. Çünkü ünlü olmak her zaman iyi işler yapmak anlamına gelmeyecektir. Belki de bambaşka bir sektörün içerisinde yıldızınız parlar ve bir bakarsınız o sektörün yıldızı oluverirsiniz. Eğlence sektörüne ünlü olmak için değil sevdiğiniz için girin. 

Hepinize bol şanslar,  

Rıfat Karlova 

 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..