Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

11 Kasım '06

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Ekmek

Ekmek
 

Bizim ekmegimizi anam yapardi. Ben Hediyelerin evinden hatirliyorum. Unu geceden yogurur. Hamuru mayalar. Ertesi gune kadar hamurun kabarmasini beklerdi. Kocaman bakir legen icinde ki hamuru omuzlar, ileri de ki firina giderdi. Biz cocuklar da anamizin pesinden. Firinda obur karilar. Kadinlar hamami gibi. Sirada beklerler. Sirasi gelen ununu dokup, ekmegini acardi. Once bir avuc dolusu hamur koparirlar, ellerinde yumak yaptiklari hamuru onlerine actiklari unun ustunde yuvarlarlardi. Sonra da yumruk yaptiklari elleri ile hamuru acarlardi. Hamur yeterince ince olunca, parmaklari ile uzerini noktalar, bir nevi desen verirlerdi. Arada bir kiyak olsun diye, actiklari hamurun uzerine yumurta surerlerse, kiymetli ekmek, corek olurdu. Firinci ekmekleri tahta mala ile yanan odunlarin yanina bir yere yerlestirirdi. Ekmeklerimiz sicak tasin uzerinde piserdi. Sonra anam pismis ekmekleri uzeri cinko kapli tepsilere yukler, omuzlayip eve getirirdi.

Biz carsi ekmegini, yani carsi firinlarin da pisen ekmegi, arada bir alirdik. Carsidan ekmek alip yemek bize cok fiyakali bir is yapmisiz gibi gelirdi.

Koy de ninem sacin uzerinde ince ince, yaprak gibi ekmek pisirirdi. Sac ekmegi derdik. Icine tereyag surer yerdik. Cokelik de. Arada bir de kalin kalin "kombe" yaparlardi. Kombeyi daha sicakken parcalar once uzerine tereyag akitirdi. Sonrada sarmisakli ayran. Oyle kasiklardik.

Sicak hamura bulgur karistirip pisirir, ustune once tereyag, sonra sarmisakli ayran dokup yersen ayri bir yemek olurdu. Biz "girrik" derdik. Ben bir kac sene oncesine kadar kendim yapardim.

Fabrika ekmegi yayginlasti. Mahalle firinlari oldu. Evde ekmek yapmaz olduk. Fabrika ekmeginin icinden bazen bez, bazen para, bazen de baska seyler ciktigi olurdu...

Fabrika ekmegine alistik. Francala derlerdi. Sicakken iyi olurdu. Sabahleyin sicak taze ekmek, zeytin, peynir cay. Yeterdi.

Harbiye'ye gittik. Ekmekler kuculdu ve karardi. Megersem askeri firinlar da yapilirmis. Alistik. Harbiye'den sonra da gorevli oldugumuz yerlerde yedik. Ama biz, bizim EKMEK den vazgecmedik.

Baglarbasi'nda firin yanimizdaydi. Gider sabah ekmeginin cikmasini beklerdim. Kutahya da ekmegimizi erkenden alirdik. Bazen carsiya sirf taze ekmek icin gittigimiz olurdu.

Ramazan Pidelerini saymazsak, bizim ekmegimiz sadece bir cesitti. Firin ekmegi.

Simdi?

Ekmek cesit cesit. Sarmisakli ekmek, bugday ekmegi, misir ekmegi... Fransiz, Italyan... Tost ekmegi, sandovic ekmegi?...

Yahu dogru durust ekmek yok mu? EKMEK!...

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..