Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '21

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomi ve Doğal Afetler

Ekonomi ve Doğal Afetlerin Etkisi

 

Geçen haftasonu doğal afetlerle ilgili yazmıştım (okumanız faydalı olacaktır) ve küresel doğal afetlerde ki artışları sizlerde görüyorsunuzdur ve görmüyorsanız görmeye başlasanız iyi olur. Çünkü öncelikle şunu belirteyim ki bu afetler ekonomiyide derinden etkileyecek. Olay biraz sel biraz yangın ve zaten bunlar her sene olan şeyler diye düşünüyorsanız büyük bir yanılgı olur.

 

Tüm dünyada yangınlar ve seller şu anda her sektörü etkiliyor ve özellikle de en temel olan sektörü: gıda!

 

Amerika, Çin, Avustralya, Avrupa, Rusya ve Afrika, Hindistan, Endonezya’dan tutun her taraf doğal afetler ile savaşıyor. Bu doğal afetler bu ülkelerin en başta, elbette Türkiye’de de, tarım ve hayancılığı çok olumsuz şekilde etkileyecek. Havanın ısınması ile iklimlerdeki değişiklikler ve sel ve yangınlar hem tarım alanlarını, hem depoları hem de hali hazırdaki hasatları büyük ölçüde yok etti.

 

Ekonomik olarak bu şu demek: önümüzde kıtlık olacak. Büyük olasılık falan demiyorum kesin olacak diyorum ve Türkiye’de olmaz diyorsanız yerinizde olsam bir doktor kontrolüne giderdim.

 

Gısa fiyatlarında oluşacak artışlar alım gücü zayıf olan halkı iyice zorlayacak ve ekinlerin azalması tüm dünyada gıda ve zaten kritik olan temiz su sıkıntısını daha da arttıracak. Kitelesel olarak az olan gıda ürünleri kentlere ulaşmakta zorluk çekecektir ve bu doğal afetler de insanoğluna soluk aldırmayı bırakmayacağı için giderek büyüyen bir arz sıkıntısı oluşacak. Zaten dünya da kendi kendini doyurabilen ülke sayısı çok az bir de buna küresel ticaretten kaynaklı yok ettiğimiz tarım ve hayvancılığı koyarsanız ülkemizde de sıkıntı yaşayacağımız kesin. Bu yüzden küresel gıda ve su kıtlığının ekonomik götürülerini hesaplayın.

 

Kısaca özetleyim. Pandemi ile zaten biten turizm komple bitecek. Turizme yatırım yapmak kadar aptalca bir yatırım olmayacak. İnsanoğlu sağ sola uçmayı bırakacak dolayısıyla bu sektör ölecek! Şimdiden Allah rahmet eylesin!

 

İşsizlik zaten büyük bir kriz ve giderek küresel olarak da artacak ve bu inşaat, tekstil ve imalat sektörlerini çok kötü etkileyecek. Ek olarak insanlar aşı olunca bu pandeminin biteceği kanaatinde, ne diyebilirim ki dünya o tür insanlarla dolu maalesef, iki kulak arasında sadece cereyan var. Pandemi de dalgalar ve kısıtlamalar bitmeyecek bimesi mükün değil ve aşı ile de geçmeyecek. Bu yüzden gevşemeyin ya da hastalık ve ölümü göze alın.

 

Piyasa: geçen ekonomi yazımda Dolar düşecek demiştim 8.30-20 bölgesine ve düştüde bence biraz daha inecek yeri var 8.15-20 aralığına kadar gerileyebilir ve bu alım için fena olmaz. Değerli metallerde fikrim değişmedi fiyat düştükçe alın ve tutun. Borsa nın yükselişi bence uzun yıllar olmayacak satıştan yanayım kısa orta ve uzun vadede.

 

Kısacası doğal afetler ve pandemi ekonomiye çok daraltacak ve kıtlık önümüzde bir çok ülkede olacak ve hepimiz nasibimizi alacağız! Tavsiyem ihtiyaç ekonomisi moduna geçmek ve hükümetin acil (geç bile kaldılar pandemi çıkar çıkmaz yapılmalıydı) tarım acil planı ve uygulaması yapılmalı.

 

 
Kayıt tarihi
: 04.02.17
 
 

Ashburton High School (Londra), John Ruskin College (Londra), ODTÜ İşletme (Ankara), Macquarie Univ..