Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonominin Ufku Sınır Ötesinde

Ekonominin  Ufku Sınır Ötesinde
 

Ekonominin global ağlara takılması, istikrara payanda olduğu gibi, o ağların örgüsel kurallarının da yapısal devamının yerel uyumsuzluklara takılmaması gerekir.

Türkiye ekonomisinde karar istikrarı önemli olduğu gibi, istikrarın devamı için de istikrar hatının işlerliği doğrultusunda dinamik devigenlik özelliği kazandırılarak oto uyum mekanizmalarının teretdütsüz olması gerekmektedir.

İç ekonomik potansiyelin, tüketimde yoğunluğun milli gelir seviyesi ve paylaşımının yeterli genişliği sağlamaması , teşebbüs ve üretimi dışa yöneltme stratejisini geliştirmiştir. Bu dış üretim ve pazarlama ağı ülke ekonomisinde istikrara önemli katkılar verecektir.

Ancak globalleşen müteşebbis girişimlerinin kurumsallaşark yaygınlaşması gerekmektedir. Genişleme yapılanmasının güven kazanıcı niyet ve politikalar doğrultusunda gelişmesi gerekmektedir. Güven en önemli yatırımdır. Marka olmanın birinci uyarım aracı güven ve kalitedir.

Ülke ekonomisimdeki finans dengeleme kaynağı yıllar öncesinden gelen işçi dövizi girdisinden dış yatırımlar kar aktarımlarına dönmesi önemli bir devinimdir. İhracat yükselişi, yaygınlaşan dış parzarlama ve üretim yatırımlarının ülkemizi merkez almaları stratejisi ile devam ettirecektir.

Dış yatırım ve girişimlerin işgücünü ve hammadde, aramalı ihtiyacını ülkemizden karşılamasının tedbirlerinin alınması önemli bir yapısal destek olacaktır. Bu yönü ile ülkemize girecek döviz, kar aktarımlarından daha reel giriş olacaktır. Bu konuda ki görülen sektör müteahhitlik olmakla beraber bunun imalat ve pazarlama sektörlerine yaygınlaşması bu konuda istikrar ve süreklilik sağlayacaktır.

AB nin ufuktan silinmemesi güneşin doğma ihtimalinin yakın olmasının hissedilmesi güven ve geleceğe altyapı desteği oluşturmaktadır. Kredi ve finans yöneliminde ekonomimizin dayanak hinterlandının güvenli olmasını bu hedef önemli destek yapmaktadır.

Şimdiye kadar ilk öne sürülen siyasi istikrar yetersizliğinin son demokratik gelişimler sonunda önemli ölçüde geride kalmış olması finans ve yatırım çevrelerince engel olarak gösterilmesi arşivlere kalkmış olacağı zaman gelmiştir.
Ekonomideki etkenlerin dış yansımalar olduğu son aylarda ki ekonometri izdüşümlerinden anlaşılmakta olduğu görülmektedir.

Öyle anlaşılıyor ki dünya ekomomisine yön vermede etkin olan ABD ekomomisinde ki istikrarda açık dış politikaları gereği öngörülebilmektedir. Sıcak askeri faaliyetleri olduğu sürece her savaş ekonomisinde olduğu gibi bu ülkenin de para değerinde, fren etkisi yapacağı, belki şimdi olduğu gibi geri çekeceği anlaşılmaktadır.

Çin ekonomisinin istikrarı, kendi iç tüketim potansiyelini ekonomik yapısına entegre etmesi gerekmektedir, Dış satıma dayalı Çin ekonomisinin iç dengeleri ile ayakları üstünde durabilmesi gerekmektedir, popülasyon var, ancak ekonomiye katılımı önemlidir. Aksi halde ani dış vurgun Çin'in sosyo ekonomik yapısı geregi soru işaretlerini taşıyacaktır.

Bütün bunların yanında önemli yer alan, ülke yöneticilerinin dürüst davranmaları, kişisel heva ve hevesin kurbanı olmamaları gerekmektedir.


Nariçi 05.10.07



















 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..