Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonominin kara delikleri, lojman ve saltanat arabaları...

Ekonominin kara delikleri, lojman ve saltanat arabaları...
 

Eski hükümetler döneminde önlenemeyen makam otomobili ve lojman saltanatı AKP iktidarı döneminde de sürüyor. Maliye Bakanlığı’nın uyarılarına karşın hem lojman hem de makam otomobili sayısı artmaya devam ediyor.

Şimdi bir de eskiden olmayan bedava cep telefonu saltanatı söz konusu. Her çalışanın elinde iki telefon, birisi resmi, diğeri özel!

Kamuda savurganlığın azaltılması amacıyla hız verilen son lojman ve sosyal tesis satışından beklenen sonuç alınamadığı resmi rakamlara yansıyor.

2014 bütçe tasarısı ile Maliye Bakanlığı verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre satışı hızlandırma kararının alındığı son 2 yılda lojman sayısı azalacağı yerde arttı, hazırdaki lojman sayısına net 7 bin 815 yeni lojman daha eklenmiş. Haziran 2011'den bu yana üniversiteler hariç kamudaki toplam lojman sayısı 235 bin 377'ye çıkmış.

Lojman sayısındaki artış, büyük ölçüde Milli Savunma Bakanlığı (MSB) için son iki yılda yaptırılan 10 bin 720 yeni lojmandan kaynaklanmış. Ancak, MSB tablonun dışında bırakıldığında dahi, Maliye Bakanlığının uyarılarına rağmen lojman satışının istenilen seviyeye ulaşmadığı görülüyor. Son 2 yılda MSB hariç kamunun elindeki toplam lojman sayısı yüzde 1.6 azalışla 185 bin 567'den 182 bin 662'ye düşmüş.

Kamunun sahip olduğu toplam lojman sayısı, her 10 memurdan yaklaşık 1'inin lojmanlarda ikamet ettiğini gösteriyor. Lojmanlarda oturan memurların önemli bir bölümünün ise kendi evinin olduğu biliniyor. Son iki yılda özellikle Maliye, Adalet, Gümrük ve Ticaret, Sağlık bakanlıklarıyla TBMM, Danıştay ve Kamu Düzeni Müsteşarlığı gibi kurumların lojman sayısında önemli artışlar olmuş.

Son iki yılda kamudaki kamp ve sosyal tesislerin ise 617'si satıldı. Halen satılmayı bekleyen sosyal tesis sayısı 2 bin 783'ten 2 bin 166'ya düştü. Son veriler, satışları hızlandırma kararının lojmanlardan çok sosyal tesislerde sonuç verdiğini, iki yıl içinde her 4 sosyal tesisten 1'inin satıldığını gösteriyor.

Verilere göre aynı dönemde kamunun elindeki taşıt sayısı 83 bin 357'den 87 bin 859'a çıkmış. Taşıt sayısı son 2 yılda net 4 bin 502 artmış.

Tabi bir de dışarıdan kiralanan 12 bin araçla taşıt saltanatına destek sağlanıyor.

Memurların elinde bulunan ve faturası devlet tarafından ödenen cep telefonu sayısında olağanüstü artış olduğu da gözden kaçmıyor. Bütçe verilerine göre son 2 yılda memurların “bedava” kullandığı cep telefonu sayısı 7 bin 178'den 11 bin 184'e çıkmış. Yüzde 55,8'lik bu artış sonucunda 4 bin 502 memur daha, faturası devlet tarafından ödenen telefona kavuşmuş. 

Bu arada Başbakanlık örtülü ödeneğinin de 11 ayda, 1 milyar 187 milyon liraya ulaştığını unutmamak gerek. Bunu eski parayla yazacak olursak bir katrilyon yüz seksen yedi trilyon lira!

Netice?

Yiyin efendiler yiyin…

Bu ülke ne kadar çok soyulursa, o kadar gelişiyor!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..