Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '20

 
Kategori
Borsa
 

Ekonomiye Bakış 1

  Merkez bankamızın faiz indirimi ile yazımıza başlayalım.

   TCMB bir haftalık repo faizini 21 Mayıs tarihinde yaptığı açıklama ile %8,75'ten %8,25 oranına indirdiğini açıkladı. Piyasa bu faiz indirimini daha önce fiyatladığından ve 50 baz puanlık indirim daha önce ki seri indirimleri karşısında fazla etki yapmadı. Faizlerin aşağı yönde inmesinin temelinde; enflasyonun aşağı yönde inme eğilimi göstereceğini ve bunun yanında Covid-19 pandemik  karşısında tüm dünyada ki ekonomik küçülme karşısında,  genişlemeci para politikasına devam etme kararı vermiştir. Faiz indirimi ile TL'ye olan ulaşım maliyetini azaltarak başta kurumsal firma ve kobilerin TL taleplerinin hızlı ve en az maliyetle karşılanmasını amaçlamaktadır. Kısaca reel piyasanın daha derin resesyon sürecine girmesini istememektedir. Sadece faizin indirilmesi yeterli olur mu ? Elbette ekonomide tek bir karar ile hedefe ulaşmak oldukça zor hatta imkansızdır. Ekonomik yapılar birçok sebebin aynı anda ve aynı yönde hareketini gerektirmektedir.Faizin yanında güçlü bir hikayeye ihtiyaç duyulmaktadır.  

 

BIST 100 : 124,000 puanlardan aşağı yönde ki hareketler ile  80,000 düzeyine inmişti. Bu inişte covid-19 un etkisi oldukça hissedilir olmuştur. Son yapılan Avrupa başta dünyadaki kısıtlamaların gevşetilme haberleri ile BIST 100 endeksi toparlanma sürecine girmiş ve 22 Mayıs son işlem gününde 103,024 puandan katmıştır.

-  Endeks alacağı olumlu bir haber ile yukarı yönde 105,330 / bu noktayı görmesi ve pozitif haber akışının devam etmesi durumunda 109,190 değerini görebilir.

 -Endeks alacağı olumsuz bir haber ile aşağı yönde 97,720 destek noktası ile ve bu destek noktasını aşağı yönde kırmaya devam etmesi durumunda 97,720 değerini görebilir.

 

 

DOLAR/TL :  Dolar kurunda ki sıcaklık soğuma sürecinde yoluna devam etmektedir. 7,20 düzeylerinden 6,81 düzeylerine inen kurda son MB faiz indirimi kaynaklı tepkide oldukça düşük geldi.Kur üzerinde en büyük baskı İthalatımız ve enerji fiyatları görülürken turizm gelirleri de bu sene oldukça etkili olacaktır. Ülkemiz turizm gelirlerinden yılda ortalama 30 Milyar $ gelir elde ettiğini düşünürsek bu tutarın etkisini hissedeceğimizi söyleyebiliriz. Kısa vade de dolar kurunda büyük bir tepki beklememekte ve yakın zaman da yapılacak bir swap anlaşması ile aşağı yönde TL'nin değerlenmesini beklemekteyim.

 

Gündemde Neler Var :

- ABD - ÇİN gerilimi devam ediyor.

-Covid - 19 için aşı ve tıbbi bir gelişme bulunamasa da dünya yayılma hızını kontrol altına almış gibi görünüyor.

- Pandemi sonrası başta uluslararası şirketler ve kurumsal şirketlerin mali durumları ve nasıl bir yol çizecekleri henüz netliğini göstermedi. Faaliyetleri kaldığı yerden devam etmeyeceği kesin..

- Türkiye de erken seçim tartışmaları devam ediyor.

-Türkiye cari açığımız 5 milyar $ olarak açıklandı.

- Türkiye Eximbank 678 milyon $ sendikasyon (1 yıl vade ) kredi anlaşması yaptı.

- Euro bölgesi 2020 1Ç için %3,2 daraldığını açıkladı. Başı çeken ülkeler ; Fransa, Slovakya,İspanya, İtalya gelmektedir.Merkez bankamızın faiz indirimi ile yazımıza başlayalım.

   

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 01.12.09
 
 

1984 Elazığ  doğumluyum. Marmara üniveristesi İktisat bölümü mezunuyum. Her türlü alana ilgi duya..