Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Virüs Sonrasına 1

 

   Son veriler 2020 pandemik olayının etkisinin azaldığı ama dikkat edilmesi gerektiği yönünde gelmektedir.

   Esas soru şu olamalıdır. Virüs sonrası dünya ekonomisi nasıl değişecek /değişecek mi ?

Şunu belirmeliyim ki sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğunu gören dünya mutlaka virüs sonrasında sağlık sistemlerini tekrar güncellemek istemelidir. Bu yazıda işin ekonomik ve özellikle finansal boyutuna bakalım istedim.

ABD dünyanın bir numaralı ekonomisidir. Yaşananlar karşısında ünvanına yakışan bir görüntü göremesekte! Ancak dünya finansal piyasalarının major endeks ve göstergeleri ABD olduğu için tüm dünya burada ki sayıları, oranları, takip etmektedir. ABD başta olmak üzere AB ülkeleri olabildiği kadar duran ekonomik göstergeler karşısında paranın piyasalara ( reel + finansal ) akışının durmasını önleme yönünde para enjekte etti. Genişletici mali politikaları hızlı bir şekilde uygulamaya almaya çalıştı.

ABD virüs ile birlikte 700 milyar $ lık bir paket ile başladı. Belirsizlik ile birleşince bu tutar 5 Trilyon $ ve sonrasında sınırsız varlık alımı yapacağını açıklaması ile sonuçlandı. Son  FED bilançosu; 6,42 trilyon $ fazla vermiş durumdaydı .

Almanya ise sürece 750 miyar $

Fransa 150 milyar $

ingiltere 500 milyar $

Türkiye 200 milyar TL ( 15 /5/2020 itibari ile 30 milyar $ ) destek paketleri ile katıldı.

Bu veriler işaret etmekte ki  para oldukça bollaşacak. Varlık fiyatları artacaktır. Belirsizlik her zaman riskten daha kötüdür. Çünkü riskte olumsuzlukları bilir ve hesaplayabilirsiniz. Belirsizlik ise tam bir koyu  karanlıktır. İşte bu virüs tam olarak dünyaya bunu yaşatıyor. İşte yukarıda ki mali destek paketleri bunun sonucunda oluşmuş adımlardır. Şimdi tekrar sorumuzun cevabına doğru gelelim. Bollaşan herşeyin fiyatı düşer. Değer kaybeder.  Piyasalar düzelme sürecine girdiğinde fazla paralar artan fiyatlar karşısında düşüş eğilimine geçecektir. Ekonominin yapısal değişimleri konusuna girmeden kısaca şunu belirtmeliyim ki özellikle ABD ve AB gördü ki Çin dünyanın fabrikasıdır. Çin üretmeyince üretim duruyor. Bu konu için şuan onların sorunu diyerek nokta koyuyorum. Para arzında ki artış ile özellikle finansal piyasalarda bir süre aşırı bir şişkinlik yaratarak sonrasında dengelenme eğilimi için düşüş trendi gösterecektir. Bu konu için ayrı bir finansal yazı yazmak gerekiyor gibi.

 Şimdilik burada bitirelim.Zor bir dönemden tüm ulusal yapılar olarak geçiyoruz. Yaşanan herşeyin insanlar için olduğunu unutmayalım.

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 01.12.09
 
 

1984 Elazığ  doğumluyum. Marmara üniveristesi İktisat bölümü mezunuyum. Her türlü alana ilgi duya..