Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '15

 
Kategori
Haber
 

Emeklilere müjde

Emeklilere müjde
 

Çalışan emekliler


Bu başlığı okuyup emekli maaşlarımıza zam geldi kanısına kapılanlardan özür dilerim. Bir ülkenin ekonomi dengelerine akıl verecek kadar konuda yetkin olmamama rağmen olabilirliğini ya da yanlışlığını açıklayacak bir bilgi edinmek için kaleme aldığım bu yazıda, emekli maaşlarının arttırılmasının devlete yük olmak şöyle dursun tam tersi ekonomik büyümeye katkıda bulunacağını tartışmaya açmak amacındayım.

Ortalama Bin TL olan emekli maaşı ile temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan çoğunluğun, her türlü harcamasını kısıp,  maaşa mukabil bankalardan kredi kullanarak yaşamını gittiği yere kadar yürütmek durumunda bırakılmış olduğu hepimizin malumudur.

Bu durum temel ihtiyaçların dışında tüketim yapamayan önemli bir nüfusun K.ekonominin en önemli kuralı olan üretim için tüketim çarkının çalışmasına katkıda bulunmadıkları gerçeğidir.

Oysa,

1-Her hangi bir üretimde bulunmayan emeklilerin gelirlerinin arttırılması üretim malları üzerinde bir fiyat artışı yaratmayacağı için enflasyona etkin bir faktör olacağı düşünülemez.

2 - Temel ihtiyaçlarının dışında ki tüketimleri, üretim çarkının dönmesine gerçek bir destek olur. Bu yıl itibariyle 10 milyon kişiye ulaşan emekliler için devlet her ay yaklaşık 10 milyar ödeme yapıyor.

3 - Bankalara nakit yatan emekli maaşları yetersizliği insanları,  fişsiz faturasız üç kuruş indirimli satın almaya teşvik eder bir miktar olduğundan, bir yandan KDV ödemekten kaçmaya bir yandan da satıcı ticaret erbabının vergi kaçırmasına destek olmaya zorluyor.

4 - Maliye Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan yıllık Meslek gruplarına göre ortalama vergi dağılımı listesi incelendiğinde, özellikle bu dar gelirli insanların harcama yaptığı birçok meslek erbabının ne kadar düşük vergi ödediğini görünce bu kayıt dışı harcamaların, her türlü tedbire rağmen, bir türlü önüne geçilemediği de anlaşılmaktadır.

5 - Emeklilere ödenecek maaşların banka maaş hesapları yerine, kullanımları için kendilerine NAKİT ÇEKİMSİZ HESAP KARTI ŞEKLİNDE ÖDENMESİ HALİNDE,  harcamaların tamamının kayıtlı olarak yapılması zorunlu kılınabilir.  Bu yöntem tüm harcamaların alıcı ve satıcının ödeyeceği vergi olarak devlete yapmış olduğu zamdan fazla miktarda değer olarak geri dönecektir.

6-Şu anda maaş olarak 1000 TL gelirin 300 ünü elektrik, su, doğalgaz gibi resmi faturalara yatıran emekli, geri kalan tüm harcamasını fişsiz faturasız yapabilir ve kayıt dışı kullanırken, 2000 TL ye çıkartılmış MAAŞ KARTI ile yapacağı tüm harcamaların vergiye tabi olması halinde ise,  kendisi ortalama %12 den 240 TL KDV ödemek zorunda kalacak bunu karşılığında satın aldığı ürünlerin meslek grupları  da 0rtalama %25 gelir vergisinden 500 TL de devlete geri dönecek vergi kazancı sağlamış olacaktır. Kartla yapılan harcamaların kayıt dışı yapılması mümkün olmadığından,  hiçbir iş kolunun da artık kayıt dışı çalışamayacağı hesaplandığında devlet ek bir yük altına girmeden bu iyileştirmeden gerçek anlamda karlı çıkar. Emekli maaşlarını ödemede çalışanlardan aldığı prim üzerinde bir yük altında olan ve 2014 yılı için 22 Milyar TL açık veren SGK (devlet) bu düzenleme ile açığın çok üzerinde bir vergi gelirine kavuşur.

7- Emeklilerin neredeyse yattığı gün çekilen maaşlarını kendilerine çekerek kısa bir süre için bile olsa kullanmak için çırpınan bankalar,  ay sonuna kadar karttan kullanacağı için önemli bir miktar bankalarda kalarak ekonomiye büyük ölçüde destek olacak aylık 10 milyar sermaye tasarrufu oluşturulur.

8- Neticede, 10 milyon emeklinin insani seviyede bir yaşama kavuşması, en az bu sayının iki misli bir yurttaşın hayatını iyileştirmek,  ekonomiye önemli bir canlılık ve iş dünyasına sermaye olması bu NAKİT ÇEKİMSİZ HESAP K ARTI gibi maaş kullanımı ile mümkün olacağına inanmaktayım.

9-Asgari ücretin 949 TL olduğu ve bu ücrete çalışanlar varken emeklilere neredeyse iki misli bir ücretin haksızlık olacağı yargısı da geçerli bir karşı sav olmaktan uzaktır. Çünkü yeni çalışmaya başlamış bir kişi ile 30 yıl çalışmış bir kişi arasındaki bu gelir farkı hakkaniyetle savunulacak bir durumdur. Ayrıca emekli olmayı destekleyecek ve emekli olanların tekrar çalışma ihtiyaçları kalmayacağı bir etken olarak genç nesiller için çok önemli diğer bir sorun olan istihdama olumlu katkısı olacaktır

10 - Tüm çalışanların ücretlerinin bu MAAŞ KARTI yöntemi ile ödenmesi halinde kayıtsız hiçbir harcamanın yapılamayacağı ve en küçük bir vergi kaçağının olamayacağı bir sistemin zaman içinde hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılarak tüm ülkede adaletli bir vergi tahsilatının tek çözüm yolu olacağını umuyor, haddimi aşarak önerdiğim bu sistemin ekonomiden anlayanlar tarafından eleştirilmesi,  yanlış hesabımın nerede olduğunu açıklamalarını beklemekteyim.

Saygılar. NUSRET ATAYMAN

 
Toplam blog
: 88
: 265
Kayıt tarihi
: 14.10.11
 
 

İstanbul 1946 doğumlu, gazetecilik yüksek okulu eğitimliyim. Müzik ve her türlü spor aktivitesi y..