Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Dünya
 

Emperyalizme karşı Sovyet yardımları

Emperyalizme karşı Sovyet yardımları
 

Sovyetleri eleştirenler Sovyet emperyalizmi gibi mesnetsiz bir tabir üretmişler. Bir devletin emperyalist olması için iki şey yapması gerekir; birincisi başka ülkelerdeki toplumları sömürerek onların emeğinden nemalanmak, ikincisi ise başka uluslara kendi ulusal kimliğini dayatmak.

Birincisinden bahsedelim. Sovyetler bağımsızlık savaşına destek olduğu hangi devletin kaynaklarını sömürdü. Vietnam, Kuzey Kore, Çin, Küba, Türkiye, Irak, Nasır dönemi Mısır, Yemen, Kongo, Afganistan, Angola, Benin,Laos... Bu devletlerden hangisi varsa petrolünü, madenini, yeraltı kaynaklarını Sovyetlere takdim etti. Hangisi Sovyetlerin maddi yardımlarına karşılık borç ödedi.

Vietnam Savaşı olurken tüm doğu bloku ülkelerinde okullarda öğrencilerden, memurlardan Kuzey Vietnamlı bağımsızlık savaşçılarına yardım için ne verebileceklerse imkanları kadar vermeleri istendi. Kalem, kağıt, defter, para her ne olursa Vietnam'a gönderildi. Karşılığında hiçbir şey istenmedi. Sovyetler dağılmasına rağmen bugün Vietnam'da pek çok Lenin heykeli varsa bunun sebebi de Sovyetlerin sömürgeci değil, müttefik olmasındandır. Herhalde Rusların o heykelleri zorla ayakta tutturduğunu iddia etmezsiniz. Bu Vietnam halkının bir teşekkürüdür.

Kuzey Kore liderleri Sovyet rejimi olmamasına rağmen Rusya'yı ziyarete gittiklerinde Lenin heykellerine ve mozolesine çelenk bırakıyorlar. Herhalde onları Putin zorla götürmüyor. Çin ve Kuzey Kore kaynaklarını sömürtmeyecek kadar da uyanık devletlerdir. Eğer Sovyetler bunlara çıkar için yardım etseydi acaba bu ülkeler tarafından sevilir miydi?

Türkiye Kurtuluş yardımları karşılığında Sovyetlere taviz mi verdi? Sovyetler Misak-ı Milli sınırlarını kabul etti, kapitülasyonları reddetti, Çarlık devletinin İtilaf müttefikleriyle yaptığı Osmanlı'yı paylaşım anlaşmalarını geçersiz kıldı. Milyonlarca altın ruble ve silahı Türkiye'ye gönderdi. Ama bunlara karşılık dostluktan ve güvenden başka ne istedi? Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ABD gibi faizle değil de faizsiz krediler vererek, mühendis ve teknisyenlerini göndererek fabrikalar açtı, karşılığında ne istedi? Herhalde Atatürk bu krediler karşılığında Sovyetlere Türkiye'yi zarara uğratacak tavizler verecek insan değildi.

Kongo Belçika'nın sömürgesiydi. Lumumba'nın başlattığı devrimci mücadele Sovyetler tarafından desteklendi ve Kongo bağımsız oldu. Belçika işlettiği maden ocaklarını kaybetti. Ama Ruslar bu doğal kaynaklara müdahale etmedi.

Küba lideri Fidel Castro hangi devlete ülkesini köle eder. Çoğu kez Sovyetlere uyarıda da bulundu. Gorbaçov'la anlaşmazlığa düştü ve tepkilerini açıkça ifade etti. Ama bunların sebebi Sovyetlerin ABD ile yaptığı barış anlaşmalarıydı. Castro kaynaklarını, halkının emeğini sömüretecek bir insan mı? Tam aksine Sovyetler şeker kamışı üretiminde dünyada ilk sıralarda olan Küba'nın kazanması için şeker ithalatını daha yakındaki bir devletten yapmak yerine binlerce kilometre uzaktaki Küba'dan yapıyordu. Açın Sovyet -Küba ticaret hacmine bakın. Ama Sovyetlerin çökmesi Küba ekonomisine de büyük bir darbe vurdu. Buna sömürü diyebilir miyiz?

Türkiye'de en çok Sovyet karşıtı propaganda Afganistan olayından dolayı yapılır. Bu olayın nasıl başladığını, geliştiğini bilmezler, tek söyledikleri Sovyet emperyalizmin son hamlesi olduğudur. Halbuki Afganistan'da sömürülecek bir şey yoktur. Peki sömürü varsa neden ABD işgaline sömürü demiyorsun. Sovyetleri ise askeri yardıma çağıran Afganistan'daki sosyalist iktidardı. Sosyalist lider Babrak Karmal karşı-devrimcilerin hareketlenmesi üzerine Sovyet desteğine ihtiyaç duymuştu. Babrak iktidarını kurtarmak için yapılan müdahaleye emperyalist istila demek tarihi bilgisizlik ve komedidir.

Sovyetler bu yardımları müttefik kazanmak için yapıyor ve sosyalist rejime geçen bu devletler ticari ilişkilerini de daha ziyade Sovyetler ve müttefikleriyle yapıyorlardı. Bu da ABD'nin pazar alanlarının daralmasına, sömürü kaynaklarını kaybetmesine ve ekonomik zayiata uğramasına sebep oluyordu.

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..