Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye bölünür mü?

Türkiye bölünür mü?
 

Ortadoğu'da herkesin ortak senaryosu olan Büyük Kürdistan projesi hayata geçecek mi? ABD'nin Irak işgaliyle özerk nitelikte de olsa tarihin ilk Kürdistan devleti kurulmuştu. Suriye'de de PYD harekete geçti. AKP'nin desteğiyle karışan Suriye'de fırsattan istifade eden Kürtlerin bu isyanı yeni bir Kürdistan'ın habercisi mi? Kürt azınlığın yaşadığı bir diğer devlet İran'da durum ne? Esasen İran'ın otoriter yönetimi bu ülkede Kürtlerin pasif kalmasını sağlıyor. Ama ABD'nin İran emelleri malum. Her an orada da kıpırdanma başlayabilir.

Peki Türkiye'de durum ne? Dört ülkede kurulacak Kürdistan özerk cumhuriyetleri Büyük Kürdistan projesinin ilk aşaması olabilir mi? Bu senaryonun gerçekleşmesi imkansız. Bunun pek çok sebebi var. Birincisi tüm bu ülkelerdeki Kürtler uzlaşamayacak kadar birbirlerine uzaklar. Dört ülkede de Kürt azınlık vatandaşı oldukları ülkenin kültürü, koşulları içinde çok farklı kimlik edinmiş durumdalar. Kürdistan Federasyonu imkansız ama dört devlette de özerk devletçikler imkansız değil.

Türkiye bölünmez mi yoksa bölünmesi erteleniyor mu? Bu bağlamda BOP bir senaryo değil. ABD'nin kesinlikle hedefleri var, ama bunlar kimsenin bilmediği gizli hedeflerdir. Ortadoğu'da olup bitenler bu projenin ürünüdür ama hangi noktaya ulaşacağına ABD karar verecektir. Türkiye'nin bölünmemesinin tek sebebi henüz bunun zamanının gelmemiş olmasıdır. ABD Türkiye'yi piyon olarak kullanmayı daha uygun bulduğu için bunu ertelemektedir. Kadim zamanlarda büyük medeniyetlerin kurulduğu, petrol keşfedilmemişken bile çatışmaların odak noktası olan Ortadoğu'da Türkiye NATO'nun jandarması, kuklası olarak iyi iş görmektedir.

ABD bu projesinin nasıl uygulanması gerektiğini çok iyi bilmektedir. Bu coğrafyadaki etnik, dini, mezhepsel farklılıkları dikkate alarak bu farklılıklardan sorun yaratma amacında ve bu sayede devletleri birer birer parçalanmaya sürüklemektedir. Türkiye bu projenin son hamlesi olacaktır.

Ama Türkiye Kürtleri herkesin sandığı gibi bağımsızlık sevdalısı değildir. Türkiye'de herkes PKK'nın amacının güneydoğuyu Türkiye'den ayırmak olduğunu sanıyor. Ama yanılıyorlar. Ayrılıkçı Kürtler anavatan dedikleri güneydoğu Türkiye'den ayrıldığında zaten yetersiz olan ekonomik koşulların tamamen berbatlaşacağının farkındalar. Güneydoğu Anadolu Türkiye'den ayrılarak bir batağa sürüklenir ve bu durum Türkiye vatandaşlığından çıkacak Kürtler için tam bir felaket olur. BDP ve yandaşı olan Kürtlerin talebi özerkliktir. Aslında ABD'nin planlarıyla bile Türkiye'nin bölünmesi zordur.

İlginç olan şu ki Türkiye ve Suudi Arabistan'ın İslamcı hükümetleri siyonist olarak suçladıkları İsrail'in amaçlarına hizmet etmektedir.

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..