Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Emziren anneler için püf noktalar...

Emziren anneler için püf noktalar...
 

Doğum sonrası emziren anneler için önemli bir süreçtir. Anne mutlaka iyi ve doğru beslenmeli, kendine iyi bakmalıdır. Annelerimiz eski kilolarına dönmek için acele etmemeli, zayıflama adına diyet programı uygulamamalılar. Bu süre 6 aydan biraz daha uzun sürebilir. Doğru ve sık aralıklarla sağlıklı bir beslenme programı, süt verimini arttırırken kilo kaybını da hızlandırır.

-Emziren anneler için pratik öneriler:

1. Emziren anneler günde 3 litre kadar bol sıvı almalı,

2. Özellikle süt, yoğurt ve peynir düzenli tüketilmeli,

3. Vitamin yönünden zengin, posalı sebze ve meyveler beslenme programında yer almalı,

4. Salam, sosis, sucuk gibi hazır gıdalardan uzak durulmalı,

5. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalı,

6. Ağırlık kontrolü de yapılarak kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında demir ve kalsiyum gibi minarellerden zengin besinler tüketilebilir.
7. Taze sıkılmış meyve suları , ayran , limonata içecek olarak asitli ve gazlı içeceklere tercih edilmelidir ,

8. Emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir D vitamini besinlerde bulunmaz . Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır.

9. Tarım ürünlerine haşare öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
10. Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.
11. Anne dinlenmiş ve rahat olmalıdır, uzun süre oturmaktan yorulan annelere yatar şekilde emzirme pozisyonu öğretilmelidir. Başarılı bir emzirme için bebek rahat olmalı , yorgun ve tok olmamalıdır, burun delikleri temiz olmalı rahat soluk alması sağlanmalıdır.
12. . Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi ile doygunluğa ulaşır.
13. . Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

14. Emzirme pozisyonuna dikkat edilmeli , emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.
15. Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çayı kuşluk , ikindi gibi öğün aralarında , yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli , çaylara limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur , nane, papatya , kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.

Annelik tadabileceğiniz en güzel duygu olsa gerek. Özellikle doğum öncesinde olduğu gibi, doğum sonrası da gereken özeni göstermek, bebeğimizin geleceğini daha da sağlıklı kılar. Bu yüzden lütfen kilo verme telaşına düşmeyin. Bence anne olan her kadın güzeldir! Doğru ve dengeli bir beslenme alışkanlığı zaten fazla kilo alımını engellemekte hanımlar. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..