Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Diyet değil doğru olan...

Diyet değil doğru olan...
 

Diyet mi doğru olan…

Biz hanımların ortak derdidir rejim yapmak. Özellikle yaz mevsimine doğru coşar, diyet programlarının içinde boğuluruz adeta. YANLIŞ!.. Bu işler hiç de söylendiği gibi olmuyor. Biz Tv’de Kadın ve Sağlık programında konuğum olan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sermin Özer, bakın sorularıma nasıl cevap verdi:

-Diyet yapmak faydalı mıdır?

Diyeti belli bir zaman dilimi olarak düşünmemek gerekir. Eğer kilo fazlalığımız varsa, yiyeceklerimizde birtakım değişiklikler yaparak, genel anlamda süreyi uzatarak beslenme alışkanlığımızın değiştirilmesi gerekir. Kısa süreli diyetler, vücutta ciddi anlamda deformasyonlara, metabolizma hızının bozulmasına neden oluyor. Diyet demeyelim, beslenme alışkanlığımızın, sağlıklı şekilde, o zaman ki ideal ölçülerine göre bir program ile bunu çok uzun vadede kullanılmasıdır önemli olan.

- Bir günde kaç öğün yemek yemeliyiz?

3 ana öğün ve 3 ara öğün olmalı. Eğer 3 ara öğün yapamıyorsak, mutlaka ikindi öğüdü ve akşam yemeğinden sonra bir meyve porsiyonu ile günü tamamlamak gerekir. Beslenme alışkanlığı içersinde düzenli su içmek şart. Sağlıklı bir insanın günde 2-2.5 litre su içmesi lazım.Su içme alışkanlığının kazanılması, metabolizma hızını yükseltmekle birlikte vücut içinde faydaları saymakla bitmeyecek kazançlardan biridir.

- Beslenme programı hazırlanmadan önce hangi testler yapılmalı?

* Kandaki kolestrol seviyesi,

* Açlık kan şekeri,

* Kandaki yağ oranı (trigıliserit)

* Karaciğer enzimlerini gösteren SGOT – SGPT

* Kansızlık (hemogram) testlerinin sonuçlarına bakılması bize beslenme programı hazırlarken fayda sağlar.

- Beslenme alışkanlığı kişiye özel midir?

Özellikle yaz mevsimine doğru uygulanan, kişilerin aynı diyet programını uygulaması sağlık adına çok zararlı. Biz uzmanlar, diyetin kişiye olduğunu, her diyet programının uygulanmaması gerektiğini vurguluyoruz. Rutinler oluşturulmadan, ne olduğuna bakılmadan, metabolizma hızı bilinmeden kesinlikle her diyete başlanılmamalı. Bu durum tıbbi anlamda ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta. Tıpkı diyet gibi spor yapmayı da görev edinmiş kişilere tavsiyem, sağlıklı ve uzun vadede uygulanan bir beslenme alışkanlığı içersine düzenli ve devamı olan bir spor ile ilgilenilmesi. Kısa süreli devam edilen spor, bırakıldığı anda fiziksel olarak zarar vermekte. Spor diyet amaçlı değil, sağlıklı bir bedene sahip olmak içinde yapılmalı. Sadece spor salonlarında değil, imkanlar doğrultusunda spor her yerde yapılabilir.

Örneğin; haftada 3 gün devamlı ve düzenli yapılan bir yürüyüşün bile faydası çoktur. Yeter ki doğru bir beslenme alışkanlığı ile bunu birleştirelim.

Durum bu hanımlar, önemli olan birdenbire incecik olabilmek değil, uzun vadede sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmayı sağlamak. Bu alışkanlığımızın içine bir de düzenli, kendimizce en keyif aldığımız spor dalını seçtiğimiz an, hem ideal olan ölçülere kavuşmak, hem de sağlığımızı korumak hiç de zor değil. Ben yürüyüş yapmayı sevenlerdenim. En yorgun olduğum anlarda bile yürüyüşümü ihmal etmiyorum. Sıcak soğuk demeden uyguluyorum. İnanın bana yürüyüş yapmak günün yorgunluğunu atmama da yardımcı oluyor. Hep bayanlar mı, tabi ki kilo sorunu olan beylerimiz de bu uygulamaları yapabilir. Amaç, diyet uygulamalarını hayatımızdan çıkarıp, düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmak.

Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun…

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..