Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

En çok satan kitaplardan: Parodi - Bunları da Kör'dü Türkiye

En çok satan kitaplardan: Parodi - Bunları da Kör'dü Türkiye
 

parodi emre karadağ


Belki fazla iddialı olacak ama karşılığını verdiğini düşünüyorum: 21. yüzyılın en farklı kitaplarının başında geliyor, Parodi.

Emre Karadağ, "Bunları da Kör'dü Türkiye" diyerek daha en başından yaptığı kelime oyunuyla okuyucuya çok şey anlatacağının ipucunu veriyor.

 

İşte, Parodi'yi okumanız için 6 sebep:

1-Türkiye gündeminin çok titiz bir derlemesini bulabileceksiniz. Kahramanlık pozları, bacımı dövdüler yalanları, kadın sömürüleri, sucuk komedileri, "üç kuruş"luk insanlar, "stratejik derinlik"li pozisyonlar ve niceleri... 100 ayrı bölümde yüzlerde olaya incelikle değinilmiş.

2-Şiirle tiyatro ortak paydada buluşturulmuş, roman cümleleri ve yapısına göndermede bulunulmuş, tüm bu türlerin ve daha nicelerinin parodisiyle "marjinal" bir kitap oluşturulmuş! Tek kitapla birden fazla tür okumuş kadar tatmin oluyorsunuz.

3-Çok önemli şiirlere, bölümlerin gerektirdiği küçük oynamalarla yer verilmiş; önemli romanlardan yine oynamalarla alıntılar yapılmış. Yalnızca Parodi'yi okuyarak, pek çok şairi tanıyor, şiirini öğreniyor, önemli romanların konusu hakkında fikir sahibi oluyorsunuz.

4-Bir ilk niteliği taşıyan yapıya değinmemek olmaz: Hiciv eserlerinin önemli teknikleri(alegori, ütopya, parodi), aynı çatı altında toplanmış.

5-Yine bir ilk olarak vurgulayabileceğimiz bir başka özellik de, karakterlerdeki belirsizlik; kitabın başlarında, Refakatçi ve Ziyaretçi olmak üzere yalnızca iki karakter var sanıyorsunuz, ama sayfalar ilerledikçe, aslında birçok kişinin olduğunu görüyorsunuz. Anlatıcı da işin içinde! Dahası, bu karakterlerin hepsi bazen aynı karakter olurken, bazen de acayip birtakım başka kişilere dönüşebiliyorlar. Hangisi konuşuyor, kim kimin repliğini okuyor, belirsiz. Ama bu durumu hiç yadırgamıyorsunuz. Müthiş bir akıcılık ve anlaşılırlıkla sunulmuş hepsi.

6-Üslup benzerliği gibi, kitabın belli amaçlar için araç olarak kullanılması gibi bazı teknik hataların özellikle yapıldığı ve bunlara dikkat etmeyen okuyucunun bile gözüne sokulmaya çalışıldığı, kendini de, yazarını da eleştiren dürüst bir kitap! Hani âdeta, "İyi yolu görüyor ve takdir ediyorum, ama kötü yoldan gidiyorum." diyen Latin atasözünü hatırlatıyor.

Son söz olarak denebilir ki, PARODİ-Bunları da Kör'dü Türkiye'yi okumayan hiçbir şey kaybetmez, ama okuyan çok şey kazanır.

Satın almak için: http://www.kitapyurdu.com/kitap/parodi-amp-bunlar-da-kordu-turkiye/390588.html

 
Toplam blog
: 5
: 696
Kayıt tarihi
: 14.12.15
 
 

Blog editörü ve iyi bir okuyucu... ..