Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

En demokratik yöntem: Genel başkan genel seçimlerde seçilsin

En demokratik yöntem: Genel başkan genel seçimlerde seçilsin
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (17-7-2007, İnebolu)


Partilerde genel başkan seçimi için en demokratik yöntemi öneriyorum. Milletvekili genel seçimi yapılırken her partinin genel başkanı da seçilsin.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasasında, genel seçimlerde partilerin genel başkanlarının da seçilmesi konusunda gerekli değişiklikler yapılsın ve her siyasi partinin genel başkanı aynı yöntemle seçilsin.

Önerdiğim genel başkan seçimi oldukça kolay formüle edilen ve kolay uygulanabilecek bir yöntem:

Seçim takvimi ile birlikte siyasi partiler genel başkan adaylarını belirlenmek için şimdi genel başkan seçimi yaptıkları gibi kurultaylarını/ kongrelerini toplarlar ve yasada belirtilen sayıda adayı belirlerler. Bu sayı 3, 5, 10 gibi olabilir. Kurultaylarda/ kongrelerde 1. sırayı alan genel başkan adayı genel seçim sonuçlanana kadar partinin genel başkanı olur. Seçimlerde onun genel başkanlığında girilir ama seçim sonrasında bu görevi sürdürmesi kararını kendi partisine oy veren seçmenler verir.

Genel başkan aday sayısı siyasi partiler yasasında 5 olarak belirlenmiş olsun. Genel seçimler yapılırken bir partiye EVET mührünü basarken aynı kolonda yeralan oy verdiğimiz partinin 5 genel başkan adayından birine de EVET mührünü basarız. Böylece o partinin genel başkanını o partiye oy vermiş olanlar doğrudan seçmiş olur. Bundan daha demokratik bir genel başka seçimi olamaz.

Partiye oy vermiş olan seçmenler genel başkanlarını da belirlemiş olacakları için genel seçimler aynı zamanda başbakanın da halk oyuyla seçilmesi sonucunu sağlayacaktır.

Bu yöntemle genel başka seçilirse, partilerde genel başkanlar sırtlarını delegelere dayayıp parti içi demokrasiyi gözardı edemeyeceklerdir.

Ankara, 26 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..