Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Futbol
 

En fazla taraftar kimde ve kime oy veriyor?

En fazla taraftar kimde ve kime oy veriyor?
 

 Hani Galatasaray Başkanı Ünal Aysal bir açıklama yaparak, takımını kurtarmaya çalışmıştı ya…

25 milyon Galatasaraylının 20 milyonu AKP’ye oy veriyor!”

Bu söylemin fos olduğu kısa zamanda ortaya çıktı.

Futbol-siyaset odaklı araştırmadan çıkan sonuç:

Taraftar sayısında Fenerbahçe lider!

Siyasi görüş ve verilen oya göre;

Galatasaraylıların yüzde 48'i, Fenerbahçelilerin yüzde 46'sı Beşiktaşlıların yüzde 42'si, Trabzonsporluların yüzde 65,5’i AKP'ye oy veriyormuş.

CHP en fazla oyu Beşiktaşlılardan alıyormuş. MHP ise Trabzonsporlulardan alıyormuş.

Bildiğiniz gibi ülkemizde son dönemlerde sporun her dalı siyasetle anılır oldu. Siyasiler, ülkenin her alanına ve her kurumuna el attıkları gibi, ülke sporuna da el atıp, bazı takımları ele geçirmeye çalıştıkları bilinen bir gerçek. Bu gerçeği en güzel Aziz yıldırım mahkemede yaptığı savunmada dile getirmişti.

Türkiye'nin en fazla ilgilendiği konulardan birisi de futbol ve siyasettir. Herkes birer teknik direktördür! Hele hele memleketi kurtarmaya gelince, herkes birer siyasi uzmandır! Birkaç kişi bir araya geldiğinde veya eline bir mikrofon geçirirse, hemen ahkâm kesemeye başlar.

Televizyon kanalları, kahvehane köşeleri mutlaka futbola, siyasete geniş yer verir. Özellikle kahvehanelerde takım taraftarları bazen kavgaya kadar işi götürürler.

Bu tartışmalardan en çarpıcı olanı ise, Fenerbahçe'nin mi yoksa Galatasaray'ın mı en fazla taraftara sahip olduğudur. Bu insanlar arasında hep merak uyandırır. Herkes kendi takımının taraftar olarak daha fazla olduğunu iddia eder.

Şike operasyonu, Fenerbahçe’nin yaşadıkları, Başkan Aziz Yıldırım'ın durumu futbol ile siyaseti daha da birlikte anılır hale getirdi. Yeni merak konularından birisi de acaba bu durumun siyaseti ne denli etkilediği, taraftarların siyasal tercihlerine yansıyıp yansımadığı...

Kulüplerin taraftar sayısı her yıl ölçülüyor ama taraftarların siyasi eğilimleri konusunda kapsamlı bir araştırma bu güne kadar ciddi olarak yapılmadı. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, "25 milyon taraftarımızın 20 milyonu AKP'ye oy verdi" deyince ortalık karıştı. Her şey toz duman içinde kaldı! Ortaya bir araştırma çıktı. Ancak pek inandırıcı olduğu söylenemez.

Radikal gazetesinde yayınlanan Metropoll Araştırma Şirketinin yaptığı, halkın şike operasyonuna bakışı, taraftar sayısı ve taraftarların siyasi eğilimlerini içeren araştırmasında:

Anket İstanbul ilini kapsıyor. Ülke genelini kapsama temsil etme oranı hayli yüksek! Yapılan araştırmada; Halkın yüzde 31.9'u Fenerbahçeli, yüzde 27.3'ü Galatasaraylı, yüzde 21.3'ü Beşiktaşlı, yüzde 4.9'u da Trabzonsporluymuş.

"Takım tutmuyorum" diyenler yüzde5.3, "Milli takım" diyenler ise yüzde 1.0 miş.

Kimin en fazla taraftarı olduğunu öğrendikten sonra, sıra geldi en can alıcı soruya:

Peki, bu taraftarlar kime oy veriyor?

Ankete baktığımızda tablo şöyle: Başkan Ünal Aysal'ın dediği gibi "25 milyonun 20'si" değil ama Galatasaray taraftarının yüzde 48'i AKP'ye oy veriyormuş. Fenerbahçelilerin yüzde 46,5’i, Beşiktaşlıların da 42,8’i Trabzonsporluların yüzde 65,5’i AKP'ye oy veriyormuş.

Şike operasyonuna halkın bakışına gelince: Şikenin çok yaygın olduğuna inananlar çoğunlukta. Halkın yüzde 42'si şikenin çok yaygın olduğuna inanıyor, yüzde 35'i şikenin varlığını kabul ediyor. Sporda şikenin olmadığına inananların oranı çok düşük, yüzde 7.

Bu veriler pür-ü pak takımlarımızı kurtarır mı?

Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..